A tekintélyes brit üzleti lap szerint a magyar kormány húzása, amellyel ismét a Nemzetközi Valutaalaphoz fordult, több szempontból is furcsa, amatőr lépés. Először is azért furcsa, hogy a magyar kormány "biztosítási" egyezséget kötne ismét a Nemzetközi Valutaalappal, mert az IMF éppen Magyarországon tartózkodó küldöttsége mit sem tudott erről, és néhány magyar miniszter sem - írja a lap. (Bár a Valutaalap éves programfelülvizsgálatot végző küldöttségnek igazából nincs is tárgyalási felhatalmazása. / a szerkesztő) Még furcsább, hogy ugyanattól a kormánytól jön a kérés az IMF-hez, amely tavaly "dühösen" szakított vele arra hivatkozva, hogy "nem akarja feladni" gazdasági szuverenitását - idézi a portál a brit lap cikkét. Az FT szerint egyértelmű, hogy a kormány sietségében fordult most az IMF-hez, miután megtudta, hogy bóvli kategóriába minősíthetik az országot.

Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök hirtelen ügyefogyott helyzetbe került - ismerteti a portfolió.hu az FT írását. Az ország még 2008 novemberében biztosította magának az IMF 20 milliárd eurós csomagját, hogy "megelőzze" a valutaválságot és a régiós fertőzést. "Mióta ez kifutott", rossz kormányzati lépések sorozata tépte cafatokra hitelességét - fogalmaz a cikk. "Az a próbálkozós megoldás, ahogy a kormány csütörtökön az IMF-hez fordult egy lehetséges elővigyázatossági likviditási keretért, nem oszlatja el a befektetők azon nézetét, miszerint az amatőr időszak koránt sem ért véget Budapesten" - teszi hozzá a szerző.

A piacok persze ugrottak a hírre, de a befektetők még rengeteg haragos alkudozásra számíthatnak a kormány és az IMF között azokról az oktalan közelmúltbeli lépésekről, mint az önhatalmúlag bevezetett adók, a magánnyugdíjak államosítása, vagy a független jegybankelnök eltávolításának kísérlete. Magyarország ma fizetési mérleg többlettel és 76 százalékos GDP-arányos államadóssággal rendelkezik, (egyszeri bevételi tételek nélküli) költségvetési deficitje azonban 7 százalék körüli, teljes (állami és magán) külső adóssága pedig a GDP 110 százalékához van közel - hivatkozik a cikk a Capital Economics adataira.

Az IMF segítsége enyhíthetné a nyomást a forinton, és ami még fontosabb, megmenthetné Magyarországot attól, hogy saját vakmerőségének áldozata legyen - vonja le a tanulságokat a cikk.