A magánnyugdíjpénztárakról az Országgyűlésnek beterjesztett javaslat védi a korábban kötelezően befizetett tagdíjakból származó, a jövőbeni nyugdíjjáradékok fedezetéül szolgáló vagyont - közölte a NGM a törvénymódosítás indoklásaként. A közlemény szerint ugyanakkor az új szabályok megkönnyítik az életképes magánnyugdíjpénztárak működését és erősítik a pénztárak átlátható gazdálkodását.

A javaslat kimondja: meg kell szüntetni azt a magánnyugdíjpénztárat, ahol a tagok kevesebb, mint 70 százaléka fizeti be a kötelező havi tagdíjat.

Alig fizetnek a tagok, veszélyt lát a kormány

Az NGM hangsúlyozza: az MNB adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak tagjai közül ma már alig néhány ezren fizetik a havi, kötelező tagdíjat. 2011-ben a tagok még átlagosan havi tízezer forintot fizettek be, ami mára 500 forintra zsugorodott. Ez a pénztárak vagyonfelélését jelenti, így a nyugdíjasok járadékának majdani kifizetését veszélyezteti. A tagok nyugdíjának durván 25 százalékát a magánnyugdíjpénztárakból kellene megkapniuk.

"A kormánynak határozottan lépnie kell ebben a helyzetben, hiszen mintegy 60 ezer magánnyugdíjpénztár-tag nyugdíja került veszélybe" - áll a közleményben.

Varga Mihály szerint a fiktív kasszákat szüntetik meg

"Nem mehetnek tönkre. Ha a tagjaik fizetik a tagdíjat, akkor annak a nyugdíjpénztárnak bevétele van és akkor működőképesek maradhatnak. A mostani módosítás azt a célt szolgálja, hogy azok a fiktív, papíron létező magánnyugdíjpénztárakat szüntessük meg, amelyek érdemi működést nem fejtenek ki" - magyarázta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szombaton az ATV-ben a pénteken benyújtott, 2015-ös költségvetést megalapozó törvényjavaslat egyik pontjával kapcsolatban.
Arra a kérdésre, hogy a kormány mire fogja felhasználni az államhoz kerülő összeget, Varga Mihály kitérő választ adott. "Ebben szeretnénk rendet csinálni" - idézte a minisztert a Portfolio.hu

Valójában végelszámolás jön

A Horizont Magánnyugdíjpénztár szerint, bár a törvényjavaslat szövegének értelmezése kérdéses, valójában az összes magánnyugdíjpénztár végelszámolását jelenti. Az Origo hírportálnak küldött közleményük szerint "amennyiben ezt az egyelőre nem teljesen világos jelentésű szöveget úgy értelmezzük, hogy a törvény hatályba lépésétől, azaz vélhetően 2015. január 1-jétől visszamenőlegesen kell vizsgálni a pénztár tagdíjbefizetéseit, akkor a törvényalkotó számára is vélhetően egyértelmű, hogy a jelenleg működő pénztárak közül egy sem teljesíti ezt a feltételt. Ez a Magyar Nemzeti Bank számára rendszeresen beadott negyedéves jelentésekből világosan kiderül".

A pénztár a napokban készített felmérése szerint a magánnyugdíj-pénztári tagok 95 százaléka ma is helyesnek tartja azt a döntést, hogy a magánnyugdíj-pénztári rendszerben maradt, és ragaszkodik a tagságához. "Ezek az emberek a törvényjavaslat jelenlegi értelmezése szerint automatikusan visszakényszerülnek a társadalombiztosítási rendszerbe és vagyonuk az államkasszába vándorol" - áll a közleményben.

A javaslat szerint a megszűnő nyugdíjpénztári tagoknak vissza kell lépniük az állami rendszerbe, az egyéni számlájukon lévő eddig felhalmozott vagyon pedig az államkasszába kerül - hívta fel a figyelmet cikkében a Portfolio.hu.

A magánnyugdíjpénztárak az elmúlt időszakban szinte kizárólag támogatásokból működtek, melyeket vagy a tagok vagy külső támogató szervezetek nyújtottak számukra vagy korábban felhalmozott vagyonukat élték fel.

3000 milliárdot már átvett és elköltött az állam

A benyújtott törvénymódosítás tartalmazza a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap megszüntetését is - írja az Enpenzem.hu. Az Államadósság Kezelő Központ 2015. január 31-éig átutalja a központi költségvetés számára megmaradt forintokat. A magánnyugdíjpénztári pénzek államosítása után 2011 májusában 2945 milliárd forint került az alapba, abban idén augusztusban már csak 100 millió forint volt. A napokban Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az InfoRádióban azt mondta, hogy nincs napirenden a nyugdíjrendszer átalakítása, így az egyéni nyugdíjszámla bevezetése sem. Tehát nem teljesíti a kormány a négy évvel ezelőtt tett ígéretét. Akkor ugyanis az egyéni számlák bevezetését ígérte a magánnyugdíjpénztárból az társadalombiztosítási rendszerbe átirányított tagoknak - írta az Én pénzem szakportál.