A gyógyszer-kereskedelmet is államosítaná a kormány

Újabb részletek derültek ki a kormány egészségügyet érintő átalakítási terveiből: egy új kórházi struktúra kialakítása mellett többek közt államosítanák a gyógyszer-kereskedelmet - értesült az Index.
Index.hu, 2014. november 12. szerda, 08:47

Nagy átalakításokra készül a kormány az egészségügyben. Az utóbbi hetekben néhány részlet a készülődő intézkedésekből kiszivárgott, illetve több tervezett átalakításra a költségvetési törvénytervezet világított rá - írja összeállításában az Index. A lap birtokába jutott, októberi kormányülésről készült jegyzőkönyvből az eddiginél egységesebben körvonalazódnak a nagy átalakítási tervek - ezek még tervek, így egyes lépések akár el is maradhatnak, vagy az egyeztetésekben fel is puhulhatnak.

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány célja a kórházak adósságának rendezése. Ezt korábban a Világgazdaságban megjelent interjúban az egészségügyi államtitkár Zombor Gábor is megerősítette kedden. A tervek szerint a több tízmilliárd forintnyi adósságot előbb központosítják, aztán néhány hónapon belül, legkésőbb április 1-jéig, úgy ahogy van átrakják a GYEMSZI-re (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet). A GYEMSZI sem maradna érintetlenül: az Országos Gyógyszerészeti Intézetet kiszervezhetik az ernyőintézményből, aminek a neve Állami Egészségügyi Ellátó Központra változhat.

Megyei kórházi rendszer

A tervek szerint az adósságrendezéssel együtt átalakul a kórházi struktúra is. A tervezet szerint a kórházakat ellátó back office-rendszer megszervezését megyei szinten képzeli a kormány. A jövőben a megyékhez igazítják a teljesítményvolumen-korlátokat, és az intézményfinanszírozást is erre a közigazgatási szintre delegálják. A tervek között szerepel, hogy az új rendszer működtetéséért, az intézményfinanszírozás új rendjéért "megyei grémiumok" felelnek majd. A fővárosban és Pest megyében térségi kórházakat jelölnének ki, az egynapos sebészeti ellátásoknál pedig eltörölnék a teljesítményvolumen-korlátozást.

Az akár 60 milliárd forintosra becsült adósságrendezéssel összekötött struktúraváltás után a tervek között szerepel az egészségügyi életpályamodell bevezetése és - a dokumentum szerint - a rezidens-ösztöndíjprogram kiterjesztése és átalakítása. Hogy a programból kilépve ne csökkenjen a kezdő orvosok fizetései, a garantált szakorvosi minimálbér 275 ezer forint körül lehet majd.

Adókedvezmények a privát szolgáltatóknak

A finanszírozás szempontjából is szétválasztanák a köz- és magánegészségügyi szolgáltatásokat, ezen kívül a kormány áttekintené a magánszolgáltatók által nyújtott ellátásokat. Ezzel párhuzamosan kidolgoznának egy magánegészségügyet támogató kormányzati programot, "akár adókedvezmények bevezetésével", gazdaságfejlesztési céllal december 15-ig.

Állami monopólium lenne a gyógyszer-kereskedelem

Szintén a tervek között szerepel a gyógyszer-kereskedelem állami monopóliumként történő újraszabályozása. Ez azt jelentheti, hogy a gyártóktól a patikákig csak egy állami cég viheti majd, jellemzően hatósági áras haszonkulccsal az egyes gyógyszereket. Ez alapvetően egy logisztikai szolgáltatás, amikor a speciális körülmények között tartandó szereket a raktárból minél sűrűbben, akár naponta többször el kell tudni juttatni az ország minden patikájába, kórházába.

Az országban három nagy gyógyszer-nagykereskedő van, a magyar tulajdonban lévő Hungaropharma, a német Phoenix és az izraeli Teva, egyenként is több száz milliárdos árbevétellel. Mivel azonban ezek versenyző kereskedőcégek, ebből jellemzően pár milliárdos éves eredményt tudnak összehozni - jegyzi meg az Index. Arról nem tudni, hogy a tervek csak a gyógyszerekre vonatkoznak vagy az étrendkiegészítőktől az orvostechnikai eszközökig mindent csak az állam szállíthat-e.

A tervezett átalakítás további részleteiről bővebben az Index cikkében olvashat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyaa80, 2014.11.12 21:53

@unortodox: haha...nem vigasztalom magam...ebben élek, úgyhogy sajnos tudom...kezdő orvos bére per pillanat bruttó 262000.-. Ha ez nettó 275-re emelkedne, az azt jelentené, hogy 50%-kal emelnek...jó lenne, ha önnek lenne igaza, de nem sok esélyt látok erre...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

StoneHeart, 2014.11.12 13:47

Akkor előre a múltba. De jó is volt az. Vidéki gyógyszertárakba 1-2 hetet várni a vérnyomáscsökkentőre. Minden nap bemenni sorba állni félórát és megkérdezni megjött-e már. Nosztalgiázunk, nosztalgiázunk? Már csak a 3,6-as kenyér hiányzik.

Megszűnik a verseny. Az állami monopolhelyzetben lévő kereskedő, pedig nagy ívben tesz arra, hogy időben kiszállítsa a terméket. Mástól úgysem rendelhetnek. Aki ennek örül, az bolond. Nem csak a gyors és hatékony kiszállításban versenyeztek, hanem árban is. Az a patikus, aki időt, energiát fordított arra, hogy megnézze mi, hol, mennyibe kerül az olcsóbban és gyorsabban beszerezte a gyógyszereket.


Majd államosítás után privatizálják a cimboráknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2014.11.12 13:30

@laci_52:
te állat ! látszik, hogy fogalmad sincs miről beszélsz, csak a gazdád döntésére tapsikolsz !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.11.12 13:21

@laci_52: az államilag (tb) támogatott készítményeket így is központilag versenyeztetik... a többi pedig a szabad piacon versenyez egymással.

persze ki ne sírná vissza a 80-as évek - állami tulajdonú - bő gyógyszer-készleteit?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.11.12 13:13

Az mondjuk nem volna baj, ha gyógyszerügyben a gyártók és a kereskedők körmére nézne a kormány, mert nagyon elszaladtak az árak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html