Eltűnt az üzletekből a magyarok régi kedvenc gyümölcsfajtája

A Jonatán a 70-évektől kezdve egészen a rendszerváltásig a magyar almatermesztés egyik fő fajtája volt. Az 1960-70 évekbe indult be a nagyarányú telepítése, akkor egy korszerű fajtának számított, a hazai termőterület egyharmadát adta. Azóta nagyot fordult a világ – mondta a 24.hu-nak Apáti Ferenc egyetemi docens, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületének elnöke.
K. Kiss Gergely, 2019. szeptember 28. szombat, 18:53
Fotó: Pixabay

Magyarország a rendszerváltás előtti időszakban még évente átlagban 1 - 1,2 millió tonna almát termelt. A felét exportáltuk, jórészt akkoriban a szovjet piacokra, nagy hányadát pedig a Jonatán-fajták tették ki. Nem véletlenül, hiszen egy közkedvelt almafajtának számított, nagyon jó volt a cukor és sav tartalma, és összehasonlíthatatlanul egyedi az íze.

A 90-es évektől megjelentek a korszerűbb almafajták, amelyek tulajdonságaikban és képességeikben is messze megelőzték a Jonatánt és társait. Mind inkább kiszorult a termesztésből, egyre kevésbé jelent meg az új telepítésekben. Olyannyira, hogy ma már a hazai termesztés mindössze 5 százalékát teszi ki - idézi a portál a szakembert.

De mi volt a baj a gyümölccsel?

A Jonatán egy fajtakör, többféle változata ismert, de jellemzően a gyümölcse szinte mindegyik fajtának apró. Ma a piac a 70 pluszos méretet keresi, a Jonatán gyümölcse ennek az elvárásnak nehezen felelt meg . A színeződése - egy-két fajtaváltozattól eltekintve - sem volt kielégítő, nem tudta produkálni azt a 80-90 százalékos körpirosságot, amit a piac elvár.

Másrészt van még néhány fogyatékossága, az egyik például, hogy hajlamos a varasodásra és a lisztharmatra is nagyon érzékeny. A Jonatán ráadásul nem jól tárolható fajta. Nem tartható el sokáig kint a pulton, pedig a kereskedelem számára az az egyik legfontosabb szempont, hogy akár 8-10 hónapon keresztül is raktározható legyen - teszi hozzá Apáti. Térvesztését tehát ennek is köszönheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2019.09.30 00:08

Ne hülyéskedjetek már a Jonatán almáról, senni nem igaz amit összehordotok, nem a legjobb fajta, de ízlés dolga ismétlem. Ja és nem is magyar nem Kovács Jonatán nemesítette, hanem amerikai! Az agyam elszáll már alma ügyben is a begőzölt magyarkodástól. ezért nem megy ez az ország semmire!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2019.09.29 22:41

Az világos, hogy a gazdaságosság szempontjai kiszorítják a jonatánt. De nagyanyám kertjében mázsaszám termett és egy hűvös kamrában márciusig eltartható volt, egész télen át ettük, nagyon finom volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rothim, 2019.09.29 22:34

A JONATÁN almának összehasonlíthatatlanul aromásabb és kellemesen zamatos és savanykás ízét egyetlen alma fajtánk sem éri utol ! Nem véletlenül volt világszerte oly népszerű !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rothim, 2019.09.29 22:31

A kereskedelem szempontjai mellett eltüntették azt a tényt , a jonatán a legmagasabb C vitamin tartalmú és Európa és Ázsia szerte keresett magyar alma volt!
5 mgr /100 gr volt a C vitamin tartalma amíg a starking 3 mgr /100gr , golden és jonagold 2 mgr/100gr C vitamin tartalmú volt. A szép , nagy új almafajták lényegesen alacsonyabb C vitamin tartalommal sok 1 mgr / 100 gr alatti C vitamin tartalommal rendelkeztek .
Szerintem a jó piacos fajták szintén vacak , alacsony vitamin tartalmúak.
SZÍVESEN LÁTNÉK EGY RÉSZLETES KIMUTATÁST A MA KAPHATÓ ALMÁK C VITAMIN TARTALMÁRÓL ,DE ÚGY TŰNIK , HOGY A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN A FOGYASZTÓ SZABAD PRÉDA !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.09.29 12:00

@kakambuki: Az Idaredet nem szeretem mert ízetlennek tartom, de mindenki más. Azt mondod a Jonagold túl édes? A Gála legalább annyira. Szertem az édes almákat, kedvencem de alig van, a Fuji, és a Red Delicius, ezek tényleg nagyon édesek, de túl késeiek a magyar éghajlathoz. Gyermekkoromban sokan kedvelték a "koszos almát" vagy "bőralmát" a London Parker Pepint, ha jól emlékszem a fajtanévre egyáltalán. No ez igazi fűszeres ízű alma volt, egyesek borízű almának hívtál. Szerintem éppen a te ízlésednek megfelelő. És jól eltartható volt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html