Agrárminisztérium: Nem indokolt az alma 13 forintos felvásárlási ára

Több évre vonatkozó, a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmazó szerződés alkalmazásának előírását tervezi a termelők és a felvásárlók között a jövőben az Agrárminisztérium. Nagy István agárminiszter kedden egyeztetett a gazdák képviselőivel az ipari alma irreálisan alacsony árának ügyéről.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 21. kedd, 19:12
Fotó: Reuters

A minisztérium és a gazdák áttekintették az ipari alma nemzetközi piacát, és egyetértettek abban, hogy indokolatlan az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos ára. Európában ennél mindenhol magasabbak a termelői felvásárlói árak -  idézi a minisztérium közleményét az MTI.

A felvásárló cég döntésképes vezetői és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdakör képviselői a tervek szerint szerdán fognak tárgyalni. A minisztérium és a gazdák egyaránt azt a reményüket fogalmazták meg, hogy megegyezés születhet a felvásárló cég és a termelők között.

A szaktárca álláspontja szerint hosszabb távon termelői tulajdonú, ármeghatározó szerepet betöltő feldolgozóüzem létrehozása jelentene megoldást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében megtermelt gyümölcsök tisztességes áron történő értékesítésére.

Fotó: RAJPOJ

HOZZÁSZÓLÁSOK