A Színművészeti függetlenségéért demonstráltak

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szerveztek demonstrációt vasárnap délután az intézmény magánegyetemmé alakítása ellen. A kormány már szeptembertől átalakítaná a működtetést. A diákok azt üzenik a parlamenti képviselőknek, hogy az SZFE alapítványi fenntartásúvá alakításáról szóló törvényjavaslatot ne fogadják el, mert az nem biztosítja az egyetem Alaptörvényben rögzített autonómiáját - tudósított az eseményről a hvg.hu.
Domokos Erika, 2020. június 21. vasárnap, 19:24
Fotó: Facebook - SZFE

Szabad ország, szabad egyetem! - kántálták a demonstrálók a korábbi diáktüntetésekről ismert rigmust többször is.

A tüntetők Palkovics Lászlótól, a felsőoktatást is felügyelő innovációs és technológiai minisztertől három pontban kértek garanciát:

  • A rektort továbbra is az egyetem jelölje ki. Nevezzék ki az egyetem által demokratikus úton megválasztott jelenlegi rektorjelöltet (a megválasztott Upor Lászlót ugyanis tavaly november óta nem nevezte ki a köztársasági elnök a miniszteri javaslatra).
  • Kezdjenek érdemi tárgyalásba az egyetemmel, ne hozzanak önkényes döntéseket.
  • Az alapítvány vezetőinek, azaz a kuratórium tagjainak kiválasztási jogát engedjék át az egyetemnek (a törvényjavaslat szerint az alapítvány kuratóriumának tagjait egyedül a miniszter jelölheti ki).

Az SZFE hallgatói korábban - függetlenül a vasárnapi demonstrációtól - meghívták a felsőoktatást is felügyelő Palkovics László minisztert egy nyilvános egyeztetésre is a modellváltással kapcsolatban, amit ő szombat esti hírek szerint, "ha közvetlen megkeresést kap", kész elfogadni - írja a hvg.hu.

A hallgatók szimbolikusan átadták Upor László rektori megbízólevelét, a tömeg pedig megszavazta. Palkovics Lászlónak azt üzenték: örömmel fogadják, hogy tárgyalni akár velük. De addig is el kell halasztani a parlamenti szavazást - követelték a demonstrálók.

A demonstráción felszólalt Hegedűs D. Géza Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az SZFE oktatója is, aki az egyetem 155 éves múltjáról beszélt.

Vajon tudják-e azok, akik most szét akarják verni az SZFE-t, tudják, kik alapították, kik jártak ide? - tette fel a kérdést. Úgy véli, most a pénz, a hatalom birtokában akarják egyesek eltörölni a múltat. "Törvénybe akarják iktatni, hogy a mi másfél évszázados történelmünk nincs többé. Azt akarják, hogy szeptember elsejével új történet kezdődjön. Az ő történetük."

Az ide vágyók tisztában vannak, hogy ide csak akkor juthatnak be, ha tehetségükkel bizonyítanak, és ez Hegedűs D. szerint az intézmény ellehetetlenítőire is igaz.

A Corvinus közgazdaság-tudományi egyetem után a közelmúltban hat másik felsőoktatási intézmény kiszervezéséről, az államiból alapítványi tulajdonba adásáról is döntött a kormány és a kétharmados Fidesz-KDNP-többségű parlament. Így a Soproni Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntartása és ingatlanai kerülnek alapítványi kezekbe. (Az állam évről-évre kevesebbet költ a felsőoktatásra, így 2020 után 2021-ben is folytatódik a forráscsökkentés a most benyújtott költségvetési törvény tervezete szerint.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2020.06.21 23:50

@Europai.: ha érted egyáltalán a szó jelentését ebben a szövegkörnyezetben..akkor azért elég sokan akadnak..persze az un. függetlenség nem jelent értékrend nélküliséget...
mindenesetre az állam mocskos csizmája nem hiányzik az értékrendem szerint (pl.) sem a kultúrában, sem a tudományban..pedig már ott van..ahogy a szocializmusban is ott volt (ahogy a totális rendszerekre amúgy jellemző, demokráciákra pedig nem..ezért váltottunk anno rendszert, vagy mifene..)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Europai., 2020.06.21 21:30

Ki a független ebben a világban?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html