Az erősebb kutya a piac - így látják a leminősítést

A szakértőket nem lepte meg az S&P tegnapi lépése, a kül- és belpolitikai viszonyok, és a devizahitelezés problémájának megoldatlansága előrevetítette a leminősítést. Elemzők eladási hullámmal számolnak.
NAPI, 2011. december 22. csütörtök, 09:40
Fotó: Napi.hu

A legnagyobb hírügynökségek, így a Bloomberg és a Reuters részletesen ismertetik a Standard & Poor's tegnapi döntését, amellyel a bóvli kategóriába sorolta a magyar államkötvényeket. A cikkekben idézik a hitelminősítő indoklását, és adnak némi hátteret, bemutatva az elmúlt másfél év történéseit. A New York Times tegnap hosszabb cikket szentelt a magyar demokrácia állapotának.

Egyáltalán nem meglepő, hogy az S&P is rontotta a magyar adósságok besorolását, Magyarország egy ideje már gyenge - fejtegette a Wall Street Journalnak nyilatkozva David Rolley, a Sayles and Co. portfóliómenedzsere. Az országot a politikai bizonytalanság mellett a devizaalapú jelzálog-hitelezés elhúzódó problémája teszi különösen sebezhetővé a kelet-közép-európai régióban.

A leminősítés kényszereladásokat indíthat el a magyar kötvények piacán - hangsúlyozza Pablo Cisilino, a feltörekvő piacokra specializálódott Stone Harbor Investment Partners befektetési cég portfóliómenedzsere. Ez jövőre bizonyosan nem fog segíteni a kormánynak abban, hogy megszerezze az adósság finanszírozásához szükséges pénzt.

1500 milliárd forint törlesztés ketyeg

Lényegében ugyanerre a problémára hívja fel a figyelmet a Reuters tudósítása. Magyarországnak ötmilliárd euró hitelét kell újrafinanszírozni a jövőre, és ha nem tud megállapodni az EU-val és az IMF-fel, akkor egy újabb válság kialakulását kockáztatja. Ez az egyezség ahhoz is kell, hogy az ország piaci forrásokhoz jusson.

A hírügynökség magyarországi elemzőket szólaltat meg, akik részben arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar adósságok kétszeres leminősítése attól függően jár hosszabb távú hatásokkal, hogy mire jut a kormány az EU/IMF párossal. Budapestnek nincs más lehetősége, mint megegyezni az IMF-fel - mondta Kondrat Zsolt, az MKB elemzője. A tét magasabb lett, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország nem képes talpon maradni a Valutaalap segítsége nélkül. A nyomás nő: Magyarország immáron nyilvánvalóan nem befektetésre ajánlott ország.

Bejgli helyett bóvli

Az Equilor reggeli helyzetértékelésében megjegyzi, hogy a tegnap délutáni piaci pletykákkal ellentétben nem a Fitch, hanem az S&P rakta mozsárba a magyar hitelminősítést, így már nem csupán a Moody's hanem az S&P besorolásában is bóvliba került a magyar hitelminősítés. Az elemzők szerint vélhetően az S&P-nél is kiverte a biztosítékot a jegybanktörvény változtatása, amely a devizatartalékokkal kapcsolatos pletykákat is megalapozta, valamint az magán-nyugdíjpénztári sztori felmelegítése, de nem örültek különösebben az EU/IMF-tárgyalások alakulásának sem.

Az Equilor a fentiek fényében csak rövid életű eladói hullámra számít. A forint tegnapi megbicsaklása után csütörtök reggel 308 körül kezdte a napot, az elemzők a délelőtt folyamán számítanak eladói nyomásra. Emellett a kötvénypiacon is eladói hullámmal számolnak, a hozamgörbe egészében 30-40 bázispontos ugrás is lehet, ráadásul a meredekség emelkedését is valószínűsítik a 3-5 éves szegmensben.

A kormány mondhat, amit akar

A Fitch és az S&P csak azért tartózkodott a múlt hónapban Magyarország leminősítésétől, mert bízott abban, hogy a döntéshozók teljesítik az IMF-megállapodásra vonatkozó ígéretüket - állítja Timothy Ash, a brit RBS bank közgazdásza a Bloomberg tudósítása szerint. A kormány oldaláról azóta összefüggéstelen és kiszámíthatatlan információk érkeztek, és a végeredmény az lett, hogy az EU és az IMF is elsétált a tárgyalóasztaltól.

A hírügynökség ezt alátámasztandó idézi Pia Ahrenkilde Hansen, az Európai Bizottság egyik szóvivőjének nyilatkozatát, amely szerint José Manuel Barroso a bizottság elnöke komoly kétségeit és aggodalmát fejezte ki a jegybanktörvénnyel kapcsolatban az Orbán Viktor kormányfőnek írott levelében. A Bloomberg emellett felhívja a figyelmet arra, hogy a magyar adósságok hitelbiztosítási felára (CDS) már tegnap 572 bázispont volt, ami a világ országainak összehasonlításában a kilencedik legmagasabb adat.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kozmix, 2011.12.22 16:32

@aha: Talán nem kellene figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarország nem Svájc!!! Amíg ezt nem látjuk be, és nem értjük meg, és nem tudunk a saját lábunkon megálni, addig teljesen fölösleges és értelmetlen az összesküvés elméleteket gyártani, hiszen az IMF normálisan elmondta, hogy ők csak akkor mennek bárhova, ha hívják őket!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.22 16:18

@aha: A világgazdaság nem nem szappanopera, legfeljebb többet, de nem alaposabban tud róla dolgokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.22 16:17

@viszlatbarnabolsiovi: Ez jó, nagyon jó - a sötétben bujkáló spekuláns.

A baj az, hogy tudjuk, kik spekulálnak ránk: pl. Möbius úr a Templetontól, akinél államadósságunk egy jó része fekszik.

Möbius fellendülést vár, alacsonyabb kamatokat, hogy a magasabb kamatot fizető állampapírjaival aratni tudjon.

Ha nem fog, akkor jaj nekünk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

viszlatbarnabolsiovi, 2011.12.22 16:06

A magántulajdon ellopásának, az összevissza hazudozásnak, a másfél év nagyképű nem kell ide IMF-től a gyere vissza IMF-ig eljutásnak ára van, amit mi fizetünk meg. Nem a beteges despota és sleppje, hanem mi. Na, ez a nem mindegy. Az az igazán elszomorító, hogy még mindíg csak nyomják-nyomják ezt buta, együgyű kádárista komcsi szöveget a gonosz sötétben bujkáló spekulánsokról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2011.12.22 14:31

@aha:

Mindig is spekuláltak a piacon.

Mindig is hiányzott az ésszerűség. Az emberekből hiányzik.

Mit akar?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html