A kormány nem adja fel a gyorsított lehívás tervét - itt az újabb lépés

A közbeszerzéseket a támogatási szerződés megkötésétől számított 30 napon belül ki kell írni, míg az előleget a nyertes pályázóval megkötött szerződést követő 5 munkanapon belül kell igényelni. Aki bármelyiket elmulasztja, annak a projektjét törlik - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat.
Németh Géza, 2016. április 29. péntek, 14:40

Az uniós támogatások gyorsított lehívását szolgáló jogszabály a már megkötött támogatási szerződéseknél június elsejét határozza meg a közbeszerzés kiírásának végső határidejeként. Az előleg igénylésének végső határideje pedig december 16. A mulasztás miatti projekt-törlés a nemzetgazdasági miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter illetve a Miniszterelnökséget vezető miniszter kötelessége. Az előírásokhoz igazodó jogszabályokat a Miniszterelnökséget vezető miniszternek kell elkészítenie.

A beruházásokat gyorsítja az az előírás is, hogy ha egy megyében sok régészeti feltárás folyik egyidőben, akkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter más megyékből is vonhat be erőforrásokat.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter év elején jelentette be, hogy 2018 végére- 2019 elejére a 2014-2020-as uniós ciklus összes fejlesztési pénzét ki szeretné fizetni a kormány a pályázóknak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Figyelőnek adott áprilisi interjújában úgy nyilatkozott, hogy a 2017-es költségvetésben az ideivel nagyjából egyező, 2100-2200 milliárd forint körüli uniós támogatás-kifizetéssel számol a nemzetgazdasági tárca. Ez sokkal visszafogottabb kifizetési pálya felé mutat, mint ami Lázár János januári jelzéséből kalkulálható és abba az irányba mutat, hogy az államháztartás túlzott megterhelésének elkerülése érdekében letett extrém pénzkifizetési tervéről a kormány - értékelt korábban a Portfolio.hu.

Lázár János tegnapi Kormányinfós beszédében azonban kifejtette, hogy továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy 2016 decemberére, illetve 2017 júniusára, az új ciklus összes pályázata meghirdetésre kerüljön, illetve a kifizetéseket 2018-19-re abszolválni tudják.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

karakk, 2016.04.29 23:32

Nem volt elég amit eddig elloptatok, ha ujra választanak, barmok nemlesz mit lopni!Mit fogtok négyévig csinálni?Talán meglopjátok egymást?Na harcra fel.!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html