A Pénzügyminisztérium este már bejelentette, hogy több adókedvezményt élesít a koronavírus-járvány miatt kialakult válság miatt. Bár ismertették, hogy nagyjából mire lehet számítani, de a részletszabályok a Magyar Közlönyben jelentek meg.

Ebből derült ki, hogy szeptember 30-ig adott halasztást a társasági adó, a kisvállalti adó, valamint a helyi iparűzési adó bevallására és befizetésére.

Az év végéig az eltöltött vendégéjszaka utáni idegenforgalmi adót a szállásadónak nem kell megfizetnie, az arra kötelezettnek pedig nem kell beszednie.

A veszélyhelyzet ideje alatt végzett - és az azt követő - minősítés alapján az adózó megbízható adózói minősítése nem szüntethető meg a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül esedékes adókötelezettség megsértése miatt, a terhére megállapított adókülönbözetre való hivatkozással.

Az adóhatóság az adózónak és az adó megfizetésére kötelezett személynek - a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmére - az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb 5 millió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb 6 havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolnia vagy valószínűsítenie kell, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

A nem magánszemély adózók egyszeri, legfeljebb 20 százalék, de maximum 5 millió forint adóelengedésben részesülnek. A kérelmet itt is a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig kell előterjeszteni és igazolni kell, hogy az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét - a veszélyhelyzetre visszavezethető okból - ellehetetlenítené. Az adómérséklés csak egy adónemre kérelmezhető.

A veszélyhelyzet fennállásának időszakában, a veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult. A munkaadónak azonban minden hónap 12. napjáig meg kell fizetnie utána az egészségügyi szolgáltatási járulékot. A adóhatóság azonban - a munkáltató kérelmére - engedélyezi, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkáltató a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig fizethesse meg.