Az NFA nem tágít - feljelentést tesz Kishantos miatt

Várhatóan jogi lépéseket tesz a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a kishantosi ügyben az államot ért kár megtérítése érdekében - közölte Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) állami földprogramért felelős államtitkára szerdán az MTI-vel.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. április 23. szerda, 19:50
Fotó: Napi.hu

Az államtitkárt azt követően kereste meg az MTI, hogy a Greenpeace Magyarország szerdán délután rendezvényt szervezett Budapesten, a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt "Éltesd tovább Kishantost!" címmel. A zöldszervezet a Kishantoson még megmaradt bio-vetőmagokat osztotta szét a helyszínen az érdeklődőknek.

Bitay Márton közölte: az NFA azért kívánja bíróságra vinni az ügyet, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. vagyoni és nem vagyoni kárt is okozott az államnak azzal, hogy több mint fél éve jogalap nélkül használja az általa korábban bérelt földterületet. Példaként hozta: az NFA elesett hat havi bérleti díjtól, mert eddig sem a kft. sem az új bérlők nem fizették azt ki. Mindemellett az államnak egy biztonsági céget is meg kellett bíznia, hogy az új bérlők jogos igényét biztosítsa, azt, hogy dolgozhassanak a pályázatokon megnyert területeken - tette hozzá.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. az államtitkár szerint rosszhiszeműen használja azt a területet, amelynek a bérleti szerződése tavaly ősszel lejárt. A cég ugyanis hét családi gazdálkodó, egy betéti társaság és egy oktatási intézmény tevékenységét akadályozza azzal, hogy nem hajlandó a területet átadni, amelyen korábban gazdálkodott - hangsúlyozta. Megjegyezte, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. nem volt a területre kiírt földbérleti pályázat nyertesei között.

Az államtitkár nem érti

Az államtitkár értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a Greenpeace Magyarország "belekeveredett a kishantosi ügybe". Mint mondta: a kormány több kérdésben is eredményesen működik együtt a zöldszervezettel. Ezért nem érthető - hangoztatta -, hogy a Greenpeace miért szervez rendezvényt egy olyan gazdasági vállalkozás érdekében, amelynek lejárt a bérleti szerződése.

A kishantosi biogazdaság képviselte szellemiségért állt ki a Greenpeace Magyarország szerda délutáni rendezvényén a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt Budapesten - mondta Schmidt Hajnalka, a zöldszervezet kommunikációs munkatársa az MTI-nek telefonon. Hangsúlyozta: azért osztotta szét a Greenpeace azoknak a vetőmagoknak a maradékait, amelyeket korábban Kishantoson elvetettek és nemrégiben kiszántottak, hogy a rendezvény résztvevői általuk megőrizhessenek valamit a kishantosi biogazdaságból. Ezért is adták a rendezvény címéül: "Éltesd tovább Kishantost!" A rendezvényen a szervezők szerint több százan vettek részt.

Beszántották

A Fejér megyei Kishantoson az állami földpályázaton nyertes új bérlők április 12-én, szombaton reggel elkezdték beszántani a korábbi - földpályázatokon vesztes - bérlő, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Kft. által a múlt év őszén és idén tavasszal elvetett növényeket. A kft. ezért feljelentést tett. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) illetékese szerint a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Két hete Kishantoson több civil szervezet aktivistái, valamint ellenzéki politikusok is tiltakoztak, egyebek közt azzal érvelve, hogy a biominősítésű vetemények elpusztításával felbecsülhetetlen mértékű eszmei kárt okoztak az új bérlők.

A kishantosi központ vezetői szerint a földpályázaton nyertes gazdák "nincsenek birtokban", és több bírósági per is folyamatban van, amelyek lezárultáig - szerintük - jogtalan a tevékenységük. A nyertes földbérlők szerint viszont ők jogszerűen használják a földeket, és csak a jogtalanul elvetett növényeket szántották ki.

A gazdazdák csak jogszerűen használják a földet

Bitay Márton, a VM állami földprogramért felelős államtitkára az üggyel kapcsolatban az MTI-nek a helyzetre reagálva akkor elmondta: a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) nincs köze ahhoz, hogy Kishantoson a helyi gazdák megkezdték a szántást, de hozzátette: a gazdák jogszerűen használják az általuk elnyert földterületet.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kérdéses állami földterületet az NFA pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Hozzátette, hogy a helyi gazdákat viszont a megkötött szerződés kötelezi, ők a gazdálkodási tervükben számos kötelezettséget vállaltak, de nem tudják azokat végrehajtani, mert nem jutnak hozzá a területhez.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy Kishantos korábban birtokvédelmet kért a székesfehérvári jegyzőtől, aki elutasította a kérelmet, arra hivatkozva, hogy nincs birtoklási jogosultságuk a területre. Az ügyben birtokper is folyamatban van.

A perek április 25-től kezdődnek

Bolye Ferenc, a kishantosi központ társügyvezetője két hete arról tájékoztatott, hogy április 25-étől kezdődnek azok a bírósági tárgyalások, amelyek eldönthetik, "ki van birtokon belül". Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Nonprofit Kft. másik ügyvezetője pedig korábban arról beszélt: több mint 140 millió forint értékű az a bionövény-állomány, amelyet beszántanak.

Kishantos méltó az Alkotmányos védelemre

Szabó Marcel, a  jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a beszántás hírét követően közleményében hangsúlyozta: a biogazdálkodás eredményeként évtizedek alatt kialakult környezeti érték méltó az alkotmányos védelemre. Szabó Marcel a Kishantos kapcsán indult vizsgálat során Székely László alapvető jogi biztossal együtt még tavaly decemberben állapította meg az alkotmányos védelemre való alkalmasságot. Mint írta: az állami tulajdonban lévő termőföldek haszonbérbe adásával kapcsolatos jogi szabályozásnak figyelembe kell vennie az Alaptörvény erre vonatkozó passzusát.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.04.24 09:15

@bernstein: Igaz, hogy 2010-hez képest 600 ezerrel kevesebben, de még mindig nagyon sokan.
Pedig a vidéknek egyetlen kitörési pontja van csak, ha a mutyis állami földeket azonnal visszaveszik, és ott megkezdik a vidék érdemi foglalkoztatását.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2014.04.23 21:36

Business as usual! =))
Ahogy ez állampárti diktatúrákban lenni szokott!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.23 20:59

MINDENKIT BEPERELNI NARANCSISZTÁNBAN, AKI NEM AKAR NARANCSISZTÁNI "JOGOT"!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bernstein, 2014.04.23 20:39

fidess = maffiaállam

aki ellenszegül a családfő keresztapa akaratának, vagy csak egyszerűen nem csókol kezet, az azonnali hatályú kemény de vértelen megtorlásban részesül az immár a családot szolgáló gumi-jogszabályok alapján

tényleg szolgalelkű ez a nép, önként helyezi a fejét a béklyóba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html