Átment a Lex-Simicska - a kistelepülések vezetői nem örülhetnek

Több kétharmados módosítás is elbukott kedden az Országgyűlésben, mint az egyházügyi törvény, megszavazták azonban a képviselők, hogy felülvizsgálhatók legyenek a földhaszonbérleti díjak.
Inforádió, 2015. december 16. szerda, 08:18
Fotó: Napi.hu

A parlament nem fogadta el az önkormányzati törvény módosítását, nem kapta meg a kétharmados többséget a kistelepülések polgármestereinek illetmény-emelése, illetve a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság által is kifogásolt egyházügyi törvény többször még a frakciókkal is egyeztetett módosítása sem. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy látta, hogy az ellenzék bebizonyította, hogy tökéletesen szava-hihetetlen.

"Értetlenül állunk a dolog előtt, mi azt a megfejtést adjuk, hogy az ellenzék a káoszban, a rendetlenségben és a problémák fokozásában érdekelt, amikor cselekedni kell, akkor nem támogatnak semmi olyan javaslatot, amit egyébként korábban szóban, sajtótájékoztatókon, hosszas vitákon, európai fórumokon támogattak."

Az Országgyűlés azonban a nemzeti vagyon lehetséges vagyonkezelői közé emelte a nemzetiségi önkormányzatokat, illetve a kormánypártok támogatásával, az ellenzéki kritikák ellenére rábólintott, hogy legyenek felülvizsgálhatók a földhaszonbérleti díjak. "Arról szavazott a magyar Országgyűlés, hogy kit támogat ebben a kérdéskörben, az újdonsült magyar gazdálkodókat, mint új tulajdonosokat, vagy pedig azokat a nagybirtokosokat, akik extrém alacsony földbérleti díj mellett tudnak gazdálkodni" - mondta a fideszes Győrffy Balázs, agrárgazdasági kamara elnök.

A Népszabadság földhiány miatti leépítésről ír. Az újság kiemelte, hogy a szigetvári Sziget-Hús kft-nél elkezdődött a leépítés: az elmúlt hetekben 10 embert küldtek el a 147 embert foglalkoztató cégtől, az év végéig pedig további 40 alkalmazottól válik meg a cég. Az agrárvállalkozás a földjeinek elvesztése miatt kényszerül az elbocsátásokra, egy jogszabályváltozás miatt ugyanis jövőre kevesebb földet bérelhet.

A képviselők elfogadták a nemzeti akkreditálásról szóló törvénymódosítását és megszavazták a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú átírását, továbbá a Ház pontosította az építőipari lánctartozások felszámolására létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetre vonatkozó szabályozást, hogy hatékonyabbá tegye munkáját.

A hulladéktörvény módosításától a kormánypártok az önkormányzati és az állami hatáskörök elkülönítését várják, míg a közlekedéssel összefüggő módosítások szerint a szabálytalan parkolás esetén fizetendő pótdíj megfizetésére rendelkezésre álló időt a hivatalos postai értesítés kézbesítésének napjától számolják.

A családtámogatási rendszer bővítése értelmében jövőre megemelik a szünidei étkeztetésre fordított összegeket és kibővítik a gyed extrát, 2017-től pedig már mini-, családi- és munkahelyi bölcsődét is választhatnak a szülők. "És lesz is bővülő kapacitás, a mi számításaink szerint a következő 3-4 évben 17 ezer új bölcsődei férőhellyel, ahol a gyermekeket el tudják helyezni" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Mindemellett az Országgyűlés döntése értelmében a jövőben csak nemzeti dohányboltokban lehet elektronikus cigarettát vásárolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.12.16 11:50

Szóval ki volt az a kedves, aki olyan alacsonyra határozta meg a kistelepülések polgármestereinek javadalmazását, hogy már a fidesznyikeknek nem éri meg???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.12.16 11:49

Hogy mik vannak?!

2/3 birtokában bármiről törvénykezünk, konzultáció, sokszor átgondolás nélkül, aztán meg amikor elveszítjük a 2/3-ot csodálkozunk, hogy nem így működnek a dolgok?!

2006-2010 között mit is csinált a fidesz?! tornagyakorlatokat mutatott be: hogy hagyjuk el a Parlamentet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.12.16 11:17

@rotaryfun:

pl.

csak nemzeti dohányboltokban lehet elektronikus cigarettát vásárolni.

azok, akik most ott dolgoznak, még közelről sem láttak ilyet, egyáltalán nem értenek hozzá, megjegyzem a cigarettához sem igen (saját tapasztalat)
akik értenek hozzá, na azoktól veszik most el az árusítás lehetőségét
hol is szolgálja ez a polgár érdekét?
ja, hogy ebben az országban az az utolsó szempont :(

Sziget-Hús kft
épp most megy tönkre a környék munkaadója
hogy miért?
mert a nem fideszes polgármester a tulajdonosa, s az új földbérletkiosztással elvettek annyi földet tőlük, hogy ne tudjanak már gazdálkodni
ez kinek az érdekét szolgálja??
ja, hogy ez sem az emberekét
keresve is igen nehezen találni olyat, ami valóban a polgárok életét tenné jobbá, könnyebbé
a törvényhozást magánérdekeket (beleértve a párt- és politikai érdekeket is, mert az is magánérdek) szolgáló törvények meghozatalára használják.
erre jó példa a legutóbbi, az újépítésű lakások ÁFÁ-jának csökkentése, ami elsősorban majd néhány lobbicég javát szolgálja (baromi kevés ilyen lakás épül, igen kevés polgárt érint, s azok sem a legrászorulóbbak)
természetesen az élelmiszerek ÁFA-csökkentése elnapolva, amiből mindenki hasznot húzhatott volna
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.12.16 08:29

mutyiország lettünk, a bosszúállás a hatalommal visszaélés országa.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html