A legnagyobb hírügynökségek, így a Bloomberg és a Reuters részletesen ismertetik a Standard & Poor's tegnapi döntését, amellyel a bóvli kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket. A cikkekben idézik a hitelminősítő indoklását, és adnak némi hátteret, bemutatva az elmúlt másfél év történéseit. A New York Times tegnap hosszabb cikket szentelt a magyar demokrácia állapotának.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az S&P is rontotta a magyar adósságok besorolását, Magyarország egy ideje már gyenge - fejtegette a Wall Street Journalnak nyilatkozva David Rolley, a Sayles and Co. portfóliómenedzsere. Az országot a politikai bizonytalanság mellett a devizaalapú jelzálog-hitelezés elhúzódó problémája teszi különösen sebezhetővé a kelet-közép-európai régióban.

A leminősítés kényszereladásokat indíthat el a magyar kötvények piacán - hangsúlyozza Pablo Cisilino, a feltörekvő piacokra specializálódott Stone Harbor Investment Partners befektetési cég portfóliómenedzsere. Ez jövőre bizonyosan nem fog segíteni a kormánynak abban, hogy megszerezze az adósság finanszírozásához szükséges pénzt.

1500 milliárd forint törlesztés ketyeg

Lényegében ugyanerre a problémára hívja fel a figyelmet a Reuters tudósítása. Magyarországnak ötmilliárd euró hitelét kell újrafinanszírozni a jövőre, és ha nem tud megállapodni az EU-val és az IMF-fel, akkor egy újabb válság kialakulását kockáztatja. Ez az egyezség ahhoz is kell, hogy az ország piaci forrásokhoz jusson.

A hírügynökség magyarországi elemzőket szólaltat meg, akik részben arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar adósságok kétszeres leminősítése attól függően jár hosszabb távú hatásokkal, hogy mire jut a kormány az EU/IMF párossal. Budapestnek nincs más lehetősége, mint megegyezni az IMF-fel - mondta Kondrat Zsolt, az MKB elemzője. A tét magasabb lett, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország nem képes talpon maradni a Valutaalap segítsége nélkül. A nyomás nő: Magyarország immáron nyilvánvalóan nem befektetésre ajánlott ország.

Bejgli helyett bóvli

Az Equilor reggeli helyzetértékelésében megjegyzi, hogy a tegnap délutáni piaci pletykákkal ellentétben nem a Fitch, hanem az S&P rakta mozsárba a magyar hitelminősítést, így már nem csupán a Moody's hanem az S&P besorolásában is bóvliba került a magyar hitelminősítés. Az elemzők szerint vélhetően az S&P-nél is kiverte a biztosítékot a jegybanktörvény változtatása, amely a devizatartalékokkal kapcsolatos pletykákat is megalapozta, valamint az magán-nyugdíjpénztári sztori felmelegítése, de nem örültek különösebben az EU/IMF-tárgyalások alakulásának sem.

Az Equilor a fentiek fényében csak rövid életű eladói hullámra számít. A forint tegnapi megbicsaklása után csütörtök reggel 308 körül kezdte a napot, az elemzők a délelőtt folyamán számítanak eladói nyomásra. Emellett a kötvénypiacon is eladói hullámmal számolnak, a hozamgörbe egészében 30-40 bázispontos ugrás is lehet, ráadásul a meredekség emelkedését is valószínűsítik a 3-5 éves szegmensben.

A kormány mondhat, amit akar

A Fitch és az S&P csak azért tartózkodott a múlt hónapban Magyarország leminősítésétől, mert bízott abban, hogy a döntéshozók teljesítik az IMF-megállapodásra vonatkozó ígéretüket - állítja Timothy Ash, a brit RBS bank közgazdásza a Bloomberg tudósítása szerint. A kormány oldaláról azóta összefüggéstelen és kiszámíthatatlan információk érkeztek, és a végeredmény az lett, hogy az EU és az IMF is elsétált a tárgyalóasztaltól.

A hírügynökség ezt alátámasztandó idézi Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság egyik szóvivőjének nyilatkozatát, amely szerint José Manuel Barroso a bizottság elnöke komoly kétségeit és aggodalmát fejezte ki a jegybanktörvénnyel kapcsolatban az Orbán Viktor kormányfőnek írott levelében. A Bloomberg emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar adósságok hitelbiztosítási felára (CDS) már tegnap 572 bázispont volt, ami a világ országainak összehasonlításában a kilencedik legmagasabb adat.