Adócsökkentést ígér Orbán (bővített)

Orbán Viktor miniszterelnök a nullát nevezte a jövedelemadó ideális kulcsának a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pénteki rendezvényén.
MTI-Eco, 2015. március 6. péntek, 13:48
Fotó: Napi.hu

Az embereket nem szabad adóztatni, amikor keresnek, akkor kell adóztatni, amikor elköltik a pénzt, ez sokkal igazságosabb, és kevésbé kijátszható - mondta a kormányfő a Gazdasági évnyitó című gazdaságpolitikai fórumon.

Orbán Viktor szerint a két nagy áfa-kijátszási módszerből az egyiket az online pénztárgépek bevezetésével sikerült radikálisan visszaszorítani, és a másikat is sikerülni fog a szállítmányozás területén az ekáer-rendszer (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) bevezetésével. Ezért, ha sikerül beszedni az adókat, folyamatos lehet az adócsökkentés politikája a következő években - tette hozzá a kormányfő. Emlékeztetett, hogy 2016-tól a kétszeresére emelik a kétgyermekes családok adókedvezményét.

Orbán: a magyar politika független a gazdasági érdekcsoportoktól

A magyar politika immár képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül működni - jelentette ki Orbán Viktor. Meghozták azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarországon minden politikai szereplő, minden politikai párt az államtól érkező forrásokból el tudja végezni a munkáját két választás között, és a választásokkor is.

Példaként említette az új párttörvényt, az új finanszírozási törvényt, az új frakciótörvényt és az alapítványokra vonatkozó új szabályozást. Kijelentette: a politikai átalakításoknak köszönhetően a kormány keze szabad a jó gazdasági döntések meghozatalában. A magyar politika immár képes önállóan, minden gazdasági érdekcsoporttól függetlenül, csak a közjót és a gazdaság érdekét szem előtt tartó gazdaságpolitikát folytatni - tette hozzá Orbán.

Most már megállapodnának a bankokkal

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a kereskedelmi bankok feladata a gazdasági növekedéshez elengedhetetlen vállalati hitelezés, hosszú távon nem lehet ebben csak a jegybankra támaszkodni. Tavaly 4 százalékkal nőtt a vállalati hitelkihelyezés, de ebből levonva a Magyar Nemzeti Bank által elindított növekedési hitelprogramot (nhp), akkor csökkenés volt, amit a miniszterelnök nagyon súlyos dolognak nevezett. Ez ugyanis azt jelzi, hogy az MNB nélkül nem lett volna a növekedést lehetővé tevő hitelkihelyezés - hangsúlyozta. Mint mondta, jegybanki számítások szerint a magánszférának nyújtott hitelállománynak évi 7-8 százalékkal kellene növekednie ahhoz, hogy meghaladja a 3 százalékot a gazdasági növekedés az adott évben. "Évtizedekig nem lehet fönntartani ezt a helyzetet, hogy a jegybank speciális konstrukciójára hagyatkozunk" - mondta, hozzátéve: szeretnének arról megállapodásokat kötni a bankokkal, hogy a bankadó csökkentése fejében a pénzintézetek növelik a hitelezést.

A kormányfő fenntarthatónak nevezte a 2014-es, a legfrissebb adatok szerint 3,6 százalékos gazdasági növekedést, és úgy vélte, a bővülés 2015-ben meghaladhatja a költségvetésben előirányzott 2,5 százalékot. Bizakodásra adnak okot a GDP-bővülés szerkezetében bekövetkezett változások, nevezetesen, hogy 2014-ben döntően magyar kézben lévő ágazatok - az építőipar, a kereskedelem, a turizmus és a mezőgazdaság - hajtották a növekedést - fejtette ki.

Történelmi áttörést hajtott végre Magyarország

Emellett szavai szerint felértékeli a magyar gazdaság teljesítményét, hogy úgy sikerült gyarapodnia, hogy ezzel egyidejűleg a legfontosabb exportpiacon, az Európai Unióban jóval alacsonyabb volt a növekedés. Ráadásul úgy sikerült ezt - az EU-átlagot kétszeresen-háromszorosan meghaladó - növekedést elérni, hogy közben csökkent az államadósság. Legalább hatvan - de lehet, hogy száz - éve először fordult elő, hogy nem külföldi hitelből finanszíroztuk a növekedést, ez történelmi áttörés - mondta.

Orbán is déli nyitásról beszélt

Orbán Viktor részletesen beszélt arról, hogy a kormány hogyan állítja a gazdasági növekedés szolgálatába az európai uniós forrásokat. Emellett az úgynevezett "déli nyitás" - a latin-amerikai és fekete-afrikai piacok meghódítását célzó külgazdasági offenzíva - is "hozzáad valamit" a gazdasági növekedéshez - jegyezte meg. Ráadásul az energiaárak alakulása is kedvező lehet Magyarország számára, "az oroszokkal (a földgáz áráról) kötött megállapodás pedig a következő két-három évben minden kellemetlen meglepetéstől megvéd bennünket" - fűzte hozzá.

Marad a közmunka, és több pénzt költünk rá

Megjegyezte, nem igazak azok a híradások, amelyek szerint kevesebb közmunkás lesz idén, mint tavaly volt. Több pénzt költünk közmunkára - mutatott rá. Megismételte, hogy kormányzati cél 2018-ra elérni a teljes foglalkoztatottságot Magyarországon, vagyis azt, hogy a munkanélküliség három százalékra vagy az alá csökkenjen.

Kijelentette: újabb és újabb területeket, ezzel családok tízezreit kell bevonni a gazdasági növekedésbe. Mindenütt kell egy zászlóshajó, egy olyan húzóerő, amely köré összerendezhető az adott térség fejlesztéspolitikája - mondta. Példaként említette Szegedet, ahol a világ legnagyobb lézerkutató központja lehet ilyen.

Ki kell izzadni egy útépítést

Orbán Viktor kijelentette: a Kecskemétet Békéscsabával összekötő gyorsforgalmi út - amelyet, mint fogalmazott, a költségvetésből kell "kiizzadni", mert az EU nem finanszírozza -, valamint a Salgótarjánba vezető négysávos autóút megépítésével Magyarország minden nagy fejlesztési központja elérhető lesz, "nem maradnak feltáratlanul nagy fejlesztési területek, ezáltal családok tíz- és százezreit tudjuk bevonni a gazdasági növekedésbe". "Ez a mi reményünk, a vízióm 2015-re és az azt követő időszakra" - tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hiába minden látomás, ha nem valósul meg az együttműködés a gazdaság három nagy szereplője, a kormányzat, a jó munkások és a kockázatot is vállaló vállalkozók között.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

halacska39, 2015.03.07 20:07

@Zodiakus: Pedig egy tehén az valós alternatíva.Nagyobb a mellyehúsa.Viszont beruházás igényes.Nem toom Unorti milyen magas,de szerintem muszály megspendíroznia egy sámlira.Vagy venni egy gólyalábat:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.03.07 17:28

@halacska39: kecskéje van,de a tehenet még nem ismeri ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unnortodox, 2015.03.07 12:04

@roberta: Na a 0%-os jövedelemadóra fázunk csak igazán rá!..az alacsony fizetésű 2-3 gyerekesek ,és amagas fizetésű 3 gyerekeseknek már 0 % a szja !!! figyelj-tanulj !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

roberta, 2015.03.07 09:16

Na a 0%-os jövedelemadóra fázunk csak igazán rá! - azt a pár száz milliárd kiesést ha ráteszi a "fogyasztásra" akkor fizethetjük a 40% -os ÁFÁT és máris kevesebb lesz a reálbér a magyar átlagkeresőknek! - viszont nagyon jól jár a "felsző tízezer" illetve a milliós fizetésűek. A nyugdíjasok lesznek az igazi vesztesek! - mert a éves emelés ha az inflációt vesszük alapul na meg azt kozmetikázó KSH -át akkor szívás lesz a vége a nyuggereknek, de a bérből és fizetésből élőknek is. Na de lesz ellopási alap!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.03.07 08:42

Gyurcsány alatt 25% ÁFA mellett 32% SZJA. Szuperbruttósítva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html