Annyira elszabadult a hülyeség, hogy már az MTA is megszólalt

A koronavírus veszélyeit kétségbe vonó, Magyarországon is terjedő megnyilatkozásokat elítélő állásfoglalást tett közzé a Magyar Tudományok Akadémia (MTA) "Elnöki bizottság az egészségért" bizottsága.
Domokos Erika, 2020. szeptember 21. hétfő, 13:59
Fotó: AFP - Vírusellenes demonstráció Németországban. A kép illusztráció.

A SARS-Cov-2 vírus januári felbukkanását követően vezető politikusok nyilatkozataiban jelentős hangsúlyt kapott a tudomány, és ez a szemlélet uralta a közbeszédet. Az első hullám eredményes védekezésének is köszönhetően megnövekedett a lakosság biztonságérzete, és a közelmúltban meglepő harsánysággal jelentek meg vírusszkeptikus hangok, amelyek kétségbe vonják a vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát - írja az MTA közleményében.

Az akadémia állásfoglalást tett közzé, amelyben határozottan elítéli ezeket a tudománnyal szemben álló megnyilatkozásokat.

Mit, mennyire korlátozzunk az egészség védelmében?

A koronavírussal kapcsolatban felmerült kérdések közt akadnak olyanok, amelyekre határozott válasz még mindig nincs, de vannak olyan kérdések (például a maszkviselés, a távolságtartás, a kontaktkutatás teszteléssel), amelyek hatásosságára meggyőző tudományos bizonyítékok születtek, segítve a politikai döntéshozókat a nehéz, szükségszerűen konfliktust magukban hordozó döntések meghozatalában.

A járvány jelen fázisában a viták magja lényegében az a dilemma, hogy mekkora egészségkockázatot vállaljon a társadalom annak érdekében, hogy a működőképessége megmaradjon. Markánsan kirajzolódott, hogy egy világjárvány a mai globalizált világunkban térdre kényszerítheti a gazdasági, pénzügyi, egészségügyi, szociális, kulturális, közlekedési, turisztikai, oktatási és sok más egyéb szférát. A Covidra irányuló rendkívül intenzív tudományos aktivitás az egészségügyön túl, általános érvként is szolgálhat a kutatók, a független tudományos műhelyek társadalmi felelősségének, a tudomány társadalmi hasznosulásának alátámasztására - írja az MTI.

A tudósok segítenek, ha erre nyitott a politika

A koronavírus-fertőzés okozta társadalmi sokk kezelésének súlypontja a járvány jelen fázisában szükségszerűen a politikai színtérre tevődött át. Mivel egyelőre nincs hatékony gyógyszeres kezelési lehetőség, a döntéshozók intézkedései továbbra is megszorításokat jelentenek. A tudománynak továbbra is nélkülözhetetlen háttérszerepe van a drasztikus megszorítások mérséklésében, amennyiben a politika nyitott a tudományos megállapításokra. Ugyanakkor a tudomány nem fogadhatja el azokat a szórványos, de harsány megnyilvánulásokat, amelyek a politikai intézkedések, a közéleti megszorítások miatti elégedetlenséget virológiai és védőoltás-ellenes szkepticizmus köntösébe bújtatják. A vírus tagadása a valóság tagadása - írja közleményében az MTA.

Az MTA Covid-platformot indított, vezető hazai szakemberek összefoglaló tájékoztató írásait tette közzé, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége egyetértésével állásfoglalást hozott nyilvánosságra a Covid rövid és hosszú távú járványügyi kezelésére, amit több minisztérium, a Nemzeti Népegészségügyi Központ figyelmébe ajánlott, összhangban a világ vezető tudományos testületei ajánlásaival: a járványhelyzet eredményes kezelésének elengedhetetlen feltétele a tudomány és a politika összehangolt tevékenysége. (Az immunológusok, orvosok és biológusok által összeállított szöveg konkrét szakmai javaslatokat tesz a kormányzat és a hatóságok számára a Covid-19-járvány rövid és hosszú távú kezelésére.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.09.22 15:36

Nem tagadom a vírusnak az emberekre való veszélyességét , de azért az elgondolkodtat, hogy ha a házi orvos a jövőben tesztek nélkül is megállapíthatja valamelyik betegéről, hogy az korona vírus fertőzött, akkor milyen veszélyt jelenhet ez a betegség az emberekre?Ha ez így van, hogy a fertőzés megállapításához nem kell már teszt, mert a házi orvos egyik napról a másikra olyan szaktudást és gyakorlatot szerzett, hogy már bemondás alapján is megtudja állapítani azt a betegséget, a korona vírust, amit még nem is ismerünk, amelyet most kutatnak ,vizsgálnak, akkor tényleg lehet-e nagyon veszélyes ez a vírus az emberekre?Lehet, hogy egy hét múlva orvosi diploma sem kell majd ennek a betegségnek a megállapítására, hiszen orvosi vizsgálat sem kellett, csak egy bejelentés, ahol a beteg közölte hogy ő mint laikus mit tapasztalt magán.Szóval az a teszt nélküli betegség megállapítás, és gyógyulttá nyilvánítás nem erősítette meg bennem azt hogy itt egy komoly betegségről vn szó, és hogy az ország alaposan "felkészült" a járvány kiszűrésére és megállapítására!Az Orvosi Kamara mit szólt a teszt nélküli , házi orvosi járvány ügyi intézkedés lehetőségéről ?Vagy lemaradtam valamiről?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.09.21 21:56

@Susala:
Igen, rajtad látszanak is a tünetei!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.09.21 19:40

A tömeghülyeség mindigis el volt és van szabadulva az országban... emiatt bitorolhatja itt egy elmebeteg náci hazug hazaáruló rablógyilkos diktátor a hatalmat és rabolhatja-fosztogathatja az országot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

LenovoR61, 2020.09.21 17:48

Az MTA szemét ingyenélő begyepesedett kommunista , zsidó nem Magyar emberekből áll. Ki kellene rúgni az ősszest Hol van a virus ? Mutasd meg 64 éves vagyok oda megyek. Ha meghalok az a májam miatt lesz nem egy szar kitalált virustól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.09.21 16:09

Nincs eben a rendszerben tudomány, egy csepp sincs, A guru a hasára üt, és bemond egy számot, Majd megszorozza - csak úgy, katonásan, - kettővel. MIért ? Csak. És akkor kijönegy arányszám, aminek alkalmazásával kap egy másik számot, ami valójában lehetetlen, de ő mos azzal szmol tvább. ELégedetten konstatálja, hogy az pont annyi, mint amennyit ő már korábban is mondot, tehát ő aztán nem hazudik, sőt, mindig igazat mond ! Tegyék már a helyére ezt a farkat ! Rajtunk röhög egész Európa, ha elterjed, az egész világ ! Pedig nekünk is vannal tudósaink, okos embereink, észnél lévő politikusaink - ha most nem is látszanak a nagy ködben !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html