Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszünteti a kormány az 55 év feletti munkavállalók után járó úgynevezett szocho-kedvezményt, amelynek értelmében a munkáltatók által fizetendő, jelenleg 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó most még a bruttó munkabér 9,75 százalékával csökkenthető (legfeljebb 100 ezer forintig) - írja a Népszava. Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelentett az időseket foglalkoztató munkaadóknak.

A munkáltatóknak járó adókedvezménnyel a kormány korábban éppen az 55 év felettiek munkavállalást akarta támogatni, ugyanis éppen ez az a csoport, akiket a munkáltatók kevésbé akarnak alkalmazni. A Népszava emlékeztet, hogy a Munkhelyvédelmi akcióterv 2013-as indulása óta 500 milliárd forint maradt a munkaadóknál, amelynek legnagyobb része, 200 milliárd forint az 55 év felettiek foglalkoztatása után járó kedvezmény volt.

Jelenleg mintegy 689 ezer 55-64 éves korú magyar munkavállaló van és az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint a magyar munkahelyeknek mindössze 9 százaléka rendelkezik olyan programmal, amelyik segíti a dolgozóit abban, hogy a nyugdíjkorhatár eléréséig - ami jelenleg magyarországon 58-65 év között mozog -, vagy azon túl is dolgozhassanak. (Az EU-ban ez az arány nem sokkal magasabb, 12 százalék.)

A lap idézi Varga Mihály pénzügyminisztert, aki azzal érvel, hogy a kedvezményt azért nem szükséges fenntartani, mert a nyugdíjasok foglalkoztatása jövőre még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd szochót fizetni.

Igen ám, de a nyugdíjkorhatár eléréséig 55 éves kor felett van még pár munkában eltöltött év. A Népszava ennek kapcsán még arra is felhívja a figyelmet, hogy az 55-64 éves korosztálynak alig több mint a fele dolgozik, a munkaadók ugyanis még mindig inkábba  fiatalabb korosztályt részesítik előnyben és már 45 év felettieket sem vesznek fel szívesen. Ezen pedig a növekvő munkaerőhiány sem igazán változtatott - mondta a lapnak Müller Helga, a 45 év feletti diplomások munkakeresését támogató Restart-up társalapítója.

A támogatás megszüntetése a szakember szerint azért aggasztó, mert a tapasztalataik szerint igazából csupán ezért részesítették előnyben az idősödő munkakeresőket a cégek. Ezzel a döntéssel szerinte a kormány gyakorlatilag leírta őket.

Képünk forrása: Pixabay