Nem emelhetnek a helyi adókon 2021-ben Magyarország önkormányzatai, nem vezethetnek be új közterhet és a ma élő adókedvezményeken, mentességeken sem szigoríthatnak - ez szerepel abban a kormányrendeletben, amely kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben.

Válságos időket élünk, a kilábaláshoz a közterhek csökkentésére van szükség. Ehhez képest egyes helyi önkormányzatok adót akarnak emelni, ami teljességgel érthetetlen - fogalmazott Tállai András PM-államtitkár a napilapnak. A miniszterhelyettes külön beszélt Budapest ügyéről, ahol - szavai szerint - a főpolgármester százmilliárdos nagyságrendű állampapíron és több tíz milliárdnyi készpénzen ül, mégis durva adóemelést fontolgat, amit cinikus módon újraindítási adónak keresztelne el.

Amíg a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseket, adócsökkentéseket szövegez meg, addig a Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat a Budapesten működő vállalkozások megadóztatását készíti elő. V. Naszályi Márta, az I. kerület Párbeszéd által delegált polgármestere egyes esetekben háromszorosára srófolja a vendéglátóhelyek teraszai után fizetendő közterület-használati díjakat, a DK-s Nie­dermüller Péter vezette Erzsébetvárosban pedig az építményadót emelnék meg.

Kispesten Gajda Péter MSZP-s polgármester a piaci árusokat sarcolja, s az emberekkel fizettetné meg a járvány okozta válság kiadásait többek között Miskolc, Ózd, Eger, Gyöngyös, Vác, Baja, Aba és Budakalász baloldali vezetősége is. Van, ahol a temetkezési és a közlekedési díjakat emelik, vagy éppen elbocsátanak, fizetést csökkentenek - sorolta Tállai András.

Az adóemelési stop nyomán helyi adót jövőre nem lehet növelni, kedvezményt, mentességet nem lehet csökkenteni, s új teher sem vezethető be

- tette hozzá Varga Mihály pénzügyminiszter helyettese.