A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt éjjel - a veszélhelyzet miatti rendkívüli időszakban - a "Budapest-Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás magyarországi szakaszának fejlesztéséről, kivitelezéséről és finanszírozásáról" is benyújtott egy törvényjavaslatot. A javaslat kiemelten közérdekű beruházásnak minősíti az előzetesen mintegy 590 milliárd forint értékűre becsült beruházást.

A vasútépítést 85 százalékban a Kínai Eximbank hitelével, a fennmaradó részben önerőből finanszírozza a magyar állam. A magyarországi szakasz kivitelezését a felcsúti milliárdos Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, erre alapított RM International Zrt., valamint a China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. és a China Railway Electrification Engineering Group Kft. cégekből álló konzorciumra bízták.

Tíz évig nem ismerhetők meg a szerződéses adatok

A most benyújtott törvénytervezet szerint a beruházás megvalósítása kiemelkedően fontos közérdek, a megvalósításra kötött szerződések teljesítéséhez pedig kiemelkedően fontos közérdek fűződik.

A beruházással összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését annak keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni

- olvasható a jogszabálytervezetben.

Az adatok megismerése iránti igény teljesíthetőségéről - Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeit mérlegelve - a külgazdasági ügyekért felelős miniszter (aki jelenleg Szijjártó Péter) dönthet.