Aggódnak a hálapénz miatt - nem fog kikopni a rendszerből?

A hálapénzrendszer kivezetésére alkalmas keretrendszer kidolgozására kéri ismét a döntéshozókat a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), miután újabb botrány robbant ki a hálapénz kapcsán. A bíróság jogerősen elítélt egy orvost, aki tevékenysége során pénzt kért és várt el kiszolgáltatott betegeitől. A foglalkozásától ugyanakkor nem tiltották el, mondván szükség van a szaktudására.
Napi.hu, 2016. december 19. hétfő, 15:31
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi időben egyre több orvost, egészségügyben dolgozót ítélnek el hálapénzzel kapcsolatban. Legutóbb bűnösnek talált a bíróság egy orvost, aki tevékenysége során pénzt kért és várt el kiszolgáltatott betegeitől. Jogerősen elítélték tíz rendbeli üzletszerű vesztegetés vádjával és kirótták rá a bíróság által méltányosnak ítélt büntetést, de foglalkozásától nem tiltották el. Az indok gyakorlatilag az volt, hogy tevékenysége pótolhatatlan a mai magyar egészségügyben.

A ReSzaSz közleménye szerint az ítélet indoklása két fontos dologra hívja fel a figyelmet. Egyfelől az orvoshiány olyan mértékű, hogy még az olyan orvosokat sem lehet eltiltani az orvoslás gyakorlásától, akiket minden kétséget kizárólag bűnösnek talál a bíróság. Másfelől a szakképzés hiányosságai is előkerülnek. Mint írják, kifejezetten aggasztó azt látni, hogy a bíróság képtelen a bűnös orvost eltiltani az orvoslástól, mert ,,tudása pótolhatatlan".

Felmerül a kérdés, hogyan fordulhat az elő, hogy évek alatt sem sikerült egy ilyen "pótolhatatlan" tudású orvosnak maga mellett kiképeznie a szükséges utánpótlást. A szervezet számára ez egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hálapénz milyen súlyos mértékben károsítja a szakképzést és az orvosutánpótlást: ilyen perverz motivációs rendszer, ilyen tarifák mellett nem érdeke senkinek maga mellett új kollégát kiképezni, csorbítván ezzel a saját "monopol" helyzetét a hálapénzrendszerben.

Csak a politika tehetne ellene

A közleményben kiemelik, a ReSazSz, a Magyar Rezidens Szövetség az 1001 orvos hálapénz nélkül facebook csoport és más szervezetek is többször felhívták a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a hálapénz negatív hatásaira, és arra, hogy záros határidőn belül ki kell dolgozni azt a keretrendszert, ami mentén a hálapénzrendszer és a hálapénz minden formáját meg lehet szüntetni, be lehet tiltani.

Ezen keretrendszer alapja az egészségügy megfelelő finanszírozása és az egészségügyben dolgozók megbecsülése, munkakörülményeinek javítása. Annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány tett erőfeszítéseket a körülmények javítása érdekében,ezen bírósági ítélet is jól példázza, hogy nagyon messze van még a megoldás. A hálapénz sohasem fog ,,kikopni" a rendszerből. Érdemben tenni kell azért, hogy méltóságban gyógyulhassunk és gyógyíthassunk.

Arra kérik a kormányt és minden demokratikus pártot, hogy legkésőbb a 2018-as országgyűlési választásokig dolgozza ki a hálapénzrendszer kivezetésére alkalmas keretrendszert. A szervezet hajlandó és kész részt venni ebben a munkában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2016.12.26 10:01

@gazer: " vesztegetés büntetési tétele nem 10 nap közmunka."


Ez igaz, csak van egy egészen "apró" gond. A vesztegetés,- mint olyan sok más esetben - nem, vagy nehezen bizonyítható. éppen ezért hívják hálapénznek:)))
Hálásnak meg lehet lenni, azt nem tiltja törvény.
(tudod, ha a hóhér előre kapja a delikvenstől a pénzt, akkor vesztegetés, ha utólag akkor hálapénz.)

Komolyra fordítva: kis hazánkban az eü. területén soha nem lesz rend, mert akkora az érdekellentét. Ha valaki próbálkozik, azt legfeljebb egy népszavazással elkaszálják. Az éppen regnáló kormányok, még azt a keveset sem teszik meg, amit élből egyszerűen tehetnének.

Nem tiltja törvény, hogy az állami pénzen felépített és fenntartott intézményekben magánrendelést folytassanak kórházi állományban lévő orvosok....Tudsz e pl. olyan autószervizről, ahol a tulajdonos megengedi az állományban lévő szerelőknek, hogy az általa vásárolt diagnosztikai eszközöket nevetséges aprópénzért délután a maga javára használja?

Hogy rend legyen, ahhoz először is az kellene, hogy az orvosokat tisztességesen megfizessék, és a feudális viszonyokat felszámolják.
Erre egyenlőre esély sincs, mert dicső politikusainkat is a hűbéresi körbe tartozó dokik kezelik extra ellátással közpénzből.

A többi szerencsétlen, meg úgy jár, mint Pákozdi bácsi bőgőse. Járni jár, de nem jut....Ezért aztán a szerencsétlen minden anyagi áldozatot felvállal, hogy valami előnyhöz jusson, és múljon ki idő előtt.

Sajnos az emberek széles tömegei leszoktak a gondolkodásról.
Nem teszik fel azt a kérdést, hogy miért fizet kétszer azért a minimális ellátásért amibe éppen részesül.
Amíg a tömeg szótlanul veszi tudomásul, hogy olimpiai cirkuszra, stadionokra vagyonokat költenek, és ő mint állampolgár az államilag fenntartott intézményekben sok hónapot vár egy hasi ultrahangra, addig nincs mit tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.25 20:55

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gazer, 2016.12.25 20:00

@ablakzsiraf: a vesztegetés büntetési tétele nem 10 nap közmunka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gazer, 2016.12.25 19:59

@pastorius: Még a fő hazudósuk szerint is 80 milliárd, de ezt arra alapozzák, amit az emberek állítanak azaz osztani illik 100-al akkor az max 800 millió forint osztva 30 ezer orvossal, még a taxisofőr is 1000-szer több borravalót kap.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2016.12.25 12:39

@pastorius: Valóban egyszerű. Ha valami eleve egyszerű, akkor azt kár bonyolítani. A vesztegetés vesztegetés, az adócsalás adócsalás, a hivatali visszaélés meg hivatali visszaélés. Szaud-Arábiát, meg a kézlevágást nem tudom minek keverted ide, csak olyan büntetési tételeket hoztam fel, amelyek a magyar jogrendszer részei.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html