Az Európai Bírósághoz kellene a magyar kormánynak fordulnia - állítja egy képviselő

A kormány forduljon az Európai Bírósághoz az USA-val és Kanadával kötendő szabadkereskedelmi egyezmény miatt, mivel az abban foglalt vitarendezés független az uniós jogtól - javasolja Bencsik János (Fidesz) országgyűlési képviselő.
Németh Géza, 2016. május 29. vasárnap, 20:56
Fotó: Napi.hu

A parlament most tárgyalja "Az Európai Unió harmadik országokkal kötött kereskedelmi és beruházási megállapodásaival kapcsolatos követelményekről" szóló határozati javaslatot, amely az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP), továbbá az EU és Kanada közötti hasonló, ratifikálásra váró kereskedelmi egyezményt (CETA) tartalmazza.

Ezek része a befektetők és az államok közti vitarendezési mechanizmus (ISDS), illetve a helyette újabban javasolt Befektetési Bírósági Rendszer (ICS). Ez utóbbi jogszerűségét vonja kétségbe Bencsik és javasolja a parlamentnek, szólítsa fel a kormányt: forduljon az Európai Bírósághoz.

Az Országgyűlés honlapján megjelent módosító javaslat indoklása szerint a tervezett befektetés-védelmi mechanizmus egy olyan vitarendezési rendszert hozna létre, amely kívül esik az EU jogrendszerén, ugyanakkor kötelező hatálya lenne az uniós tagállamokra. Egy ilyen mechanizmus párhuzamos jogrendszert hozna létre, amely független az EU bíróságaitól. Ez valójában egy olyan rendszerré válna, amely lehetővé tenné a külföldi befektetők számára, hogy megkerüljék az Európai Unió bíróságait, ugyanakkor olyan jogi eszközt biztosítana számukra, amely a hazai befektetők számára nem hozzáférhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK