A piac által vártnak megfelelően a nyár után szeptemberben is jól alakult a magyar külkereskedelem egyenlege: a forgalom - az európai gazdasággal párhuzamosan - mindkét irányban lassult, ám a kivitel üteme továbbra is - már csak hajszálnyival, de - felülmúlta behozatalét, A külkertöbblet azonban kitartóan gyarapszik, még a tavalyi erős adattól is csak kissé maradt el.

Irány lefelé

Az idei kilencedik hónapban a forintban és az euróban mért kivitel üteme is felülmúlta a behozatalét − derül ki a KSH adataiból. A hónapban az export forintértéke 4,6, az importé pedig 4,8 százalékkal esett a tavalyi bázishoz képest, euróban számolva a kivitel 4,3, a behozatal pedig 4,6 százalékkal lett kisebb.

Így is 5,42 milliárd euró az aktívum

A most publikált előzetes adat szerint augusztusban a kivitel 1935 milliárd forintot (6,89 milliárd euró), a behozatal 1724 milliárdot (6,11 milliárd euró) tett ki. A tavalyinál gyengébb szeptember eredményeként az idei első kilenc hónapban a kivitel euróalapon csupán 0,5 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 0,7 százalékkal lett nagyobb, az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 739 millió euró lett − szemben a tavaly szeptemberi 753 millióval. Idén január−szeptemberben a külkereskedelmi többlet 5,42 milliárd eurónál tart, ami 73 millióval alacsonyabb a 2011-es azonos időszakinál.

A Reuters októberi konszenzusa alapján a piac 2012-re egyre nagyobb, 8,3 milliárd eurós többletet vár, holott egy hónappal korábban még 7 milliárdot árazott. Eközben a 2013-as várakozás kissé lejjebb került, most már csak 7,4 milliárdnál jár, ez 0,5 milliárddal kisebb a szeptemberi konszenzusnál.