Gazdaságpolitikai véleményt fogalmazott meg az IMF-nek elküldött levélben a magyar kormány - mondta Varga Mihály. Hozzátette: "tettünk arra vonatkozó javaslatokat, hogy mi hol tudnánk esetleg módosítani, különös tekintettel a költségvetést és az államháztartást érintő kérdésekre".

A miniszter jelezte azt is, hogy a levélhez olyan mellékleteket csatoltak, amelyek tartalmazzák a magyar kormány elmúlt két évben megtett intézkedéseit. Varga Mihály közölte: végig kell vinni a munkahelyvédelmi akciótervet, de ha kell, a kormány kész finomítani rajta. A miniszter szerint már a jövő héten eldőlhet, mikor érkezik vissza Budapestre a tárgyalódelegáció.

A Nemzetközi Valutaalap(IMF) megkapta a magyar kormány módosító javaslatait a tárgyalások folytatásához - tudatta szerdán a valutaalap budapesti irodavezetője a Dow Jones budapesti keltezésű tudósítása szerint. Iryna Ivaschenko további részletet azonban nem közölt.

Az előzmények

A kormány szerdai ülésén megtárgyalták az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos magyar álláspontot. Mint ismert a magyar kormány szűk egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy "védőhálót" kérve az IMF-hez fordul. A tárgyalások mind a mai napig nem kezdődtek meg, hisz a magyar kormány nem postázott szándéknyilatkozatot a nemzetközi szervezetnek, illetve az Európia Bizottságnak. Ennek ellenére júliusban az EU/IMF páros egy nulladik kört futott a magyar kormánnyal, ám az ismerkedési tárgyalások látható eredmény nélkül zárultak.

A tárgyalások folytatását a kormány októberre datálja, azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök két hete a Fidesz frakcióülésén egy Facebookra feltett másfél perces interjúban jelentette be, hogy az IMF feltételei elfogadhatatlanok és a kormány nem kívánja 2008-as elődjének "rossz IMF megállapodását" újrakötni, hanem egy "jó" megállapodásra törekszik. Ennek a jó megállapodásnak a kormány által elképzelt feltételeit tartalmazza az a levél, amit a kormány a szerdai ülésén is megtárgyalt.  A miniszterelnök a Fidesz frakció évadnyitó az IMF - amúgy nem létező - titkos levelére hivatkozva leszögezte, hogy a magyar kormány elzárkózik a költségvetési egyensúly tartása érdekében mindennemű megszorító intézkedésektől, említve például a nyugdíjcsökkentéseket. A héten ugyanakkor a Fidesz frakció és a kormány is úgy határozott, hogy a célegyenesben levő 2013-as büdzsé vitáját fölfüggesztik, mondván ha egy majdani IMF-megállapodás miatt módosítani kell, akkor arra meglegyen a technikai lehetőség.

A jövő évi költségvetésben - piaci konszenzus szerint - 400-600 milliárd forintos ( a GDP 1,5-2 százalékára rúgó) lyuk van, kedve a kormány munkahelyvédelmi programjának 300 milliárd forintos ellentételezésén, folytatva a jegybank 100-110 milliárd forintos tranzakciós illetékbevételén - amitől nemzetközi nyomásra visszakozni készül a kormány, illetve azon 150-160 milliárd forintos tételen, amit a kormány az adóbeszedés hatékonyságának növelésétől vár. A makropályában is véleménykülönbség van a magyar kormány és a külföldi, elemzői álláspontotok között, bár Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára kedden már úgy nyilatkozott, hogy a kormány kész elengedni az idei 0,1 százalékos GDP prognózisát, ám kitart a 2013-as 1,6 százalékos növekedés mellett, mondván "van még remény" a belső fogyasztás fölpörgésére. A makropálya kockázatai további száz milliárdos száz milliárdos nagyságú bizonytalanságot rejtenek a 2013-as büdzsében. További kétségek merülnek fel az e-útdíj 2013 júliusi bevezetésével kapcsolatban - amiből már jövőre nettó 70 milliárd forintnyi bevételt terveznek.

A költségvetési lyuk felszámolására lehetne egy kézenfekvő megoldás az egykulcsos szja rendszer felszámolása. Ezt javasolta mind az IMF, mind az Európia Bizottság - ám politikai okokból erre lépésre valószínűleg nem fog sor kerülni. Mivel a jegybanki adó fenntartása nem valószínű nem kizárt, hogy a kormány a bankokra kivetett ágazati adó fenntartása mellett dönt - holott elvileg annak megfelezésre kerül sor 2013 januárjában, emellett fel kell készülni a közszféra kiadásainak megnyirbálására - bár az elbocsátások rövid távon nem hozzák, hanem viszik a pénzt.

Már jövőre 100 milliárdot érne egy "jó" IMF alku

Az NGM számításai szerint már jövőre 102 milliárd forinttal csökkennének a költségvetés kamatkiadásai - ez derül ki a szaktárca által készített anyagból, amit a Költségvetési Tanácsnak küldtek meg. ( A módosító javaslatok elfogadása után a büdzsé tervezetében már a csökkentett összeg szerepel.) Az NGM anyaga viszont azzal a feltételezéssel él, hogy az egyeztetések újraindulásának bejelentésének egyéves évfordulójára, vagyis 2012 november közepéig összejöhet a hitelmegállapodás. A magállapodás után - olvasható az anyagban - állampapírhozamokban a azonnal 50 bázispontos esés következik be, amit 2013 végéig további 150 pontos hozamcsökkenés követne. "Az árfolyam alakulására vonatkozóan feltételezett pálya szerint a forint-euró árfolyam július végétől 280 HUF/EUR szintre csökken (ez meg is valósult), majd november közepétől (a hitelszerződés feltételezett aláírását követően) további fokozatos 5 százalékos erősödésen megy keresztül a forint árfolyama 2013 végéig, ami ez alapján 266 HUF/EUR lesz a következő év végén. Ez 2012-ben mintegy 287,5, 2013-ban pedig 271,44 HUF/EUR átlagos árfolyamot jelent."