A parlament nem fogadta el az önkormányzati törvény módosítását, nem kapta meg a kétharmados többséget a kistelepülések polgármestereinek illetmény-emelése, illetve a magyar Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság által is kifogásolt egyházügyi törvény többször még a frakciókkal is egyeztetett módosítása sem. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője úgy látta, hogy az ellenzék bebizonyította, hogy tökéletesen szava-hihetetlen.

"Értetlenül állunk a dolog előtt, mi azt a megfejtést adjuk, hogy az ellenzék a káoszban, a rendetlenségben és a problémák fokozásában érdekelt, amikor cselekedni kell, akkor nem támogatnak semmi olyan javaslatot, amit egyébként korábban szóban, sajtótájékoztatókon, hosszas vitákon, európai fórumokon támogattak."

Az Országgyűlés azonban a nemzeti vagyon lehetséges vagyonkezelői közé emelte a nemzetiségi önkormányzatokat, illetve a kormánypártok támogatásával, az ellenzéki kritikák ellenére rábólintott, hogy legyenek felülvizsgálhatók a földhaszonbérleti díjak. "Arról szavazott a magyar Országgyűlés, hogy kit támogat ebben a kérdéskörben, az újdonsült magyar gazdálkodókat, mint új tulajdonosokat, vagy pedig azokat a nagybirtokosokat, akik extrém alacsony földbérleti díj mellett tudnak gazdálkodni" - mondta a fideszes Győrffy Balázs, agrárgazdasági kamara elnök.

A Népszabadság földhiány miatti leépítésről ír. Az újság kiemelte, hogy a szigetvári Sziget-Hús kft-nél elkezdődött a leépítés: az elmúlt hetekben 10 embert küldtek el a 147 embert foglalkoztató cégtől, az év végéig pedig további 40 alkalmazottól válik meg a cég. Az agrárvállalkozás a földjeinek elvesztése miatt kényszerül az elbocsátásokra, egy jogszabályváltozás miatt ugyanis jövőre kevesebb földet bérelhet.

A képviselők elfogadták a nemzeti akkreditálásról szóló törvénymódosítását és megszavazták a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőit érintő törvények jogharmonizációs célú átírását, továbbá a Ház pontosította az építőipari lánctartozások felszámolására létrehozott Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetre vonatkozó szabályozást, hogy hatékonyabbá tegye munkáját.

A hulladéktörvény módosításától a kormánypártok az önkormányzati és az állami hatáskörök elkülönítését várják, míg a közlekedéssel összefüggő módosítások szerint a szabálytalan parkolás esetén fizetendő pótdíj megfizetésére rendelkezésre álló időt a hivatalos postai értesítés kézbesítésének napjától számolják.

A családtámogatási rendszer bővítése értelmében jövőre megemelik a szünidei étkeztetésre fordított összegeket és kibővítik a gyed extrát, 2017-től pedig már mini-, családi- és munkahelyi bölcsődét is választhatnak a szülők. "És lesz is bővülő kapacitás, a mi számításaink szerint a következő 3-4 évben 17 ezer új bölcsődei férőhellyel, ahol a gyermekeket el tudják helyezni" - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Mindemellett az Országgyűlés döntése értelmében a jövőben csak nemzeti dohányboltokban lehet elektronikus cigarettát vásárolni.