A kormány elvonja az uniós pénzt a lakosságtól

A következő években csak az energiahatékonysági beruházások ösztönzése segíthet a magyar családok energiaszámláinak lefaragásában - véli a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI). A szakmai szervezet szerint a lakossági energiahatékonysági beruházások vissza nem térítendő forrásokkal való támogatása közérdeket szolgál, ezért nem ért egyet a kormánnyal, amely friss határozatban rögzítette, hogy a lakosság számára csak hitelek formájában biztosít a jövőbe energiahatékonysági beruházásokra forrást.
Napi.hu, 2015. november 25. szerda, 19:22
Fotó: Reuters

A kormány friss határozatban rögzítette, hogy a lakosság számára csak visszatérítendő támogatások, azaz hitel formájában biztosít a jövőben forrásokat energiahatékonysági beruházásokra. A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szakmai álláspontja, hogy a lakossági energiahatékonysági beruházások vissza nem térítendő forrásokkal való támogatása közérdeket szolgál.

További rezsicsökkentés csak energiahatékonysági beruházásokkal lehetséges, miután a MEHI szerint a rezsicsökkentés tartalékai kimerültek, a gázárak tovább nem csökkenthetők. A következő években csak az energiahatékonysági beruházások ösztönzése segíthet a magyar családok energiaszámláinak - akár évi százezres nagyságrendű - lefaragásában. A szervezet hangsúlyozza: 2014-2020 között van lehetőség arra, hogy magyar otthonok uniós, azaz vissza nem térítendő forrásokból a váljanak  hatékonnyá.

Közérdek

A MEHI szerint a lakossági energiahatékonysági beruházások állami támogatása közérdek: olyan sokoldalú jótékony hatása van a magyar gazdaság helyzetére, mely új munkahelyek tízezreit, évi több tízmillárdos költségvetési bevételt és az ország földgázimportjának jelentős, akár 4 százalékkal való csökkentését is eredményezheti.

A MEHI arra hívja fel a figyelmet, hogy míg a lakossági beruházások ösztönzésére, vissza nem térítendő támogatásokból elköltött minden 100 milliárd forint legalább 300-400 milliárdnyi beruházást hoz létre, addig a középületeknél ez a multiplikátor-hatás - a 100 százalékos támogatási részarány miatt - nem érvényesül. A lakossági energiahatékonysági ösztönző programok hatása ráadásul nemcsak az ország egy adott pontján jelentkezik, hanem egyenletesen eloszlik. Azokat a kis- és középvállalkozásokat segíti, melyek gazdasági megerősítése a kormány szándékai szerint is kiemelten fontos.

Hitel alapú támogatás megtakarítással nem rendelkezőknek?

Egy korábbi felmérés szerint a családok egynegyede korszerűsítene a következő három évben. Az emberek 87 százalékának azonban nincs megtakarítása, vagyis ők önerőből aligha tudják korszerűsíteni ingatlanjukat, hiába térülne meg később a beruházás. A felújítani szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz, így a fejlesztések egyik legnagyobb gátját a forráshiány jelenti.

A csak hitelre épülő rendszer igazságtalan is - teszi hozzá a MEHI -, kizárja azokat a családokat, akiknek nincs elég megtakarítása vagy alacsonyabb a jövedelme - márpedig ők vannak jelentős többségben. Ráadásul az energiahatékonyság és szegénység összefügg - állítja a szervezet: Közel egymillió háztartás tekinthető ma Magyarországon kifejezetten energiaszegénynek, akiknek választaniuk kell majd e télen is, hogy fűtenek vagy megveszik a legszükségesebbet maguknak és hozzátartozóiknak.

Módosított a kormány?

A kormány eddigi szakmai álláspontját tükröző, Brüsszel által is elfogadott Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) szerint a magyar lakások energiahatékonysági felújítása két forrás kombinálásával történik: a KEHOP finanszírozza a vissza nem térítendő részt, melyet a Gazdasági és Innovációs Operatív Program pénzügyi eszközei egészítenek ki visszatérítendő támogatások formájában. Ez minden jel szerint módosult: a magyar otthonok energiahatékonysági ösztönzésénél fontosabb lett a "vallási közösségek hosszú távú energetikai függetlenségének" megoldása uniós pályázati forrásokból.

Utóbbival a MEHI a keddi Magyar Közlönyben megjelent rendelet azon megállapítására utal, miszerint "a kormány egyetért azzal, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény szerinti intézmény-fenntartó civil szervezetek hosszú távú energetikai függetlenségét meg kell oldani, és felkéri a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy erre a célra biztosítson pályázati lehetőséget".

 

Komoly kockázat

A MEHI hangsúlyozza: ha a kormány elveszi a lakosságtól a vissza nem térítendő uniós forrásokat, az komoly kockázatokkal jár. Ez az uniós ciklus az utolsó ugyanis, amely ilyen bőkezű támogatásokat nyújt, 2020 után nem érkeznek Magyarországra hasonló célú fejlesztési pénzek a közös európai kasszából, azaz konzerválunk egy magas energiaintenzitású épületparkot, különös tekintettel a lakóépületekre.

A kormány ezzel a lépéssel elenged olyan stratégiai célokat is, mint az EU energetikai és környezetvédelmi céljaival való harmonizációt - beleértve a szigorított épületenergetikai feltételeknek és épületgépészeti elvárásokat -, lakossági rezsiköltségek további csökkentését, az energiaszegénység mérséklését, üvegházhatású gáz kibocsátás-csökkentést.

Ráadásul az operatív programok - Brüsszel által is - elfogadott tevékenységek és kitűzött célok mentén való végrehajtása a magyar hatóságok felelőssége. Eltérni az operatív programokban meghatározott tevékenységektől, azaz a lakosság energiahatékonysági támogatásainak kombinált formában való - azaz vissza nem térítendő és visszatérítendő részt is tartalmazó - megvalósításától csak egy hivatalos programmódosítás benyújtása és annak Brüsszel általi elbírálása és jóváhagyása után lehetséges - mutat rá a MEHI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.11.26 12:59

@antisoros:

Tessék, hölgyeim és uraim, tessék, hunorti-antisoro, a magyar ember az önök pártján van.

Ha választania kell az EgyPárt és a kemny dolgozó magyar emberek között, akkor az EgyPárt az ő szíve válaszottja.

Jelöljük a fekete mundéros, két villám s-betűt viselő "kollégáT magyar szenátornak!

A Nép Barátja ő, mint az EgyPárt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antisoros, 2015.11.26 12:13

Azokat a kis- és középvállalkozásokat segíti, melyek gazdasági megerősítése a kormány szándékai szerint is kiemelten fontos...ok..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.11.26 11:20

@Hajnalka_vagyok:

Ez micsoda demagógia!

Bajnait összehasonlítani a Szent Magyar Nemzeti Kormánnyal!

Pfuj, pfuj, pfuj!

A forintnak az a jó, amit az EgyPárt jónak lát.

Aki nem ért ezzel egyet, annak fel is út, le is út.

Küldje haza a pénzét máshonnan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szemetesi, 2015.11.26 09:15

Ez nem ujdonság!Eddig is ezt csinálták!Most törvényekkel körülbástyázva nyulják le az EU-s pénzeket!27%-os kétharmadukkal szerintük a magyar népet képviselik!Ez az egyik!A másik hogy a képviselői eskű szerint az ország népe érdekében szolgálnak,közben a frakció fegyelem van,az felülbirálja a képviselői esküt!Még meg sem érkezik az uniós pénz a kormány máris a csókosai,haverjai,rokonai,stb közt szétosztja!A köznép ebből a pénzből semmit sem lát!Kisvasutat épit Orbán a pénzből ,stadionokat,stb közben az egészségügy rohad le a végtelenségig,a szociális ellátással együtt!Ez őt mind nem érdekli!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2015.11.26 04:14

Lézer Jankó kijelent, hogy az EU nem engedi a lakosság támogatását.
Az EU kijelenti, hogy semmi akadálya nincs a lakosság támogatásának.
Mégis elvonják a lakosságtól a pénzt.
Mert a lakosság nem hajlandó a PÁRT által kijelölt vállalkozókkal dolgoztatni.
Ugyan is a kijelölt elvtárs se járna jól, és a kijelölő elvtárs sem és a PÁRT sem.
"Én soha nem szégyelltem, hogy mim van, dolgozom keményen. Abban a miliőben nőttem fel, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni. Az ember gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára. Aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér, én azt gondolom. Aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér, ezt tudom mondani. Annak annyi az élete. Ez az én véleményem"

címszavak:
Mr20%, pártkassza, akinek semmije sincs annyit is ér, 60-80 millás budai villa a kölöknek, Rogán Toncsi magától növekvő házacskája, Mészáros Lőrinc gázszerelő, Orbán Ráhel 20 milliós tandíja önerőből kőkeményen megdolgozott érte a férjecskéjével ....
Soroljam még?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html