Nagyon megdrágulhat az alma a boltokban, szörnyű a termés

A tavalyi indulóár több mint dupláján kezdhetik az alma feldolgozását a magyarországi léüzemek, és az étkezési alma ára is a sokéves átlag fölött lesz - írja cikkében a Világgazdaság.
Szabó Dániel, 2019. augusztus 16. péntek, 09:09
Fotó: Getty Images

A tárolás, válogatás és csomagolás nélküli első osztályú étkezési alma kilogrammonkénti ára 80 forint körül alakul, de inkább 80-110 forint körül lesz az idén - mondta a lapnak a felvásárlási árakról Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Ahogy arról korábban írtunk, a hazai almatermés a szakértői várakozások szerint kifejezetten rossz lesz: tavaly 900 ezer tonna termést hoztak az almafák Magyarországon, az időjárási hatások miatt ennek idén körülbelül felére számíthatunk. A Nagybani Piacon már most 175-240 forintos az étkezési alma kilónkénti ára, de ez még nem is az igazi szezon.

A Világgazdaság szerint az ipari alma ára is jóval magasabb lesz a tavalyinál, mivel bár tavaly rekordtermés volt az EU-ban, Kínában mintegy tízmillió tonnával kevesebb alma termett a fagykárok miatt. Az ázsiai ország pedig elszívta a piacról a többletet.

Alapvetően befolyásolja az idei iparialma-árakat, hogy az alacsony, uniós szinten 10,5 millió tonnás termésből nem lesz meg az a 4-4,5 millió tonna, amelyet a feldolgozóipar fel szokott venni - teszik hozzá a cikkben, amely szerint a léalma ára Magyarországon is a sokéves átlagnak tekinthető 28 forintnál magasabban fog alakulni a valódi szezon augusztus 21-i indulása után.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.08.16 12:53

szokásos riogatás aztán pár hét múlva majd az lesz a hír hogy nem kell a kutyának se :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html