Az egészségügy változása érdekében lép az Európai Bizottság

Nyilvános konzultációt indít az Európai Bizottság (EB) arról, hogy Európának miként kellene előmozdítania a digitális innovációt az egészségügy és a gondozás terén - közölte az EB.
Szepesi Anita, 2017. július 24. hétfő, 16:43
Fotó: Reuters

A konzultáció három fő kérdéskörre irányul:

  • a polgárok biztonságos hozzáférése az egészségügyi adataikhoz, valamint annak lehetősége, hogy azokat a határokon át megosszák, egyértelművé téve a polgárok jogait és javítva az elektronikus egészségügyi nyilvántartások átjárhatóságát Európában,
  • az adatok és a szakértelem összekapcsolása és megosztása a kutatások előmozdítása, az egészségügy és a gondozás személyre szabása és a járványok hatékonyabb előrejelzése érdekében,
  • a digitális szolgáltatások igénybevétele a polgárok bevonása és az integrált emberközpontú gondozás előmozdítása érdekében.

Az EB felkér minden polgárt, betegképviseleti szervezetet, az egészségügy és gondozás területén dolgozó szakembert, közigazgatási szervet, kutatót, iparágat, beruházót, biztosítót, valamint a digitális egészségügyi eszközök felhasználóit arra, hogy 2017. október 12-ig fejtsék ki véleményüket az EU Survey felületén keresztül.

Miért van erre szükség?

A demográfiai változás, a krónikus betegségek terjedése, a fertőző betegségek újbóli megjelenése és az egészségügyi ellátás növekvő költsége együttesen jelentős kihívás elé állítják az egészségügyet,  a tagállamok pedig akkor tudnak a jövőben minden polgár számára színvonalas egészségügyi ellátást nyújtani, ha rugalmasabbá teszik ellátórendszereiket, ugyanakkor megőrzik azok költséghatékonyságát és pénzügyi fenntarthatóságát - hangsúlyozza  Bizottság közleménye.

Ehhez nyújt költséghatékony eszközöket a digitális innováció, amelynek eszközeivel mellett  érvényt lehet szerezni a polgárok azon jogának, hogy Európában bárhol hozzáférjenek az egészségügyi adataikhoz. Hatékony eszköz a járványok megelőzésében, a diagnózis felállításában, és a ritka betegségek terápiájában.

Az egészségügy és a gondozás digitális átalakítása ezen túlmenően ösztönzi a polgárok szerepvállalását, mivel lehetővé teszi, hogy egészségüket kézben tartsák és könnyebben kapcsolatot tartsanak az egészségügyi szolgáltatókkal - olvasható az EB közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK