Alaposan kielemezték Orbánt - íme, mire jutottak

Orbán Viktor beszédével indul az Országgyűlés őszi ülésszaka, és ennek alkalmából a Policy Solutions által indított Képviselőfigyelő kutatás a miniszterelnök parlamenti munkáját elemezte. A kutatásból kiderült, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban a miniszterelnök számára a felszólalások jelentik a parlamenti munka egyetlen dimenzióját, amelyben az aktív képviselők közé tartozik.
Napi.hu, 2016. szeptember 12. hétfő, 09:55
Fotó: Napi.hu

Orbán Viktor az elmúlt két év során összesen 170 alkalommal szólalt fel az Országgyűlésben. Ezzel a 28. helyen áll a képviselők teljes mezőnyében, és miniszterei közül is csak Lázár János előzi meg a kormányfőt. A nagyszámú felszólalás túlnyomó többsége interpellációra, képviselői kérdésre adott válasz, ezeket a miniszterelnök által szabadon választott politikai témában tett napirend előtti felszólalások egészítik ki. A törvények megtárgyalása során azonban Orbán Viktor egyáltalán nem vett részt a parlamenti vitákban 2014 óta - olvasható a Képviselőfigyelő kutatásban.

Orbán Viktor mostani, rendkívüli felszólalása is mutatja, hogy a napirend előtti felszólalásait gondosan megválogatja a miniszterelnök. Eddig is kevés alkalommal, jellemzően a parlamenti ülésszakok kezdetén élt ezzel a lehetőséggel. Ezekben a beszédekben a jelenlegi ciklus első felében egyértelműen megfigyelhető volt a bevándorlás és a menekültkérdés tematizálása: a kormány menekültügyi intézkedéseit is ezen a fórumon jelentette be az Országgyűlésnek.

Bár az ülésszakok közben csak kivételes esetben kért napirend előtt szót a miniszterelnök, de közvetlenül a párizsi terrortámadást követően felszólalt a terrorizmus és a bevándorlás összefüggéséről, az "Európát megtámadták" című beszédében. Orbán Viktor a brüsszeli menekültkvóták elutasítását, és ehhez kapcsolódóan az európai bírósági kereset benyújtását is napirend előtti felszólalásba foglalta. A migráció témájának politikai súlyát jelzi, hogy a kormányfő ezen felül csupán a 2014-es önkormányzati választások eredménye kapcsán tartotta fontosnak, hogy ülésszak közben napirend előtti beszédet mondjon.

Orbán Viktornál a kormányzati feladatok szinte teljesen háttérbe szorítják a parlamenti munkát: a miniszterelnök mindössze a parlamenti szavazások negyedén vett részt 2014 óta. A 25 százalékos részvételi arány nemcsak a kormánytagok között, hanem a teljes parlamenti rangsorban a legalacsonyabb mutató, vagyis a miniszterelnök a 2014-2018-as ciklus első felének legtöbbet hiányzó parlamenti képviselője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.09.12 15:05

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html