A magyar kormány megint átejtette EU-t

Közzétette véleményét az Európai Központi Bank a PSZÁF MNB-be történő beolvasztásáról. Frankfurt ebben felrója a jogalkotóknak, hogy nem időben és nem megfelelően konzultáltak vele, és nem hagytak kellő átmeneti időszakot a pénzügyi szereplők számára. Számos hiányosságot feltárt az ECB a felügyeleti integrációt előkészítő jogszabályokban, és súlyos aggályai vannak az MNB mint új pénzügyi felügyeleti intézmény függetlenségét illetően is.
Index.hu, 2013. október 10. csütörtök, 09:43
Fotó: Napi.hu

Október 7-ei keltezésű az a vélemény, amelyben megfogalmazza legújabb álláspontját az EKB "az integrált magyar felügyeleti keretrendszerről" - írja a portfolio.hu. A központi bank véleményéből kiderül:

Nem megfelelő körülmények: Augusztus 24-én kapott felkérést az ECB az NGM-től a véleményalkotásra az ügyben, de augusztus 30-án a kormány a törvényjavaslat korábbitól eltérő változatát nyújtotta be az Országgyűlésnek. Végül szeptember 16-án a módosító indítványokról is kérték ugyan az ECB véleményét, de szeptember 23-án úgy fogadták el a törvényjavaslatot, hogy addig az ECB véleménye nem jelent meg.

Nem megfelelő konzultáció: A magyar hatóságok nem feleltek meg az ECB-val való konzultációs kötelezettségüknek, ezért az ECB megismétli: "megfelelő időpontban" kell konzultálni, elegendő időt biztosítva neki a jogszabálytervezet megvizsgálására és a vélemény elfogadására. Ennek hiányában köteles lett volna a jogalkotó felfüggeszteni a jogszabálytervezet elfogadását.

Következetlenség és jogbizonytalanság: a törvényjavaslat és a vonatkozó kormányrendelet-tervezet nem nyújt elégséges jogbiztonságot, mert az új, integrált felügyeleti rendszerre hol "MNB"-ként, hol "felügyeleti hatóságként" hivatkoznak, sőt egy helyen "PSZÁF"-ra való hivatkozás is szerepel. Az ECB az egységes "felügyeleti hatóság" szóhasználatot javasolja.

Nem megfelelő ütemezés: az MNB-ről szóló új törvény nem ad megfelelő átmeneti időszakot annak elfogadása és a PSZÁF megszűnése (október 1.) között, hosszabb időszak lenne szükséges a pénzpiaci szereplők belső eljárásainak megfeleltetéséhez.

Nem megfelelő jegybanki és felügyeleti függetlenség: aggályos az EU Szerződésének 130. cikkében foglalt központi banki függetlenség alapelvének történő megfelelés. A felügyeleti feladatok finanszírozásának folytatólagossága hiányában pedig az MNB (átmenetileg) nem lesz képes díjat szedni a felügyelet jogalanyoktól, hogy fedezze felügyeleti költségeit. "Ez súlyos aggályokat vet fel az MNB pénzügyi függetlenségét illetően". "Az MNB-t be kell vonni a felügyelet jogalanyok által fizetendő pénzügyi hozzájárulás meghatározásába", továbbá "a PSZÁF elnöke azon rendeleteinek, amelyek a felügyeleti feladatok finanszírozásához szükséges finanszírozást biztosítják, hatályban kellene maradniuk", amíg az MNB új rendeleteket el nem fogad. Az ECB azt is kifogásolja, hogy a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyását követően vonhatja csak vissza az MNB egy hitelintézet tevékenységi engedélyét.

Egyes makroprudenciális hatáskörök a kormánynál maradtak: a törvénynek "előnyére válna további, a kormányzati hatáskörök MNB-re történő további átruházást előíró rendelkezések beiktatása, és elvárja az EKB, hogy megfelelően konzultáljanak vele az MNB elnöke által elfogadásra előkészített nemzeti jogszabályok tervezetéről, továbbá "méltányolná, ha (...) visszajelzést kapna (...) a központi banki függetlenséggel kapcsolatos nyitott kérdések rendezésére tett lépésekről.

Statisztikai adatok továbbításának sérelme: az új törvény egyik módosítása hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi az MNB számára, hogy a befektetési vállalkozások és árutőzsdei szolgáltatások működésével kapcsolatban egyedi azonosításra alkalmas adatokat továbbítson az ECB és a Központi Bankok Európai Rendszere számára az értékpapírtitok sérelme nélkül. Itt az együttműködésre vonatkozó jogi kötelezettség betartását kéri az ECB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hat106, 2013.10.14 10:07

Az unió azért indított kötelezettszegési eljárást hazánk ellen 2010-ben mert nem olvasztotta egybe az MNB-t a PFÁSZ-szel.
Ez most komoly?...
Három év előkészület előzte meg folyamatos egyeztetésekkel.
Az unióban baj van.
Nem kicsit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2013.10.14 08:14

@hunnland: Figyel már te gyökér! Áruld már el nekünk, hogy hány éves vagy?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.10.13 23:40

A cikkben szereplő "átejtések" apróságok ahhoz képest, amit a görögök műveltek, ők egyszerűen hülyét csináltak az EU-ból, ennek nyögik most a következményeit.

A cikk úgy lenne teljes, ha más EU-tagállamok viselt dolgairól is írna, mert egyébként úgy tűnik, hogy csak mi vagyunk a renitensek, a többiek minden szabályt száz százalékig betartanak, pedig ez nem így van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.10.13 20:48

A magyar törvényeket a magyar parlament hozza a magyarok által megválasztott képviselők által. Nem az ECB németet által kinevezett német tiszviselőcskéi. ha egy hónapig nem mondtak se bűt se bát, az azt jelenti, hogy nem érdekli őket. Ez rendben van, de akkor most se szövegeljenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.10.13 20:36

"az új törvény egyik módosítása hatályon kívül helyezi azt a rendelkezést, amely lehetővé teszi az MNB számára, hogy a befektetési vállalkozások és árutőzsdei szolgáltatások működésével kapcsolatban egyedi azonosításra alkalmas adatokat továbbítson az ECB és a Központi Bankok Európai Rendszere számára az értékpapírtitok sérelme nélkül"

Itt van a kutya elásva! ilyet csak akkor szabad csinálni, ha cserébe mi is kapnánk adatokat és fel lehetne készülni pl. spekulációs támadásokra. Csak a kölcsönösség alapján szabad ilyenbe belemenni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html