Az árfolyamrést is megtámadták a bankok az Ab-nál

Sorra érkeznek az Alkotmánybírósághoz a bankok panaszai. A hitelintézetek a Kúria jogegységi határozata és a júliusi adósmentő csomag visszamenőleges eltörlését kezdeményezik. Némelyik pénzügyi szervezet csupán azt panaszolja, hogy az árfolyamrés semmisségét nem lehet a bíróságon megkérdőjelezni, mások az egyoldalú kamatemelés érvénytelenségével sem értenek egyet - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2014. október 31. péntek, 12:43

Miközben az Alkotmánybíróság (Ab) folyamatosan tárgyalja azokat a bírói kezdeményezéseket, amelyeket a Fővárosi Törvényszék és az ítélőtábla szakemberei nyújtottak be az egyoldalú kamatemelés kapcsán az állam ellen indított peres ügyekben, az Ab-t több hitelintézet is megkereste. Eddig három alkotmányjogi panaszról lehet tudni - írta a lap.

Az első pénzügyi intézmény még csak azt kifogásolta, hogy a Kúria júniusi jogegységi határozata, és az annak nyomán megfogalmazott júliusi adósmentő törvény az árfolyamrést minden további vizsgálat nélkül, eleve tisztességtelennek és érvénytelennek nyilvánítja. A bank szerint nem fogadható el, hogy az árfolyamrés ügyében nem lehet bírósághoz fordulni, a perlést a törvény csupán az egyoldalú kamatemelés miatt engedi meg.

Eözben folytatódik az Ab-n a Fővárosi Törvényszék és az ítélőtábla bírái által kezdeményezett vizsgálódás. Az Alkotmánybíróság a hat közül jelenleg három ügyet elemez. A testületnek kilencven napon belül, december elejéig kell határoznia arról: összhangban van-e az alaptörvénnyel, hogy a hitelintézetek a bíróság előtt igazolhatják korábbi, egyoldalú kamatemeléseik tisztességes voltát. Az Ab vélhetően nem vár az utolsó pillanatig, s hamarosan nyilvánosságra hozza döntését - véli a Magyar Nemzet.

Az elmúlt napokban regisztrált újabb beadványok már azt állítják, hogy a kamatemelés érvénytelenségéről szóló szabályozás is sérti az alaptörvényt. A hitelintézetek a bíróságon elvben igazolhatják ugyan, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő feltételeik érvényesek voltak, tisztességes eljárásra azonban - a beadványok szerint - az állam ellen indított perekben tulajdonképpen nincs mód. A pénzügyi intézmények úgy vélik: senkinek sincs elegendő ideje, hogy felkészüljön a tárgyalásra, emellett a szabályok nem engedik meg az összes bizonyíték felvonultatását.

Az Ab-nek az új beadványok nyomán valószínűleg a nemzetközi összefüggéseket is meg kell vizsgálnia - írta a Magyar Nemzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.10.31 12:49

hogy az árfolyamrés semmisségét nem lehet a bíróságon megkérdőjelezni, mások az egyoldalú kamatemelés érvénytelenségével sem értenek egyet - ír..


..addig majomkodnak ,amíg elszakad a húr ,és egy csomó bankot felgyújtanak az emberek ,lehet ,hogy ez a céljuk ,és behívhassák a nató-t ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html