Az európai FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 gyűjtőindexek 0,47 százalékkal zártak alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index szintén 0,47 százalékkal csökkent.

Decemberben az előzetes adatok szerint jóval a 4,7 százalékos piaci várakozások feletti, 5 százalék volt az euróövezeti infláció, a valaha regisztrált legmagasabb érték. Az euróövezeti éves fogyasztói árindex már sorban a hatodik hónapja haladja meg az EKB inflációs célját.

A gazdasági hangulat az euróövezetben az Európai Bizottság felmérése alapján héthavi mélypontra esett decemberben.

Az ipari termelés Németországban és Franciaországban nem várt módon csökkent novemberben.

Frankfurtban 0,65 százalékkal zárt alacsonyabban a DAX index, a párizsi CAC-40 index 0,42 százalékkal gyengült, Milánóban 0,15 százalékos, Madridban 0,39 százalékos indexcsökkenéssel ért véget a tőzsdenap. Londonban 0,43 százalékos emelkedéssel zárt az FTSE-100 index.

A londoni index egy százalékkal áll az év eleji kezdés felett. A frankfurti DAX és a madridi index nagyjából az év eleji értékén áll. A párizsi CAC-40 index és a milánói tőzsdeindex fél százalékkal emelkedett az év eleje óta.

A Brent nyersolaj ára 0,37 százalékkal csökkent, 81,69 dollárra hordónként, a WTI ára 0,72 százalékkal ment lejjebb, 78,89 dollárra. A Brent 3,6 százalékkal, a WTI 3,8 százalékkal áll év eleji ára felett, ami egyben a heti nyereségük is. Az olajár sorban a harmadik hetet fejezi be emelkedéssel.

Az eurót 0,44 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1341 dolláron.

Az arany spot ára 0,04 százalékkal csökkent pénteken, unciánként 1790,49 dollárra.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!