A járvány miatt sokkal kevesebben kértek menedékkérelmet EU-ban

Csaknem 70 százalékkal esett vissza, az Európai Unióba irányuló menedékkérelmek száma 2020 második negyedévében, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások miatt.
Csernátony Csaba, 2020. szeptember 23. szerda, 13:19
Fotó: Getty Images

Az unió statisztikai hivatalának, az Eurostat legfrissebb felmérését idézve az MTI azt írja, hogy az év elején mintegy 150 ezer - főként afgán, szíriai és venezuelai állampolgár - kérelmezte a nemzetközi védelmét az uniós tagállamokban, míg ez a szám már csak 46 500 volt a második negyedévben.

A legtöbben, 14 200-an - a menedékkérők mintegy 31 százaléka - Németországba érkeztek a vizsgált időszakban. Ugyanekkor Franciaországban 8900-en, Spanyolországban 7200-an adtak be menekültstátusz iránti kérelmet. Ebben a három tagállamban regisztrálták csaknem kétharmadát az EU-ba irányuló összes menedékjog iránti kérelemnek.

A kimutatás szerint, a tagországok népességéhez viszonyítva sorrendben Cipruson, Szlovéniában és Görögországban adták be a legtöbb kérelmet, míg a legkevesebbet Magyarországon, Lengyelországban és Észtországban.

Az Eurostat elemzéséből kiderül az is, hogy 2020 júniusának végén az EU tagállamaiban 841 600 menedékjog iránti kérelmet vizsgáltak a nemzeti hatóságok, ami 9 százalékos csökkenést jelent mind 2019 júniusához, mind 2020 márciusához képest. A legtöbb függőben lévő menedékkérelem Németországban, Franciaországban és Spanyolországban van.

HOZZÁSZÓLÁSOK