"A tulaj keres 2 millát én meg 110 ezret"

Mennyit keres valójában az átlagmagyar? Hogy jönnek ki a KSH statisztikái? Olvasóinknak mindenről megvan a véleménye.
Dzindzisz Sztefan, 2017. június 27. kedd, 15:13
Fotó: Napi.hu

A friss adatok szerint áprilisban a bruttó átlagkereset 303 ezer forint volt, míg a nettó 201 500. Ez azt jelenti, hogy a KSH szerint a bruttó és a nettó átlagkereset egyaránt 14,6 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Az ilyen adatok megjelenését követően mindig sok olyan komment érkezik hozzánk, miszerint a statisztika nem reális, hiszen néhány nagykeresetű húzza fel az átlagot. Adott volt tehát, hogy a szokásos napi kérdésünk a Facebookon erről szóljon, így azt a kérdést tettük fel az olvasóinknak, hogy "Ön is megkeresi az ezer eurót havonta?"

A végeredmény eléggé egyértelmű: a válaszadók több mint 92 százaléka kattintott a nemleges válaszra, ám ha hozzávesszük a dühös és sírós ikont (szavazni mindig hangulatjelekkel lehet), ami nem volt válaszlehetőség, ám valószínűsíthetően a nemet erősíti, úgy már közel 94 százalékot mértünk.

Hát hogyne!

Nem meglepő módon számtalan komment is érkezett a cikkhez. A legtöbb olvasónk kétségbe vonta a statisztika igazságtartalmát, sok olyan hozzászólást kaptunk, amely ezzel foglalkozott. Íme néhány:

"Ha ennyi lenne egy melós bére otthon nem lenne 1 millió külföldön dolgozó!! Ébresztő emberek!!!", "Hogyne! Jövő hónapban majd jön a következő statisztika, hogy az "átlagmagyar" Heti(!) 8-10 milliót keres és havonta 20-30 millió a megtakarítása!", "Nem tudom hogy honnan szedte ezeket az adatokat,mert a számokkal nincs tisztába", "Ha ez igaz lenne, a fiam nem Német o. ban robotolna....".

Több olyan komment is érkezett, amelyik a fentebb már említett kérdést járja körbe, miszerint van pár jól kereső, aki felhúzza az átlagot. Ezekből is szemezgetünk: ""Sokan" keresnek 10, de akár 20-30 millió forintot is havonta, így van egy szuper gazdag réteg aki a sok csoró statisztikáját emeli...De nagyjából 9 millió ember döglödik 500 ezer elvan 500 ezer meg él mint marci hevesen", "Mindig érdekelne MILYEN átlagtól van szó??? Vagy fordítsuk meg! Ezen összeghez,a kereső tevékenységet folytatók hány %-a tartozik???", "Ez így hazugság bárki is mondta,a közmunkás és egy régi szakemberközt ne legyen külömbség???A felső vezetés pedig mindig is 10szeres fizetést kapott,mi hagytok a munkásoktól elvenni a hatalom részbeni gyakorlását!!!Megoldás vissza kell venni mert ezek nem élnek vele hanem vissza élnek!", "a tulaj keres 2milát én meg 110 et ezt elosztva kijőn", "Az átlagba beszámít mészároslőrinc 100000000000 ft ja is ? Mert akkor jó átlagolni !", "Ebből lehet következtetni a felső réteg jovedrlmere".

Ez a nettó összeg négyhavi fizetésem

Ugyancsak sok olyan hozzászóló volt, aki közölte, ő bizony nem keres ennyit. Béla például azt írta, hogy "Nekem eza netó öszeg 4 hónap fizetésem. Akor holitaz átlag. Vanaki még ötven ezretsem keres.", míg Magdi azt, hogy "Ha ennyi lenne a bérem nagyon örülnék,de sajnos sokkal kevesebb.". Rozi és Anikó régiós körképünket is segítette azzal, hogy közölték: "Szerintem ez a Debreceni munkavállalóknál kevesebb összeg.", "Hahaha! Még a felét sem!!!! Szabolcsban. ". Balázs ezzel szemben megkeresi ezt az összeget, de mint írta, mindennek ára van: "Ja nettóba a 3 kilót 2 munkahelyen +még otthon fusi ugy 4 et is, életem meg nincs..."

József erre annyit írt válaszként: "Én meg, de akik a facebukkk előtt ücsörögnek, azok kevesen." Gábor pedig azt írta, hogy "Én megkeresem 😇de mint gazdasági migráns ". Katalin szerint azonban ehhez nem kell feltétlenül külföldre menni, de azért persze könnyebb úgy: "1000 eurot nettoban Budapesten diplomaval nyelvtudassal multi vezerigazgatosagan nagyon felelos allassal 2-2.5 HET alatt lehet megkeresni ugyanezen vegzettseggel es allassal nyugat europaban de ott mar +1 idegen nyelvvel/angol nemet+az orszag nyelve/ 7 nap alatt nettoban. Es ez utobbihoz mar nem eleg a magyar diplomoa kerik az orszag diplomajanak megszerzeset is. Ha mar gyakorlatod is van akkor a 7nap lerovideul 4re v 5re."

Kikkel vannak tömve a plázát? Kik mennek wellnesstáborba?

Péter ugyanakkor nem érti, hogy miért panaszkodnak ilyen sokan: "Oké, hogy mindenki keveset keres, de akkor kikkel vannak tömve a plázák?". Katalin rögtön egyet is értett vele: "Es kikkel telik be egy het alatt egy 1 millio forintert meghirdetett wellnesstabor? Es a sok szep haz Bpen es kornyeken meg Gyorben es Sopronban? Halapenzek is benne vannak a statisztikaban? A feketejovedelmek is becsulve? Mert videken hivatalosan 90nettot kereso illeto evente felujitja a hazat k 3-4 millios beruhazassal azt biztos a havi 90ezerbol teszi. Magyarorszagon amig ekkora a korrupcio es a feketegazdasag statisztikat nem is erdemes kesziteni mert fele sem igaz. Akkora a szoras szerintem hogy ez nem hasznalhato atlag: ha ebben benne van a gazszerelo jovedelme meg a kozmunkase is hat a ketto kozott oriasi az atmenet. Sulyozott atlag?" Gyula reakciója erre: "A 600 ezer külföldön dolgozók családtagjait se feledd el!"

Péter szerint ugyanakkor "A plázákba nem kötelező vásárolni. Nézegelődni is lehet, ingyenes." és egyetért vele Iván is, aki ezt írta: "Melyik plaza? A pécsi pl tok üres. :D Jó értem én hogy az Árkád tele van de nem jelenti azt hogy mindenki ész nélkül vásárol. Még aki a Máv ba megy az is oda parkol aztán ha csekk nélkül kiengedték akkor.... :D"

Katalinnak persze volt még egy-két szava a kérdéshez: "A barataim mind tisztessegesen kereso tanult emberek es jol elnek otthon is. Persze dolgoznak is rendesen. Es nem a politikaban. Nagyon megosztott ez a tarsadalom mert nemcsak a multiknak kellene jol fizetni a munkast hanem minden vallalkozonak. Feheren. Hivatalosan. Akkor is ha valaki diploma nelkul dolgozik azoknak is kellene egy europai korrekt minimum szint ami alatt nem lehetne fizetni. Nem lehet mindenki jogasz menedzser programozo dealer. Egy tarsadalomnak akkor jo ha az embereknek jo nekunk azt tanitottak. Itt egy resze a tarsadalomnak jomodu a rendesebbek tanulassal munkaval jutottak el oda a gerinctelenek meg EUs adomanyokbol meg korrupciobol. Es van a tobbseg akik se nem tanultak se nem motivaltak de ok is emberek es ha mar dolgoznak nekik is biztositani kellene egy korrekt minimumbert szektoronkent. Senkinek nem jo a szegenyseg hiszen igy nincs jelentos magyar vasarloero. Igy a vallalkozasok sem tudnak elore menni: arat emelni ill tobb munkast felvenni magasabb bert adni: amig nincs vasarloero nem mukodik a gazdasag sem ordogi kor."

Önnek is van véleménye? Ossza meg velünk a Facebookon!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2017.06.29 10:07

@Warialock: "Jaja... rettegek... jaja... megégettem..."

Bizony, eleg sokszor. :)

"Iszonyú tré szöveg, és hazugság... "

Hat persze, ha te mondod :DD

"Az összes lúzer, aki képtelen egzisztenciát teremteni, ezt a dumát nyomja..."

Mindenki hazudik, csak te vagy villamos :DD

"Úristen, hogy nem szégyelled magad."

Ha akkora okorsegeket beszelnek mint te, akkor kene :))

"Na jó... én megyek melózni főnök..."

Kene meg talalnod par "tulajdonosi szemleletu" melost, hatha akkor tobbet forumozhatnal :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.06.29 09:58

@Rodent: "Hat vele rendesen megegetted magad minden alkalommal. Nem csoda, hogy felsz tole mint a tuztol :) Szerencsedre mostanaban alig ir ide."

Jaja... rettegek... jaja... megégettem... a te hülye felfogásod szerint, ami az övéhez nagyon hasonló... két fingreszelő :DDD csak a valóság más, de ez ne zavarjon...

"Mig mindig nem fogod fel, hogy a hozzad es mlb cimboradhoz hasonlo sz.remberek jobban zavarnak, mint egy esetleges szegenyseg. Aztan ott van meg a gazdasagi kornyezet, burokracia, korrupcio es meg sorolhatnam. De csak okoskodj tovabb, ha mar az ertelmezeshez keves vagy :))"

Iszonyú tré szöveg, és hazugság... Az összes lúzer, aki képtelen egzisztenciát teremteni, ezt a dumát nyomja... Úristen, hogy nem szégyelled magad.

Na jó... én megyek melózni főnök, pro liberóhoz hasonlóan, akitől félek mint a tűztől :DDDD, neked is megadom a lehetőséget hogy tied legyen az utolsó szó. mint mindig... Hajrá ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.06.29 09:05

@Warlock: "Koppanás... "

Biza, vegre eszrevetted :D

"Valóban nem álltam melletted, és nem kezeltem a kasszádat "

Hala az egnek. Ha igy lett volna, akkor lehet, hogy tenyleg csodbe megyek :D

"Na de... Miért is mentél külföldre dolgozni, ha minden klappolt itthon veled egzisztenciálisan?"

Mig mindig nem fogod fel, hogy a hozzad es mlb cimboradhoz hasonlo sz.remberek jobban zavarnak, mint egy esetleges szegenyseg. Aztan ott van meg a gazdasagi kornyezet, burokracia, korrupcio es meg sorolhatnam. De csak okoskodj tovabb, ha mar az ertelmezeshez keves vagy :))

" Jobb a klíma nyugaton mi?"

Mondjuk Kaliforniaban jobb volt, ez nem vitas :)

"Elkeserítelek... elég ritkán van igazad..."

Mondod te. Aki rendszeresen hulyesegeket beszel. Meggyoztel :DD

"Nem hiszem... Hiszen mindig igazolsz, most is... Hülyegyerek módjára szúrogatsz, értelmes gondolatok nélkül, érvek nélkül, magyarázat nélkül."

Vagy csak nem erted. Nem ez lenne az elso eset :))

"Pro Libertate-hez hasonlóan nem lehet veled értelmesen kommunikálni"

Hat vele rendesen megegetted magad minden alkalommal. Nem csoda, hogy felsz tole mint a tuztol :) Szerencsedre mostanaban alig ir ide.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2017.06.29 08:56

@Rodent: "Az ilyen koppanasokrol beszeltem :) Fingod nincs rola, hogy Mo -on hogy eltem, mim volt, de okoskodsz. Vicces :))"

Koppanás... Valóban nem álltam melletted, és nem kezeltem a kasszádat (lehet akkor nem dőltél volna be)... Na de... Miért is mentél külföldre dolgozni, ha minden klappolt itthon veled egzisztenciálisan? Jobb a klíma nyugaton mi? Asztmás vagy? :DDDD Ez nagyon gyenge volt...

"Nyilvan azert zavar a dolog, mert igazam van... nyugi, mar megszoktam :))"

Elkeserítelek... elég ritkán van igazad... Amikor éppen igazad van (ld. megújuló erőforrásokhoz való hozzáállásod), akkor mindig támogatlak, ha éppen van időm írogatni. De mégegyszer: elég ritkán van igazad (most sincs...)

"Emberismeretbol rendesen megbuktal apafej,"

Nem hiszem... Hiszen mindig igazolsz, most is... Hülyegyerek módjára szúrogatsz, értelmes gondolatok nélkül, érvek nélkül, magyarázat nélkül. Pro Libertate-hez hasonlóan nem lehet veled értelmesen kommunikálni, mert tartalmi beszélgetést nem lehet veled folytatni, csak szavak kiragadására vagy képes, amiket aztán rágsz mint a gittet, és visszaköpöd úgy ahogy neked szimpatikus (de a valóságtól messze áll). Örömmel mondanám, hogy én is jót szórakozom rajtad, de őszintén... inkább elkeserít... Szerintem nem vagy hülye, és kár érted... a belső frusztrációid miatt kialakult viselkedési anomáliáidat viszont neked kell kezelni, kezeltetni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.06.29 08:26

@Warialock: "Nem csodálkozom, hogy nem tudsz a sorok közt olvasni... "

Mar megint tul okosnak gondolod magad, masokat meg teljesen hulyenek. Aztan csodalkozol, amikor nagyot koppansz. Mint most :)

" a lakosság 4-5%-át kitevő életképtelen közösségnek a tagja vagy, aki túl gyengécskének érezte magát, hogy a saját hazájában boldoguljon, sem kitartás, sem tudás nem volt benned ahhoz, hogy idehaza teremts magadnak és a családodnak életet és egzisztenciát... "

Az ilyen koppanasokrol beszeltem :) Fingod nincs rola, hogy Mo -on hogy eltem, mim volt, de okoskodsz. Vicces :))

"hanem még imádott kormányod alatt emigráltál nyugatra"

Tenyleg? Ezek szerint ezt is jobban tudod, ugyanis nincs imadott partom, legalabbis eddig igy tudtam. De mostmar errol is felvilagositottal, koszi :DD

"mert ott könnyebb nagy lóvét keresni..."

Ez teny, ahogy az is, hogy a penz csak egy resze a tortenetnek. Ha csak a penz szamitana, akkor Londonban maradok. De ez neked ugyis magas, ugyhogy hiaba irom le huszadszor is :))

"És tényleg nem tudod, mikor kell csendben maradni... nem vagy egy bölcs gyerek."

LOL :DDD

"ha nem lennék sikeres vállalkozó, ha nem keresnék milliókat havonta, ha egy mezei BKV ellenőr lennék 100-200 ezer közötti nettó fizetéssel, neked akkor sem lenne erkölcsi alapod engem oktatni, nekem beszólogatni..."

Ha okorsegeket irsz, akkor miert ne lenne? Ez egy nyilt forum, ahol barki leirhatja a velemenyet, akar a masikrol is. Nyilvan azert zavar a dolog, mert igazam van... nyugi, mar megszoktam :))

"Átlátszó vagy, mint a panorámaablak, és ha kis eszed volna, akkor MLB szavaival élve: "tudnád mikor kell kussolni..." :DDDDD"

Emberismeretbol rendesen megbuktal apafej, de azert jo ha neha kitor beloled a sok hulyeseg... szorakoztato :DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html