A kormány lestoppolt 11 milliárd forintot

Már megvolt 11 milliárd forintnyi kutatási támogatás győztese a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban, de nem hirdethetnek eredményt a többhónapos, szakértői értékeleseken alapuló pályázati szakasz után. Az új innovációs miniszter, Palkovics László közölte, nélküle nem lehet megállapodni - írja a 24.hu.
Szabó Dániel, 2018. július 3. kedd, 11:19
Fotó: MTI Fotó

A tárca szerint rutineljárásról van szó, hogy az NKFI Alapból finanszírozott pályázatoknál visszatartanak közel 11 milliárd forintnyi támogatást. Mint írják, kötelezettségvállalásra csak a miniszterrel történt előzetes egyeztetés alapján kerülhet sor - írta egy menesztése előtti levélben Pálinkás József, a szervezet eddigi vezetője a 24.hu szerint.

A halasztás miatt egyelőre nem tudhatják meg az érintett kutatók, hogy részesülnek-e a program részeként kiosztható 10,9 milliárd forintból. Erről ugyanis a dokumentum alapján Palkovics dönt. A lépés beleillik az Innovációs és Technológiai Minisztérium létrehozása utáni folyamatokba: korábban nagy port kavart, hogy a költségvetési törvény tervezetéből kiolvashatóan a Palkovics-tárca finanszírozná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit.

Azóta sokan tiltakoztak a tervezett átalakítások ellen, mások mellett Lovász László MTA-elnök is, ám nem úgy fest, mintha a kormány lassítana - írja a portál.

A mostani pályázatok felfüggesztése kapcsán a 24.hu megkereste a minisztériumot, de csak annyit válaszoltak, hogy NKFIH vezetőjének személye megváltozik, a hasonló átmeneti időszakokban megszokott gyakorlat, hogy a felügyeletet ellátó türelmet kér az intézménytől.

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.

HOZZÁSZÓLÁSOK