A Magyar Agrárkamara átmeneti elnöksége által írt választási szabályok visszavonását kéri a vidékfejlesztési tárcától a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a köztársasági elnök segítségét kérik az álláspontjuk szerint a törvényi felhatalmazás kereteit túllépő és a jogállamisággal ellentétes szabályozás megsemmisítése érdekében. Emellett azt is fontolóra veszik, hogy az ombudsmanhoz, illetve az ügyészséghez forduljanak. Az érdekképviselet ezért nem is vesz részt - mert a választási szabályzat alapján nem is lenne képes - az új agrárkamara megalakítását célzó, általuk színjátéknak nevezett választásokon, bár a tagok részvételét egyéni döntésükre bízzák.

A szabályozás eleve kizárja számos agrár érdekképviselet indulását, illetve jelöltállítását, mivel szinte minden megyében képviseletet ír elő - ezt jelenleg csak a Magosz és a MOSZ tudja igazolni. Emellett az is szűkíti az indulók körét, hogy a választáson úgynevezett zárt listás rendszert írtak elő, amely csak a jelölő szervezetek listái közötti választást teszi lehetővé. Ráadásul mindössze 5 munkanap alatt kellett volna országos, 1230 jelöltes listát állítani és benyújtani január 21-ig a jelöltek elfogadó nyilatkozataival együtt úgy, hogy a listákon csak a kamarai választói névjegyzékben szereplők szerepelhetnek. Amennyiben csak egyvalaki is hiányzik a névjegyzékből, akkor a teljes megyei lista érvénytelen.

A kamarai regisztrációban részt vevőknek azonban csak január 25-e után, vagyis a jelölőlisták leadását követően kezdik el kiküldeni a névjegyzéken szereplésről szóló igazolásokat. A kamara átmeneti elnöksége ugyan adott volna lehetőséget a névjegyzékbe való betekintésre - január 18-án Budapesten a kamara székhelyén személyesen. A MOSZ azt is sérelmezi, hogy a jelölőszervezet által állított listát az agrárkamara átmeneti elnöksége hagyja jóvá. Továbbá az agrár-érdekképviselet szerint arra sincs szabály, hogy a jóváhagyásnak mik a feltételei, és az elutasításra nincs jogorvoslat. Emellett a választások ellenőrzésére az ideiglenes elnökség által kinevezett választási bizottság jogosult, a jelölő szervezet nem. Ágazati hírek szerint egyébként a Magosz már hetek óta készíti elő a saját jelölőlistáit. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája az MTI megkeresésére közölte: a MOSZ levelét Fazekas Sándor megkapta, és a jövő héten válaszol rá.

 

Így alakul a menetrend

A megyei küldöttválasztásra február 1-15. között kerül sor, február 22-én pedig minden megyében pótszavazást tartanak. A választások után a megyékben március 9-én tartják a megyei alakuló küldöttközgyűléseket, ahol megválasztják az országos kamarai küldötteket és a megyei kamarai tisztségviselőket. Az új agrárkamara országos alakuló küldöttgyűlése március 28-án lesz. Akkor fogadják el az alapszabályt, majd megválasztják a kamara országos tisztségviselőit, és jogilag is létrejön az Új Nemzeti Agrárkamara.