A többség fizet az orvosnak és nővérnek, Ön is?

Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek vagy családtagjaik több mint fele járt magánorvosnál az elmúlt években, tavalyátlagosan 133 ezret fizettek az ellátásért.
Domokos Erika, 2018. március 25. vasárnap, 14:57
Fotó: Shutterstock

Az állami egészségügyben tapasztalt állapotokkal a válaszadók kétharmada elégedetlen - állapította meg a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, március 9. és 14. között, 1003 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatása alapján.

A megkérdezettek több mint fele a kormányt nevezi meg felelősnek az egészségügy jelenlegi állapotáért.

Tízből hat megkérdezett továbbra is úgy gondolja, hogy fizetne vizitdíjat, amennyiben az így befolyó pénzt az állami egészségügy fejlesztésére fordítaná a kormány.

Mára többségbe kerültek a társadalmon belül azok, akik az elmúlt pár évben fizettek hálapénzt orvosnak vagy nővérnek.

A megkérdezettek fele személyesen, vagy közeli családtagján keresztül találkozott várólistával, és az érintettek több mint felének fizetnie kellett azért, hogy előbbre kerüljön a várólistán.

Az elmúlt néhány évben a megkérdezettek kétharmada (64 százalék) vett igénybe állami egészségügyi ellátást.

A megkérdezettek és közeli családtagjuk több mint fele (54 százalék) vett igénybe maganégészségügyi ellátást az elmúlt pár évben. Az elmúlt évben átlagosan 133 ezer forintot költöttek magánegészségügyre azok, akik igénybe vették. A férfiak esetében magasabb, 165 ezer forint az átlagos költés, míg a nők 105 ezer forintról számoltak be.

A kutatásról bővebben itt olvashat, és nézhet meg táblázatokat az adatokról.

400 ezer magyar sújt a súlyos kór - ezt a cikket már olvasta?

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.03.27 04:56

A háziorvos nem hajlandó fogadni, ha köhögök. Az ügyeleti váróban eszméletem vesztettem, de így is még 4 órát kellett várni, hogy fogadjanak. Az orvos ideje azzal ment el, hogy adminisztrált. 1 perc vizsgálat és 8 perc papír. Majd megkérdezte, ha olyan rosszul van, hogy nem kap levegőt és elájult, akkor miért nem marad inkább otthon.
A daganatos pajzsmirigyemmel 8 hónapos várólistára kerültem. Magánban 27 + 18 a vérvétel és egy több alkalmas kúra segített megszabadulni a daganattól. Ha megvárom az állami kórház dátumát, többszörösre nőtt volna a daganat. Így is 4 hét alatt nőtt 1 cm-et.

Ideggyulladással küzdök. Augusztusban jelentkeztem neurológiára, az orvos azt mondta, ha gyógyulást akarok, magán orvost keressek. És adott májusra időpontot.

Akinek fontos az egészsége, az fizet. Aki csóró, az vár.

Aztán ott a fogorvos : 3x mondta vissza a fájós fog kezelését 4 hónapon keresztül, ebből 2x úgy, hogy nem szólt előre és kikértem magam munkából. Magánban aznap fogadtak. Gyökér kezelés 24k. Az 2x fél nap kiesés a munkából és a 4 hónap anyagilag nem éri meg az államilag támogatott "orvost".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2018.03.25 15:55

A fityesz még jobban elkurta az egészségügyet ! Egy rossz egészségügyi rendszerbe önti a pénzt és az itthon ragadt gyenge orvosokat extra díjazásban részesíti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html