A magyar kormány óriási hozamemelkedést és a forint árfolyamának zuhanását volt kénytelen végignézni, miután a piaci szereplők attól tartanak, hogy a nemzetközi szervezetek lemondanak Magyarországról, melynek következtében az ország nehézségekbe ütközhet az adóssága finanszírozásakor - írta a Telegraph. A cikk megjegyzi: a kereskedők már eddig is idegesek voltak az eurózóna válsága miatt, tegnap például az UniCredit bejelentése rázta meg az árfolyamokat. A lap arra a spanyol hírre is kitér, hogy a spanyol bankoknak további 50 milliárd eurónyi céltartalékot kell képezniük.

A Wall Street Journal is szoros figyelemmel kíséri a magyar eseményeket. Csütörtökön megjelent cikkében szól az új történelmi mélypontjára zuhanó forintról, valamint a szárnyaló magyar kötvényhozamokról is. Ezek a folyamatok a lap szerint növelik a nyomást a budapesti és a brüsszeli döntéshozókon, hogy akadályozzák meg a fertőzés tovább terjedését és kezeljük az adósságválság problémáit. A legutóbbi zuhanás kiváltó oka, hogy Magyarország ellenáll a nemzetközi szervezetek kérésének, akiktől épp hitelkeretért folyamodott - fogalmaz a cikk.

A WSJ beszámolója szerint a magyar események akkor érkeznek, amikor Európa vezető döntéshozói igyekeznek helyreállítani a piacok bizalmát. Ha nem oldódik fel az ellentét, akkor az eladósodott Magyarország nem jut hitelkerethez - írta a lap, amely emlékeztet: a magyar kormány nem akarja lehívni a hitelt, csak biztonsági hálóként tekint a megállapodásra.

A magyar állam fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak más feltörekvő európai országok hozamait is megemelték, a befektetők kezdenek távolodni a régiótól, ezzel pedig szélesebbé vált a kontinens adósságválsága - magyarázza a lap utalva arra, hogy ezzel már nemcsak euróövezeti adósságválságról van szó, hanem uniós krízisról.