Megszállta a hatóság a Balatont - ez lett az eredménye

Csaknem minden negyedik vállalkozásnál talált valami szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) balatoni ellenőrzéssorozatán, a kiszabott mulasztási bírság pedig megközelíti a 115 millió forintot - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 13. kedd, 10:20
Fotó: Napi.hu

A NAV keddi közleménye szerint a hivatal idén is fokozottan ellenőrzi a Balatonon és környékén működő vendéglátóhelyeket, a strandokon, piacokon és vásáscsarnokokban értékesítőket, valamint a fesztiválokra, rendezvényekre kitelepült árusokat.

Az ellenőrök július közepe óta csaknem 3000 ellenőrzést végeztek, elsősorban a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták jellemzően az esti órákban vagy a hétvégi időszakokban.

Kiemelték, hogy a NAV munkatársai az ellenőrzések több mint 25 százalékánál tapasztaltak alapvető mulasztást annak ellenére, hogy Adótraffipax rovatában a hivatal előre jelezte a balatoni akciót. Volt, ahol a nyugtaadás maradt el, de lebukott olyan vállalkozó is, aki feketén foglalkoztatta alkalmazottait. A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak - tették hozzá.

A NAV közölte: kiugróan sok volt az online pénztárgépekkel és a készpénzkészlettel kapcsolatos szabálytalanság, az ellenőrök tízből hét esetben bukkantak valamilyen hibára, leggyakrabban kasszahiányt vagy -többletet találtak az árusoknál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sorathul, 2019.08.13 14:47

@narancsragacs:
Erkölcsi alapja még létezni sincs, de ez van.
Minden kormány szereti a füttyszóra engedelmeskedő pénzbehajtó állami szervezeteket az a baj.
Tevékenységüktől nem lesz kevesebb bűnöző, mert nem az a céljuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.08.13 11:23

Hát nem tudom van e még erkölcsi alapja annak a szervezetnek ellenőrizni és bírságolni akinél eltűnik az OLAF pénze amit a közbeszerzések szabályosságának és korrupció kivizsgálására kapott? Annak aki az egyik legnagyobb szereplője a Microsoft viszonteladói botránynak ahol komoly pénzek vándoroltak magán zsebekbe.... Annak aki a NER lovagok sötét ügyleteit csukott szemmel nézi? Annak aki ...... ? Nem védeni akarom a bebukott kishalakat, de ebben az országban megfelelő kapcsolatokkal rendelkezőknek a NAV az asszisztense a csalásokhoz lopásokhoz....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html