Áder aláírta a a felsőoktatási törvény módosítását

Áder János köztársasági elnök aláírta a felsőoktatási törvény módosítását, vagyis a lex CEU-t.
Szász Péter, 2017. április 10. hétfő, 19:30
Fotó: Napi.hu

Áder Jánosnak hétfőig volt lehetősége arra, hogy politikai vétóval visszaküldje a parlamentnek a törvényt, vagy alkotmányos vétóval az Alkotmánybíróságra normakontrollra.

Áder János nyilatkozatot is tett az aláírást követően, amelyben ezt írja:

Az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot. Az elmúlt napokban a törvényjavaslattal kapcsolatban különböző alkotmányos aggályok merültek fel.

"A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti".

"Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően."

A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak. "Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését".

A törvény gyors - bár a házszabályi rendelkezéseknek megfelelő - elfogadása, a két új törvényi feltétel előírása sokakban ellenérzést váltott ki. Jó néhányan egyetemük jövőjéért aggódnak.

Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében.

"Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék"

Vasárnap több tíz ezren vonultak fel Budapesten, hogy harmadszorra is tiltakozzanak a Közép-európai Egyetemre (CEU) szabott, múlt héten kedden elfogadott törvénymódosítás ellen.

Az országgyűlés múlt kedden szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely gyakorlatilag ellehetetlenítené a Soros György által alapított egyetem budapesti működését.

A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését - a kihirdetését követő napot - követő fél éven belül meg kell kötni.

A módosítás szerint feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.

A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.04.11 14:15

@tepsi:
Változtasd meg a nick-edet "papagáj"-ra!
Ugyanazt a hülyeséget ismételgeted amit a főnökeid tollba mondanak Neked.
Nem kell államközi szerződés.
Ahogy Orbán Ráhelkének sem kellett.
Most kicsit mélyedjél el, koncentrálj a következő kérdésekre...
Miért is baj a magyar kormánynak, ha a CEU bármilyen diplomát, akár kamudiplomát állít ki? Került egy fillér közpénzbe is? Ezzel szemben hogy is van az MNB által "közpénzjellegét" elvesztett közpénzekből finanszírozott ezoterikus egyetemeivel?
Miért zavarja a magyar kormányt, hogyha a CEU diplomáját bárhol is nem fogadják el?
Miért is ragaszkodik utólag (!) a magyar kormány az államközi egyezményhez egy olyan egyetem esetében, amelyik esetében ez a partner ország törvényei miatt nem lehetséges?
Fel tudod fogni, el tudod képzelni, hogy mennyi hasznot, tudást és megbecsülést, nem utolsó sorban pénzt hozott a CEU Magyarországra? Fel tudod fogni, hogy a CEU közös kutatási projektjeivel, az általa megteremtett oktatási infrastruktúrával milyen fontos része lett a felsőoktatásnak?
Miért van az, hogy a CEU elitegyetemként van a köztudatban, Magygarországon biztosan, de környezetünkben is? Ennyire hülyék az embörök, sorban állnak, hogy megszerezzék a senki által el nem ismert (?) CEU diplomát? Vagy a kormány és vele együtt Te is hazudtok?
Hát mit képeznek a CEU-n? Közmunkásokat? Mert ha igazatok lenne, akkor ezek a megtévesztett emberek kamudiplomával a zsebükben maximum közmunkások lehetnének.

Csak szólok, a legordasabb csúsztatást sütötted el!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.04.11 13:57

@neduddgi1:
"Ha külső beavatkozás miatt bukik egy kormány azt úgy hívják puccs."
Nem, nem... A puccs a belső ármánykodást jelenti. Legfeljebb kívülről támogatják, de a végrehajtók kínosan kapun belül vannak.
Az "i" végződéssel meg jól beégtél. Történelemből és magyar irodalomból mára beírok Neked egy egyest... Összesen kettőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.11 13:42

@neduddgi1:
Mindenki azt gondol a kormányról amit akar.
Hol van itt külföldi beavatkozás?
Ja a pénz? Orbánék külföldi pénzmilliárdokat lopnak el és saját hobbijukat meg a családjukat tömik vele.
Igen i-re, a legmagyarabb vezetéknevek i-re végződnak, Széchenyi, Bezerédi Kanizsai Jőkai, Petőfi, Ady, Balassi, és így tovább. Mi a bajod vele seggfej?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

neduddgi1, 2017.04.11 11:35

@foldnyuzo: Az előbb rimánkodtál , hogy az Unió lépjen.
Ha külső beavatkozás miatt bukik egy kormány azt úgy hívják puccs.
Fogadjunk a valódi neved i-re végződik.
Alijázzatok már végre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.04.11 11:26

@neduddgi1:
Ki beszélt itt puccsról, mikor hol, hazudsz mint a Viktor!
Most jön egy kérdés, amelyben a segítségedet kérem.
Kérlek kérdezd meg a főnökeidet hogyan lehet OV. leveleit lemondani.
Nem kérem a leveleit, amelyet közpénzből küld nekem.
A dolog éppen aktuális!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html