A kabinet támogatás helyett integrációs programot hirdetett az önkormányzatoknak, amelynek keretében ingyen átadhatják az államnak az energiaválság miatt végképp csődközelbe került víziközműveiket, megszabadulva ezzel az ellátás felelősségétől.

Most azonban kiderült, hogy nem csupán a teljes vagyont kéri térítésmentesen az állam, de még az átállás procedúráját is az önkormányzati társulásokkal fizettetné meg. Az önkormányzati társulások által fenntartott Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) „költségvetéséből finanszírozva” állnának fel azok a munkacsoportok, amelyekre a váltással járó rengeteg adminisztratív és egyeztetési feladatot bíznák - tudta meg a napilap.

Az ellátási kötelezettséget átadni kívánó önkormányzatoknak szeptember 20-ig kell dönteniük, de a teljes vagyonátadást be kell fejezni november elsejére. A program lebonyolítását a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt-re bízták.

Már az elején közölték, hogy az állam csak tiszta cégeket vesz át, bármilyen tartozás terheli, akkor azt előbb ki kell egyenlíteni, az önkormányzatoknak nincs módjuk „trükközésre” – mondta a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnöke, akit teljesen meglepett a szolgáltató cégek ilyetén bevonása az integrációs folyamatba. Ez azt jelenti, hogy a közműtársaságok saját tulajdonos önkormányzataikkal mennének szembe a vagyonátadásról szóló tárgyalások közben.

Emellett tarthatatlannak tartja a november elsejei határidőt is. Becslése szerint a meglévő 38 víziközmű-szolgáltatóból 20-25-ről lemondanak az önkormányzatok.

A végleges szolgáltatói struktúra kialakítását 2023 végéig szeretné lebonyolítani az NV Zrt., amely miniszteri biztos kinevezésére vár, aki kezelné a felmerülő politikai kérdéseket.