Két részre, versenyszférára és mutyiszférára osztja a magyar gazdaságot friss véleményposztjában a magyar gazdaságot Zsiday Viktor, a Citadella Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Növekedés, csökkenés

Szerinte a versenyszférában a cégek több-kevesebb szabadsággal versengenek, aki pedig jobb a többieknél, az a cég fejlődik, embereket vesz fel és nyereséges.

A másik szférában, a mutyiszférában nem ez a helyzet. Itt az államilag elosztott beruházások, megrendelések, pályázatok elnyeréséért folyik a harc, és az győz, aki haver, akinek jobb kapcsolatai vannak, aki jobban tud korrumpálni, többet tud visszaosztani - írja Zsiday. A probléma pedig az, hogy

a mutyiszféra bővül, a versenyszféra pedig nem.

Kihalhat a versenygazdaság?

A szakértő úgy látja, hogy az államilag irányított, felügyelt, befolyásolt területek egyre nagyobb teret fednek le a gazdaságban, márpedig ahol ez megtörténik, ott eltűnik, visszaszorul a versenygazdaság.

A mind éhesebb rablóbárók új és új területekre törnek be, miután egyes szektorokat már megszereztek/felosztottak. Magyarország gazdaságára ez jelenti a legnagyobb veszélyt. Ahonnan ugyanis kihal a versenygazdaság, ott nagyon nehéz azt újra feltámasztani, úgy járunk mint a hegyoldal, amelyen szép fák nőttek, de miután kiirtották őket, a talajerózió lecsupaszította a tájat, és nem lehet újratelepíteni az erdőt - mondja Zsiday. Szerinte a rablóbárók nem érdekeltek a beruházásban, fejlesztésben, innovációban, ők alapvetően csak járadékvadász viselkedést folytatnak.

Mélyben a beruházások, borús jövő

A mutyiszféra növekedésével magyarázza a szakértő azt, hogy a GDP-arányos magyarországi beruházások értéke a rendszerváltás óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Beruházások nélkül pedig nincs fejlődés. Bár magát az optimistábbak közé sorolta az elmúlt 3-4 évben a gazdaság kilátásait tekintve, mivel a 2013-ban elindult uniós pénzek által hajtott növekedés és a fogyasztás bővülése miatt.

Hosszú távon azonban kedvezőtlen a kép a szakértő szerint. Bár az uniós források segítik a növekedést, ám ezek jelentik a járadékvadászok fő működési területét. Emiatt hosszú távon egészségtelen gazdasági struktúrát alakulhat ki, ez pedig akkor lesz probléma, ha leáll az uniós pénzcsap.

Egyelőre tart a ciklikus fellendülés, és még valószínűleg van belőle 2-3-4 év. Utána azonban sajnos újabb hét szűk esztendő fog következni, pedig ez nem lenne elkerülhetetlen szükségszerűség - véli a szakértő.