Nagy átalakításokra készül a kormány az egészségügyben. Az utóbbi hetekben néhány részlet a készülődő intézkedésekből kiszivárgott, illetve több tervezett átalakításra a költségvetési törvénytervezet világított rá - írja összeállításában az Index. A lap birtokába jutott, októberi kormányülésről készült jegyzőkönyvből az eddiginél egységesebben körvonalazódnak a nagy átalakítási tervek - ezek még tervek, így egyes lépések akár el is maradhatnak, vagy az egyeztetésekben fel is puhulhatnak.

A dokumentumból kiderül, hogy a kormány célja a kórházak adósságának rendezése. Ezt korábban a Világgazdaságban megjelent interjúban az egészségügyi államtitkár Zombor Gábor is megerősítette kedden. A tervek szerint a több tízmilliárd forintnyi adósságot előbb központosítják, aztán néhány hónapon belül, legkésőbb április 1-jéig, úgy ahogy van átrakják a GYEMSZI-re (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet). A GYEMSZI sem maradna érintetlenül: az Országos Gyógyszerészeti Intézetet kiszervezhetik az ernyőintézményből, aminek a neve Állami Egészségügyi Ellátó Központra változhat.

Megyei kórházi rendszer

A tervek szerint az adósságrendezéssel együtt átalakul a kórházi struktúra is. A tervezet szerint a kórházakat ellátó back office-rendszer megszervezését megyei szinten képzeli a kormány. A jövőben a megyékhez igazítják a teljesítményvolumen-korlátokat, és az intézményfinanszírozást is erre a közigazgatási szintre delegálják. A tervek között szerepel, hogy az új rendszer működtetéséért, az intézményfinanszírozás új rendjéért "megyei grémiumok" felelnek majd. A fővárosban és Pest megyében térségi kórházakat jelölnének ki, az egynapos sebészeti ellátásoknál pedig eltörölnék a teljesítményvolumen-korlátozást.

Az akár 60 milliárd forintosra becsült adósságrendezéssel összekötött struktúraváltás után a tervek között szerepel az egészségügyi életpályamodell bevezetése és - a dokumentum szerint - a rezidens-ösztöndíjprogram kiterjesztése és átalakítása. Hogy a programból kilépve ne csökkenjen a kezdő orvosok fizetései, a garantált szakorvosi minimálbér 275 ezer forint körül lehet majd.

Adókedvezmények a privát szolgáltatóknak

A finanszírozás szempontjából is szétválasztanák a köz- és magánegészségügyi szolgáltatásokat, ezen kívül a kormány áttekintené a magánszolgáltatók által nyújtott ellátásokat. Ezzel párhuzamosan kidolgoznának egy magánegészségügyet támogató kormányzati programot, "akár adókedvezmények bevezetésével", gazdaságfejlesztési céllal december 15-ig.

Állami monopólium lenne a gyógyszer-kereskedelem

Szintén a tervek között szerepel a gyógyszer-kereskedelem állami monopóliumként történő újraszabályozása. Ez azt jelentheti, hogy a gyártóktól a patikákig csak egy állami cég viheti majd, jellemzően hatósági áras haszonkulccsal az egyes gyógyszereket. Ez alapvetően egy logisztikai szolgáltatás, amikor a speciális körülmények között tartandó szereket a raktárból minél sűrűbben, akár naponta többször el kell tudni juttatni az ország minden patikájába, kórházába.

Az országban három nagy gyógyszer-nagykereskedő van, a magyar tulajdonban lévő Hungaropharma, a német Phoenix és az izraeli Teva, egyenként is több száz milliárdos árbevétellel. Mivel azonban ezek versenyző kereskedőcégek, ebből jellemzően pár milliárdos éves eredményt tudnak összehozni - jegyzi meg az Index. Arról nem tudni, hogy a tervek csak a gyógyszerekre vonatkoznak vagy az étrendkiegészítőktől az orvostechnikai eszközökig mindent csak az állam szállíthat-e.

A tervezett átalakítás további részleteiről bővebben az Index cikkében olvashat.