Az OEP kifizeti a külföldi műtétet

Ez év október végére meg kell teremteni a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv hazai bevezetésének feltételeit - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel.
MTI, 2013. április 15. hétfő, 15:41
Fotó: Napi.hu

A államtitkárság közleménye szerint a tárca ez év elején szakmai egyeztetések összehívását kezdeményezte annak érdekében, hogy olyan intézkedési javaslatokat készítsen elő, amelyek a betegek érdekeit figyelembe vevő, az ellátások hatékonyságát növelő finanszírozási ösztönzőkkel járulhatnak hozzá a várólisták csökkentéséhez. A Népszabadság hétfőn írt arról, hogy a kormány ötmilliárd forintos rendkívüli pénzinjekcióval szeretne rövidíteni az egészségügyi várólistákon, májusban kezdődhetnek ezek az "akciós" műtétek. A lap rámutatott: egy uniós irányelv már októbertől lehetővé teszi, hogy az uniós polgárok bármely tagállamban gyógyíttathassák magukat, ha odahaza hat hónapnál többet kellene várniuk egy beavatkozásra. Az újság úgy tudja: a várólisták rövidítését szolgáló, májusban kezdődő "akciós műtétek" a legköltségesebb beavatkozásokra, főként a gerinc-, illetve a csípőprotézis beültetésére már több mint hat hónapja várakozóknak kedveznének.

Az államtitkárság ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a határon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó uniós irányelv bevezetésének feltételeit rendező törvénymódosítás tervezete várhatóan e héten közigazgatási egyeztetésre kerül, lehetőséget teremtve a kérdés társadalmi és kormányzati egyeztetésének lefolytatására.

2012. július 1-je óta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár központilag tartja nyilván az ellátásokra várakozók listáit. Az előkészítés során azon műtéti típusok felmérése történik, amelyeknél a várakozás időtartama meghaladhatja a szakmailag elfogadható időtartamot. Az érintett szakterületek bevonását a 2011-ben már lefolytatott hasonló program tapasztalatainak felhasználása is indokolttá teszi - olvasható az államtitkárság közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DCVI, 2013.04.15 17:46

A címmel ellentétbe az OEP nem fizeti ki a külföldi műtéteket.
Mire fel fizetne?...
Egy csípőprotézis műtétre hova szeretne bejelentkezni valaki?...
Komolyan?...
A legtöbb uniós tagországban hosszabb a várólista...van ahol külön biztosítás nélkül eleve nem is jár.
A kapacitás ráadásul rendelkezésre áll az országban.
Minden szempontból: protézis, aneszteziológia, sebész, műtő, asszisztencia...csak pénz-pénz-pénz kell hozzá.
A nagymamámnak felajánlották 86 éve létére amikor már önellátó képtelen, hogy kap térdprotézist.
A mama mondta, hogy köszöni, de el van nem hiányzik egy felesleges műtét neki. Laikusként fogalmazta meg a valóságot...
Egy térdprotézis műtét mindennel együtt cirka majd 3 millió forint az OEP-nek és semmi hasznot nem hozna a mamának...
Vajon mennyi felesleges "mama" fekszik tovább a 3 milliós protézisével vagy halálozik el fél éven belül a beültetés után?...
Miközben munkára alkalmas betegek várakoznak a listán!
Ezt kellene szűrnie az OEP-nek! Sürgősen!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html