Az import jobban esik, tovább javult a mérleg

A kivitel üteme továbbra is felülmúlja behozatalét, ám mindkettő egyre lejjebb jár. A külkertöbblet azonban kitartóan gyarapszik.
Domokos László, 2012. november 8. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

A piac által vártnak megfelelően a nyár után szeptemberben is jól alakult a magyar külkereskedelem egyenlege: a forgalom - az európai gazdasággal párhuzamosan - mindkét irányban lassult, ám a kivitel üteme továbbra is - már csak hajszálnyival, de - felülmúlta behozatalét, A külkertöbblet azonban kitartóan gyarapszik, még a tavalyi erős adattól is csak kissé maradt el.

Irány lefelé

Az idei kilencedik hónapban a forintban és az euróban mért kivitel üteme is felülmúlta a behozatalét − derül ki a KSH adataiból. A hónapban az export forintértéke 4,6, az importé pedig 4,8 százalékkal esett a tavalyi bázishoz képest, euróban számolva a kivitel 4,3, a behozatal pedig 4,6 százalékkal lett kisebb.

Így is 5,42 milliárd euró az aktívum

A most publikált előzetes adat szerint augusztusban a kivitel 1935 milliárd forintot (6,89 milliárd euró), a behozatal 1724 milliárdot (6,11 milliárd euró) tett ki. A tavalyinál gyengébb szeptember eredményeként az idei első kilenc hónapban a kivitel euróalapon csupán 0,5 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,7 százalékkal lett nagyobb, az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 739 millió euró lett − szemben a tavaly szeptemberi 753 millióval. Idén január−szeptemberben a külkereskedelmi többlet 5,42 milliárd eurónál tart, ami 73 millióval alacsonyabb a 2011-es azonos időszakinál.

A Reuters októberi konszenzusa alapján a piac 2012-re egyre nagyobb, 8,3 milliárd eurós többletet vár, holott egy hónappal korábban még 7 milliárdot árazott. Eközben a 2013-as várakozás kissé lejjebb került, most már csak 7,4 milliárdnál jár, ez 0,5 milliárddal kisebb a szeptemberi konszenzusnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2012.11.08 13:37

@Trambulin: Nem mondtál ilyet? Akkor ezt ki írta le:
"Ott ahol szűkül a fogyasztás (nem csak a plazmatévéké, hanem pl. az üzemanyagoké - recesszió), ott ahol recesszió van, ott ahol a beruházások történelmi mélypontra estek vissza, ott persze hogy csökken az import."
Ne haragudj de akkor ezt hogyan értsem? (Már a sorrend is hibás, csökken a fogyasztás és beruházás és a nettó export akkor van recesszió, és nem a recesszió miatt csökken bármi is. Ok-okozat)
Te azt állítod, hogy a fogyasztás csökkenéséből és a beruházások csökkenéséből következik az import csökkenése. Na erre írtam, hogy baromság.
Ezek után pedig saját állításodat cáfolva, fölhozod a Mercedest (eleve rossz a példa, mivel az anyacég telepíti a saját gyártóegységeit, ez itt még nem jelentkezhet importként), aki importból beruház. Tehát ezek szerint az a kis beruházás ami van az is importból történik.

A nettó export fogalmára kitérve: ha az import nagyobb mértékben esik mint az export (erről szól a cikk) az növeli a GDP-t!

Igen a többkulcsos adó jó megoldás lehet amennyiben az adóbevételt nem csökkenti!
(De akkor tegnap még miért is akartad erőltetni a banki hitelezést?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.11.08 13:29

@bertalaszlo:

No no! Én a helyedben óvatosabb lennék, nem becsülnék le egy olyan pártot és annak valós vagy vélt szószólóit, akik egy egészen csinos kis világválságot tudtak okozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.11.08 13:00

@Borisz1106:

Az a baj veled, hogy kitalálsz egy sületlenséget, majd vitába szállsz vele és a szememre hányod hogy mekkora nagy ostobaságot találtál ki.
Ezt az ápolóddal folytasd ne velem, kérlek!

"Ha a GDP csökkenést-t hozod föl, ami a beruházások visszaesése és a fogyasztás csökkenése miatt következik be, akkor miért nem teszed mellé, hogy a export-import reláció meg növeli a GDP-t."

Nem mondtam ilyent még véletlenül se, legközelebb olvasd el amire reagálni próbálsz. Egyébként is az "export-import reláció" helyett talán értelmesebb a netto export fogalmat használni.

"A másik ökörséged, hogy beruházni importból szeretnél"

Nem, el kell hogy keserítselek, ez a te saját ökörséged, hol állítottam én ilyent? Ezt te találtad ki:)

"Ráadásul a hab a tortán: mégis miből szeretnél fogyasztást serkenteni???
Stip-stop: a hitelt nem mondhatod (ezt műveltük 2001-2008 között és nem jött be)"

Ez hogy jött ide?! Biztos hogy nekem szántad?:)

De ha már rákérdeztél a fogyasztás növelésének egyik zseniális módja a matolcsy-féle egykulcsost ajánlom a figyelmedbe. Növeli a fogyasztást ezáltal húzza a gazdaságot és növeli a foglalkoztatottságot.
Ugye?:DD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2012.11.08 12:34

@rigolya: Már csak Vote és bertalaci áll ki az egykulcsos SZJA mellett válság idején?

Melletted csak Blama áll ki , hisz a ti pártotok okozták a válságot.

És kérlek légy korrekt, idézzél mikor helyeseltem az 1 kulcsos SZJA-t!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2012.11.08 12:31

@rigolya: Mi a szösz! Csupa jó dolgokat mondd! Egyetértek magával. (Ilyen is régen volt.)
Soha nem vitattam a több kulcsos adót. DE: a régi adó-jóváírásos SZJA rendszert a mostaninál is sz@rabbnak tartottam mindig is. Tehát annál ez a rendszer is jobb (ezzel egyébként néhány MSZP-s balféken kívül ma már mindenki egyetért.).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html