A jegybank meg tudja akadályozni a túlzott eladósodottságot

Dinamikusan növekedtek a hitelkihelyezések az első fél évben, azonban a válság előtti időszakhoz képest nagy különbség, hogy az MNB a 2013-ban szerzett makroprudenciális mandátumával gátat tud szabni a túlzott eladósodottságnak - mondta Fábián Gergely, a jegybank pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatóság vezetője az állami tévében.
MTI, 2016. augusztus 2. kedd, 20:22
Fotó: Napi.hu

A szabályok korlátozzák az ügyfél hitelének mértékét az ingatlan értékéhez mérten, illetve a hiteltörlesztést a jövedelem arányához kötik. A hitelezés szerkezete jóval egészségesebb, mint korábban.

A magyarországi bankok 213 milliárd forint lakáshitelt helyeztek ki az első fél évben, ami lényeges növekedés az előző évhez képest, 2013-ban pedig egész évben kevesebb lakossági hitelt folyósítottak a bankok, mint idén az első hat hónapban - mondta a szakértő.

A növekedésben fontos szerepe van a családi otthonteremtési kedvezménynek (csok), eddig 12 ezren igényelték, mintegy 32 milliárd forint értékben. Ugyanakkor rendkívül ösztönzően hat az alacsony kamatkörnyezet, átlagosan 5-6 százalékos kamattal lehet felvenni lakáshitelt, míg 2-3 évvel ezelőtt ez az érték 10 százalék volt, ami lényeges csökkenés a törlesztőrészletekben - jegyezte meg Fábián Gergely. A lakáshitelek mellett a személyi hitelek fogytak legjobban, 94 milliárd forint értékben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.03 08:14

Az jó, ha meg tudja akadályozni.

Meg ha a hitelszerkezet egészségesebb.

Jó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html