A kommentekkel összefüggő ítélet tovább csorbíthatja a véleménynyilvánítást

Az Alkotmánybíróság (Ab) kommentekkel összefüggő ítélete feltétlen és közvetlen következményekkel jár a tartalomszolgáltatók számára, és visszafoghatja a szabad véleménycserét a közérdekű témákról Magyarországon - figyelmeztetett Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa. Az ítélet a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete szerint is aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás alkotmányos jogát.
MTI, Napi.hu, 2014. május 29. csütörtök, 18:16
Fotó: Stockfresh

"Az Alkotmánybíróság döntése, amely a tartalomszolgáltatók feltétlen felelősségét állapítja meg az internetes oldalaikon megjelenő, harmadik személyek által bejegyzett kommentekért, azt vetíti előre, hogy a szolgáltatók nagy valószínűséggel korlátozzák vagy megakadályozzák majd az online kommentelés lehetőségét" - mondta Mijatovic. Hozzátette, hogy az ítélet jelentősen csorbíthatja a vita szabadságát az országban.

Az Ab szerdán nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította.

A határozat indokolása hangsúlyozza: az internet nem jogmentes terület, az internetes kommunikációban tanúsított emberi magatartások és formák a jogi szabályozás tárgyát képezhetik.

Az Ab szerint nem vonható kétségbe, hogy a blog és a komment is közlésnek minősül, és mint ilyen az alaptörvény cikkének védelmi körébe esik. A testület szerint a kommentek moderálása nem mentesít a jogsértő közlésért való felelősség vagy a helytállás kötelezettsége alól. Mint írták: a jogsértő közleményekért való felelősség - és adott esetben a helytállási kötelezettség - független a moderálástól: egyedül a jogsértő közlés tényén alapszik.

Az EBESZ sajtószabadságért felelős biztosa megjegyezte: "A nemzetközi normák és legjobb gyakorlatok alapján csak akkor van szükség a tartalomszolgáltatók felelősségre vonására a harmadik személyek által bejegyzett kommentek miatt, ha tudomásuk volt a kommentek sértő voltáról, és megtagadták azok eltávolítását".

MTE: az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága is tárgyalja
A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) szerint a kommentek és a jogi felelősség problémája jóval összetettebb, mint azt az Alkotmánybíróság határozata sugallja. A komment szerzője sok esetben nem ismert, illetve polgári perben nem kideríthető, többek között ezért kerülnek célkeresztbe a könnyen és jól perelhető szolgáltatók. Az egész kérdéskör életszerű, a személyiségi jogok védelmét és a véleménynyilvánítás szabadságát egyként szolgáló megoldásához arra lenne szükség, hogy a felelős kergetése helyett a névtelen kommenteket a helyükön kezelje a jog.

Az MTE szerint nem célravezető, ha egy, a napi százezer hozzászólás között megjelenő sértő kommentet úgy kell kezelnie a bíróságnak, mint ahogyan például egy olyan közlést, ami mondjuk egy nagy példányszámú lap címoldalán jelenik meg. A megalapozottan kifogásolt, sértő kommenteket jogi fenyegetettség nélkül is készséggel eltávolítják a szolgáltatók (erre az MTE etikai kódexe is kötelezi az egyesület tagjait, vagyis a legnagyobb magyar tartalomszolgáltatókat), a korábbi gyakorlat tehát tökéletesen megfelelő volt ezeknek a problémáknak az orvoslására.

Az olyan eszközök, amelyek a kommentelés minden kilengés ellenére is egyértelműen hasznos és értelmes intézményét mint olyant fenyegetik, a társadalom érdekeivel ellentétesek. Könnyű és elegáns megoldása lenne a jelenlegi helyzetnek, ha a jogalkotó ezen szempontok alapján tisztázná, módosítaná a joganyagot. Ez megtörténhetne akár az elektronikus kereskedelmi törvény pontosításával, tisztázva, hogy a kommentelők számára nyújtott felület esetén a szolgáltatók úgynevezett tárhelyszolgáltatást nyújtanak és a sértő komment eltávolítása esetén mentesülnek a felelősség alól, vagy akár úgy, hogy a személyiségi jogi sérelmeknek - ahogyan ez egyes más jogrendszerekben működik - el kelljen érni egy bizonyos komolysági, súlyossági határt ahhoz, hogy peresíthetőek legyenek. A jogszabályoknak és a jog alkalmazónak is tekintetbe kellene vennie a kifogásolt kommentet közlő tartalomszolgáltató, vagy közösségi oldal szolgáltató reakcióját is. Azaz, ha a kifogásolt kommentet kérésre időben eltávolította, akkor akár korlátlanul is mentesíthető legyen a felelősség alól.

A most helyben hagyott ítélet alapján az valószínűsíthető, hogy a magánblog gazdája - ha azonosítható - éppúgy felelős a nála megjelenő kommentekért, mint egy portál. Azonban az már portálok esetében is alapvető probléma, hogy a komment-tartalmakat a kommentelők, és nem a tartalomszolgáltatók, közösségi platform-szolgáltatók, vagy éppen bloggerek szolgáltatják. Emlékeztetünk arra, hogy a mostani ügy kiindulópontja is néhány, az egyesületként, tehát még véletlenül sem médiatartalom szolgáltatójaként vagy közösségi portálként működő MTE blogján megjelent hozzászólás volt. Az Ab-határozat indoklása ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget arra, hogy a Facebook és a hasonló szolgáltatások más elbírálás alá essenek, ennek alapján még nem lehet egyértelműen megjósolni egy-egy majdani per kimenetelét.

Az MTE szerint - egyetértve Stumpf István alkotmánybíró a határozathoz fűzött különvéleményének vonatkozó pontjával - a szabályozásnak a személyiségi jogokat arányosan, a lehető legkisebb alapjog-korlátozással kell védenie. Az egyesület értelmezésében az Ab által megerősített döntés pedig nem ezt a célt szolgálja.

Az ügy jelenleg az Emberi Jogok Európai Bíróságán, Strasbourgban is tárgyalás alatt van, döntés még az idén várható - írta közleményében az MTE.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2014.06.01 12:12

@Tomi31: ABSZOLÚT TÁJÉKOZOTT !!!!
Amikor a parlamentnek nevezett CIRKUSZ-ban megszavazták az egykulcsos adót, a közgazdász végzettségű kormánypárti képviselő haverom megkérdeztem,hogy józan volt-e a szavazáson. Elmagyarázta értelmesen ,hogy működik a parlament FIGYELJEN. Orbán Viktor Simicskával és még egy két haverral eldöntik a dolgokat közlik a FRAKCIÓVAL akik megszavazzák vagy,ha nem akkor fizet a személy 250 000 ft -ot mint ÁNGYÁN professzor tette. Erre én azt mondtam ,hogy ez nem más mint 2/3-os diktatúra, helyeslően bólintott. Csak azért írta le,hogy tudja azt milyen DIKTATÚRÁBAN élünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.30 19:30

@Tomi31: Köszönöm válaszod,szép stílusban írsz,nem küldesz el senkit sehová.(Hmmm én néha igen!)
Igen,mi választjuk,de hogy ilyen gyenge jellemtelen emberek mennek politikusnak,az már gáz!Most akkor maradjunk otthon,és ne válasszunk???
A gyerek és szülő példád nem jó.Sok olyan politikus van aki nem ismeri a gyakorlati életet,nincs élettapasztalata,mégis ezrek,százezrek sorsáról dönt.(akkor most ki a szülő és ki a gyerek?)
Felelőség kérdése.Igen a politikusnak is van,igaz nem hívható vissza,(nem értem,miért nem?)tehát politikai felelősége van.Négy év után jogod van nem újraválasztani.Ezt kicsit soványnak érzem.....
Jól látod haragszom a politikusra.Nincs tőle kártékonyabb.Nézz szét a világban ....iszonyú emberi,gazdasági erőforrásokat pazarolnak el egy-két ember kedvéért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.05.30 18:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.05.30 12:47

Mit mondjak, elég ostoba ítélet. Hogy feleljen a tartalomszolgáltató olyan tartalomért amelyet nem ő állít elő?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.30 12:16

@zappara: Az öncenzúrát drága bányász barátunk jól ismeri, folyamatosan gyakorolta.

Hiányzik az életéből, ezért most mindenkire kiterjesztené.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html