Elmaradt a januári diadalmenet az államháztartásban, hisz a tavalyi 107,3 milliárd forintos szufficit után az idei első hónapban 2,5 milliárd forintos hiánnyal gazdálkodott az állam. A folytatás még sokféleképp alakulhat, ám a 0,9 százalékos idei GDP- prognózishoz hozzányúl a kormány a vártnál gyengébb negyedik negyedéves adatok nyomán. A felülvizsgálatra még hónapokat kell várni, ugyanis áprilisban esedékes konvergenciaprogram-aktualizálás során ejti meg a kormány - közölte a gazdasági tárca a csütörtöki online sajtótájékoztatóján. (Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy érdemes megvárni legalább egy negyedév lezárultát, mielőtt a kormány hozzányúl a prognózishoz.)

A növekedési prognózis csökkentése - elvileg - érinti költségvetési bevételeket, ám nem valószínű a költségvetési törvény módosítása, hisz a kormány hivatkozhat a magas 500 milliárd forintos tartalékra. Igaz, a most látható kockázatok már meghaladják e tartalék mértékét.

Az MNB előzetes adatai szerint az államháztartás finanszírozási igénye 2012-ben a GDP 2,1 százaléka volt. Az előzetes adatokat nagy fokú bizonytalanság övezi, ennek ellenére az NGM közlése szerint a tavalyi eredményszemléletű hiány egyenlege kedvezőbb lehetett a GDP 2,7 százalékában megjelölt éves célnál. (Eredetileg 2,5 százalékos hiányt célzott a kormány, ám azt menet közben megemelte.) Az NGM szerint az idei 3 százalék alatti (2,7 százalékos) hiánycél nincs veszélyben.