Az állam megmentheti a családosok és nyugdíjasok olcsó utazását

Az állam kisegítheti az időseket, a nyugdíjasokat és családosokat: nem hagynák, hogy a megemelt kgfb-díjakat a buszos társaságok rájuk hárítsák.
Szabó Dániel, 2018. április 19. csütörtök, 14:47
Fotó: Pexels

Többek között a veronai tragédiára hivatkozva a biztosítók drasztikusan emelik az autóbuszok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díját. Ezt a vállalkozások át fogják hárítani az utazókra - panaszolta szerdai közleményében a NIT Hungary fuvarozói érdekvédelmi szervezet. Szerintük a családok, nyugdíjasok, munkásemberek, a belföldi úti célokra busszal utazókat érinti a legrosszabbul ez a helyzet.

Erre reagált a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium csütörtökön: a kormány a busztársaságok oldalán áll.

A fejlesztési tárca egyeztetést és vizsgálatot kezdeményez az érintett felügyeleti szerveknél a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak egyidejű, nagyarányú emelése miatt. Felfedezték, hogy a vállalkozások számára a biztosítótársaságok lépése súlyos terhet jelent.

Az elfogadhatatlan áremelés miatt akár a kartellgyanú vagy az erőfölénnyel való visszaélés vizsgálata is indokolt lehet. A közlekedésért felelős minisztérium az ügyben hatáskörrel rendelkező Magyar Nemzeti Bank és Gazdasági Versenyhivatal vezetőit ezért mielőbbi egyeztetésre, a körülmények alapos áttekintésére kérte - írják közleményükben.

A fotó forrása: Le Minh/Pexels.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK