A töredezett magyar balközép ellenzék a Magyar Szocialista Párt elnöke, Mesterházy Attila mögé állt szerdán, hogy kihívót állítson Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben a tavaszi parlamenti választáson. A közvélemény-kutatások azonban azt mutatják, hogy Mesterházynak fel kell kötnie a gatyáját, ha győzni akar - tudósít a tegnapi MSZP-Együtt megállapodásról a Reuters.

Orbán jobbközép Fidesz pártja az elmúlt hónapokban számos választócsalogató intézkedést hozott, köztük csökkentette a rezsiköltségeket, emelte a pedagógusok bérét és a gyermektámogatásokat. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a Fidesz 31, az MSZP 15 százalékon áll, az elemzők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a szavazók harmada még nem döntötte el kire adja a voksát.

A szocialista párt kongresszusa véglegesíti az álláspontunkat az új helyzetben, amelyen engem fognak megnevezni a miniszterelnök-jelöltnek - mondta Mesterházy Attila a Reutersnek. A feladat nagy, de elfogadom a kihívást - tette hozzá a Reuters rövid bemutatása szerint a 39 éves képzett közgazdász és lelkes motorkerékpáros.

Tuti, hogy marad Orbán

A balközép pártok összefogásra irányuló törekvése éles ellentétben áll az elmúlt években tapasztalható ellentéteikkel - értékeli a helyzetet a Reuters. Élesebb véleményt fogalmazott meg a hírügynökségnek nyilatkozva Mráz Agoston, a jobboldalra húzó Nézőpont Intézet igazgatója, aki szerint a baloldal láthatóan inkább elkötelezett szavazótáborára koncentrál ahelyett, hogy a bizonytalanokat célozná meg. Az mostani átalakulás a törzsszavazókra helyezi a hangsúlyt, de elidegeníti a baloldallal szemben kétkedő állásponton lévőket. Így nem valószínű, hogy változtat a választás kimenetelének esélyein.

Ugyanígy látja a helyzetet Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzője. Miután Orbán miniszterelnök jó képességű populista és hatékony a kampányokban, úgy látjuk, hogy a Fidesz nagy valószínűséggel megnyeri a választásokat - nyilatkozta a Wall Street Journalnak. Lehetséges, hogy az elmúlt választáson elért fölénynél is nagyobb többséggel győznek. Összességében nem várható, hogy koalíciós partnerre lesz szükségük a kormányzás folytatásához.