Áramexporttal készülünk az atomreaktorok leállítására

A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak megvizsgálta és úgy találta, hogy érdemes lehet hosszabb távon nettó áramimportőrből exportőrré válni.
Domokos László, 2011. augusztus 14. vasárnap, 19:34
Fotó: Napi.hu

A magyar kormány a németországi atomerőmű bezárások várható hatásainak vizsgálatát a Merkel-kabinet 2011. júniusi bejelentését követően azonnal elkezdte - írta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter Oláh Lajos szocialista országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszában.

A tárcavezető kezdeményezésére a fejlesztési tárca, a Mavir Zrt. és e Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont munkatársai július elejére készítették el a németországi és a svájci atommoratórium, teljes nukleáris kapacitásleépítés hatásait elemző tanulmányukat. Ebben megvizsgálták egyrészt a német nukleáris kapacitás kiesés közvetlen rövidtávú hatásait, másrészt a kieső nukleáris kapacitás pótlásának német lehetőségeit, harmadrészt az atomerőművi kapacitások fokozatos leépítésének hatásait az európai és a magyarországi energiapiacokra (árampiacra, földgázpiacra és szén-dioxid kvótakereskedelemre).

A feladat végrehajtásának ütemezése tehetővé tette, hagy a tanulmány lényegi megállapításait és következtetéseit beépítsék a július 13-i kormányülésen elfogadott Nemzeti Energiastratégiába. A parlament honlapjára augusztus másodikán felkerült dokumentum tehát számol a német és svájci nukleáris kapacitások csökkenésének, felszámolásának következményeivel - írta Fellegi. Így például a kabinet az e fejleményekre adott válaszként olyan energetikai forgatókönyv megvalósulását igyekszik elősegíteni, amely adott esetben akár áramexportot is lehetővé tehet a jelenlegi nettó import helyett - áll a válaszban.

A német nukleáris kapacitásleépítés hatásait az EU döntéshozói és szakértői is vizsgálják. Még július 20-án Brüsszelben az Európai Bizottság a német kormányzat és szabályozó hatóság kezdeményezésére magas szintű szakértői előkészítő megbeszélést tartott a fukushimai reaktorbalesetnek az európai termelő kapacitásokra és a német atommoratóriumnak a közös villamosenergia-piacra gyakorolt hatásairól, amelyet 2011 szeptemberében az energiaügyekért felelős miniszterek találkozója követ. A megbeszélés legfontosabb megállapítása az volt, hogy bár a kívánatos energiamix megvalósítása nemzeti hatáskor, európai energetikai integráció jelenlegi előrehaladott szintjén egy ilyen horderejű döntést előtt kívánatos volna nemzetközi egyeztetéseket folytatni és tanulmányokat készíteni a más tagállamokra gyakorolt várható hatásokról. A német energetikáért felelős tárca képviselője válaszában ígéretet tett az érintett országokkal és az unió illetékes szervezeteivel való folyamatos konzultációra. A termelő kapacitások alakulásáról és ennek hatásairól a tervek szerint a jövő év elejére részletes tanulmány készül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dezso_Laszlo, 2011.09.11 18:26

Tisztelt Fórumozók!

Két napon át nyaggattátok itt egymást, építő javaslat nélkül. Aztán augusztus 15-én valamiért hirtelen abbahagytátok.

Én augusztus 19-én indítottam a vacak, rozoga kis paksi atomerőmű legkésőbb 2015. december 31-ig történő bezárásáról, egy ÚJ ENERGIASTRATÉGIÁRÓL topikot, amelyben sorra tettem az ALKOTÓ javaslatokat (a gyilkosan környezetromboló villamosenergia-lobbi nem kis "örömére"):

http://forum.portfolio.hu/topic.php?t=16067&limit=20&order=1

Próbáljátok ki kreativitásotokat, látogassatok el a forum.portfolio.hu-ra is, köszönöm.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2011.08.15 16:09

@temes33: tehát az álláspontom változatlan, nem az a megoldás, hogy leállítunk minden atomerőművet, és széjjelmérgezzük a világunkat a szénnel és társaival, hanem teremtünk egy olyan környezetet, amiben biztonságosan üzemeltethető az erőmű.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

temes33, 2011.08.15 15:58

@Jhony:
Először is, nem ez az első szökőár, ami nagy pusztítást végzett, szóval lett volna idő felkészülni és jól felmérni a helyzetet (a haiti szökőárat "készítő" földrengés gyengébb volt a japnánénál...).
De tekintsünk el attól, hogy nem számítottak akkora cunamira (valószínűleg egy ekkora létesítményben nincs senki, aki gondolkodni tudna egy kicsit...).
Egyébként nem kellett volna semmit jobban csinálni, egyszerűen az előírásokat kellett volna betartani. Ha leáll a reaktor hűtése, nem azt kellene nézni az üzemeltetőjének, hogy melyik döntése okozza a kisebb kárt a pénztárcájának, hanem le kell hűteni bármi áron. Ekkor kellett volna elárasztani, és ezt nem én mondom, ezt tőlem sokkal okosabb emberek mondták, már a generátorok leállásának pillanatától. Ezt az embert, aki ilyen döntést hozott, az első fára fel kellett volna húzni, vagy bedugni a reaktorba egy kicsit gondolkozni, hogy legközelebb a saját pénzével vagy ezrek életével játszadozzon. Vagyis ha úgy kezelnék ezután, ahogy megérdemli - terroristaként, vagy legalábbis tömeggyilkosként -, legközelebb nem születne hasonló helyzetben hasonló döntés.
Viszont amíg egy atomerőművet úgy el lehet dugni egy országban, hogy nem tűnik fel senkinek, hogy teljes gőzzel üzemel engedély nélkül, és még azt sem veszi észre senki, hogy nem kevés mennyiségű energiát értékesít az országos hálózatban, addig nem kell csodálkozni, hogy katasztrófa lesz belőle. Ilyen hanyag szabályozás mellett bármilyen iparágban bekövetkezhet hasonló méretű katasztrófa, ehhez nem kell atomerőművet építeni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

x_ray, 2011.08.15 14:28

Ha jól emlékszem amerikában szállt el egy szenes erőmű, hatalmas pusztítással. Ugyanott, egy völgyzáró gát is leamortizálódott, elsöpörve a völgyben lakókat. Rengeteg vegyi-biológiai labor-gyár van a nyakunkon, már Mo-n is okozva üzemzavart. Minden technológia veszélyes, mért csak az atomerőmű tenne be nekünk. Az altarnatív energia jó dolog, de egyenlőre csak alternatív. Szerintem az embereknek kellene szemléletet váltani az energiafogyasztással kapcsolatban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.08.15 14:14

@temes33: Persze.De utólag könnyű megmondani hogy a szökőár több méterrel magasabb volt annál mint amire számítottak!!
Utólag könnyű elmondani hogy mit lehetett volna jobban csinálni.
Felteszem a kérdést Nem lett volna jobb hogy ha ott vagy és írányítod hogy mindez ne történjen meg??
Ebből a szempontból minden a te hibád!! Nem???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html