Adómódosítást fogadott el a parlament

Országgyűlési választási évben október 15. helyett október 31-ig kell a parlament elé terjesztenie a kormánynak a következő évi költségvetési törvényjavaslatot - egyebek mellett ezt mondja ki az a szerdán elfogadott törvénycsomag, amely mintegy kéttucatnyi jogszabály módosítását tartalmazza.
MTI, 2014. szeptember 24. szerda, 18:40
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

A Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett módosítási csomagot 151 igen szavazattal, 28 nem ellenében fogadták el. A képviselők az államháztartási törvény módosításával igent mondtak arra, hogy az általános országgyűlési választás évében a kormánynak október 15. helyett október 31-ig kelljen benyújtania az Országgyűlésnek a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Kormányzati indoklás szerint a módosítást a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérte.

A gazdasági bizottság módosító javaslata alapján jóváhagyták azt is, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen költségvetési koncepciót benyújtaniuk.

Korrigálják a büntetőadót

A törvénycsomag - figyelemmel az elmarasztaló bírósági ítéletekre - rendelkezik a 98 százalékos különadó korrigálásáról is. E szerint az, akinek jövedelmét 98 százalékos adóval sújtották, az elévülési időn belül kezdeményezheti, hogy az adóhivatal törölje a kötelezettséget.

Az új szabály alapján az adóhatóság az érintett jövedelem után - a eredeti esedékesség napjára vonatkozó hatállyal - átalányközteher-kötelezettséget állapít meg. Ha a 98 százalékos mértékkel a különadót a 2010. adóévre kellett megállapítani, akkor az átalány mértéke 40 százalék, a 2011. adóévre 15 százalék, a 2012. adóévre 20, a 2013. adóévre pedig 25 százalék.

A gazdasági bizottság javaslata alapján azonban a felsorolt százalékok csak a jogszabályban meghatározott, legkisebb mértékű juttatásra vonatkoznak. Ha munkaszerződés ettől magasabb juttatást állapít meg, akkor annak 75 százalékos az adója. Így például aki "hallgatási pénzt" kapott, az a 98 és a 75 százalékos adó közötti, 23 százalékos visszatérítésre jogosult

Annak érdekében, hogy a magánszemély ne érvényesíthesse kétszer a követelését, a rendelkezések nem alkalmazhatók, ha az illető bármely jogorvoslat alapján kártérítésre vált jogosulttá. Ha a jogorvoslat folyamatban van, az adóhatóság az eljárást csak akkor indítja meg, ha a magánszemély igazolja, hogy a jogorvoslati kezdeményezést visszavonta.

Mehetnek a pártkatonák az Eximbankba

A törvénymódosítási csomag további változtatása, hogy a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) vezérigazgatója, igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjai a jövőben párttisztségviselők is lehetnek.
Egy másik új előírás 18-ról 12 hónapra csökkenti az Eximbank és a Mehib vezetőinek a poszt betöltéséhez szükséges vezetői gyakorlati idejét. A jövőben ugyanakkor szakirányú felsőfokú végzettség nélküli - de más felsőfokú képesítéssel rendelkező - szakember is kinevezhető az Eximbanknál és a Mehibnél vezető állásba, ekkor azonban nem 12, hanem 18 hónap vezetői gyakorlatot kell igazolni.

A jogszabály annak lehetőségét is megteremti, hogy a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tulajdonában álló gazdasági társaság, az MFB Földgázkereskedő korlátozott földgáz-kereskedelmi engedélyt szerezzen.
A közbeszerzési törvény módosítása azt tartalmazza, hogy a kormányzati kommunikációs feladatok ellátásával kapcsolatos közbeszerzésekre központosított eljárást lehet alkalmazni, ennek részletszabályait pedig a kormány határozza meg. Így a kabinet dönt arról, ki írhatja ki a kormányzati kommunikációra a közbeszerzéseket, illetve mely területek tartoznak ebbe a körbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.09.25 08:02

Ha jól értem, megint sikerült visszamenőleges adószabályokat életbe léptetni.

A 98 helyet pedig 75 %-osat.

Irány Strasbourg?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibe, 2014.09.25 06:22

igen, már nem hülyének néznek, hanem a szemedbe mondják, hogy TE hülye vagy........
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2014.09.24 20:42

"Kormányzati indoklás szerint a módosítást (ti. hogy a költségvetést október 31-ig lehessen beadni) a Megyei Jogú Városok Szövetsége kérte."

Huba, nyihihi, b@mmeg, ehhez képest a fátyol átláthatósága a vasbetonéval vetekszik!!! már igaznak látszót se tudnak/akarnak hazudni???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html