Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kelet-Magyarország egyik meghatározó élelmiszerláncának tulajdonosa 2017-ben több gazdasági társaságtól 3,6 milliárd forint osztalékot vett fel. Az ügyvédje segítségével az Egyesült Arab Emírségekben szerzett letelepedést, egy arab fedővállalkozást és hivatalos lakcímet, hogy ezekkel a hamis adatokkal elkerülje több mint 540 millió forint személyi jövedelemadó befizetését Magyarországon - számolt be az adóhivatal.

A nyomozás azonban kiderítette, hogy a vállalkozó külföldi életvitele csak álca, valójában itthon él, Magyarországról irányítja üzleteit, így az adómentességre sem jogosult.

A számos élelmiszer-áruház és egy hajdúszoboszlói négycsillagos wellness-szálloda tulajdonosát végül balatoni villájában a NAV munkatársai ébresztették. Az akcióban ingatlanokat zároltak és bankszámlákat foglaltak a nyomozók, a biztosított vagyon értéke már most megközelíti az egymilliárd forintot, de a NAV vizsgálja a további évek milliárdos osztalékfelvételeit is.

A vállalkozó vadászházában tartott házkutatáson több doboz engedély nélküli éles lőszer és mintegy ezer liter, tisztázatlan eredetű gyümölcspálinka is előkerült.

A vállalkozót és ügyvédjét bűnszövetségben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A milliárdos üzletember jelenleg is letartóztatásban van. Ha bebizonyosodik bűnösségük, akár tíz évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak - olvasható a közleményben.

A NAV által közölt adatok alapján beazonosítható, hogy K. Ferenc vállalkozóról van szó, aki a megadott cégadatok szerint valóban egy, az Egyesült Arab Emírátusokban lévő címet jelölt meg lakhelyéül. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint egyik cégén több mint 2,5 milliárd forint értékű jelzálog is van több ingatlanon és ingóságon. Ugyanennek a cégnél az eredménytartalék terhére - a 2019-es beszámoló szerint 2 milliárd forintot osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak. A vállalkozó más érdekeltségei esetében is több százmillió forintos zálogbejegyzések szerepelnek.