Utoljára 2008-ban fogadott menetrend szerinti járatot a sármelléki Hévíz-Balaton Airport, akkor a Ryanair Londonból közlekedtetett járatokat - mondta Benkő Attila, a repülőtér igazgatója az MTI kérdése.

A Wizz Air mai első, dortmundi járatával - amely szeptember 15-ig, hetente kétszer közlekedik - mintegy 170-en érkeztek Magyarországra.

Hévíz önkormányzata 2011-ben vette át repülőtér üzemeltetését, két évvel ezelőtt a magyar állam vásárolta be magát a repteret üzemeltető cégbe, az meg a Magyar Turisztikai Ügynökségnek adta az üzemeltetési jogot - közölte Papp Gábor, Hévíz polgármestere.

A Wizz Airrel kötött megállapodás is mutatja, hogy a régió számára a legfontosabbak közé tartoznak a német vendégek, az új járat indítása pedig nemcsak a kúrára érkezők körét bővíti, hanem a fiatalabb korosztályok számára is vonzó lehet - véli a polgármester.

Az MTÜ számára kiemelten fontos a német turistaforgalom erősítése a hévízi, balatoni régióban. Hévízen 2021-ben 174 ezer vendég 659 ezer éjszakát töltött - közölte az MTI szerint Jakab Zsófia, a MTÜ marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese. A járatindításnak is köszönhetően a következő időszakban ezek a számok még tovább javulhatnak, ugyanis már az első 5 hónapban 78 ezer vendégéjszakát regisztráltak a fürdővárosban - tette hozzá Jakab.