A hat százalékos alapkamatot a többségi várakozásnak megfelelően változatlanul hagyó monetáris tanácsi ülés után a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi elemzőcég szakértői az MNB-közleményből és a sajtótájékoztatón elhangzottakból azt olvasták ki, hogy jóllehet a magyar jegybank alapállásában nincsenek jelentősebb változások, az "apró szófordulatok" azonban magasabb inflációs kockázatra és így magasabb kamatpálya kockázatára is utalnak.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor a magasabb inflációs kockázat egyelőre "csak hangnemváltásra volt elég" a múlt havi, meglehetősen enyhe nyelvezetű közleményhez képest a mostani, "kissé héjább" tónus felé.

A ház szerint az MNB monetáris tanácsa még mindig ódzkodik a kamatemeléstől, ám a kamatemelési kockázat továbbra is fennáll, sőt most "marginálisan még magasabb is", mint egy hónappal ezelőtt.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek kommentárja szerint is "kissé héjább" kijelentések hangzottak el a keddi kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón, mint legutóbb, kiemelve az inflációs kockázatokat arra az esetre, ha a forint a jelenlegi "viszonylag gyenge" szinten stabilizálódik.

A JP Morgan londoni közgazdászai közölték: továbbra is tartják magukat ahhoz az előrejelzésükhöz, hogy 2012 első félévének végéig nem változik az MNB alapkamata. A ház szerint a rövid távú kockázatok kamatemelés felé hajlanak, de erre csak akkor kerülne sor, ha a forint meredeken gyengülne.

Magyarország sebezhetősége a devizaárfolyam-kilengésektől "érdemben mérséklődhet" 2012 közepéig, ha a kormánynak sikerül csökkentenie a devizaalapú hitelállományt egyebek mellett a végtörlesztés lehetővé tételével. Amíg azonban a végtörlesztési program ki nem fut, a helyi bankok megnövekvő devizakereslete nyomást fog gyakorolni a devizatartalékokra és/vagy a forintra, és emiatt az MNB óvakodni fog olyan pénzügypolitikai lépésektől, amelyek gyengíthetik a forintot - jósolták keddi kommentárjukban a JP Morgan londoni elemzői.

A ház fenntartotta ugyanakkor azt az alapeseti előrejelzését, hogy 2012 második felében az MNB összesen fél százalékpontnyi kamatcsökkentést hajt végre.