Az uniós támogatás meghozta a szövetkezési kedvet

Az előző négy évben több mint ezerrel nőtt meg a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, ami elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatoknak köszönhető - derül ki az Opten Kft. céginformációs adataiból.
Napi.hu, 2016. augusztus 22. hétfő, 10:50
Fotó: Napi.hu

A cégadatok szerint 2006-2012 között csak elenyésző számú szociális szövetkezet alakult, így 2012-ben összesen 377 darab ilyen vállalkozás működött az országban, összesített árbevételük pedig alig haladta meg a 657 millió forintot.

Majd 2013-ban viszont megugrott az újonnan alapított szociális szövetkezetek száma, köszönhetően a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) keretében meghirdetett pályázatoknak. Az 1236 új alapítású szociális vállalkozással együtt 2013-ban már 1603 darab szociális szövetkezet gazdálkodott Magyarországon, 1,1 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétellel. A pályázatokban előírt 2 éves megvalósítási időszak miatt a lehívott uniós források a 2015-ös árbevétel adatokban jelennek meg először. 2015-ben az ilyen cégformában működő vállalkozások árbevétele, ennek köszönhetően 13,5 milliárd forintra emelkedett.

A 2006. évi X. törvénnyel életre hívott új vállalkozási forma célja, a hagyományos profitszerzésen felül, a szövetkezeti tagok által kitűzött különböző közösségi igények (oktatási, kulturális, szociális, foglalkoztatási, stb.) kielégítése. Jellemzően e szövetkezetekben hátrányos helyzetű csoportok (inaktívak, romák, fogyatékkal élők) segítése és gazdasági aktivitásuk növelése áll a középpontban.

Idén a Széchenyi 2020 program keretében feltételezhetően utoljára nyílik lehetőség a szektor számára nagy mennyiségű uniós vissza nem térítendő forrás megszerzésére. A GINOP-5.1.3.-16 pályázat keretében hatmilliárd forintot pályáztatnak meg. Hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alap terhére pedig 9.4 milliárd forint támogatásra nyújthatnak be igényt az önkormányzati taggal rendelkező szociális szövetkezetek.

A szektor számára a jövő nagy kérdése, hogy a rengeteg pályázati forrást sikerül-e hosszú távon gazdaságilag is fenntartható projektre felhasználni, ellenkező esetben a következő években a szociális szövetkezetek számának gyors csökkenését prognosztizálhatjuk - mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A közelmúltban a szociális szövetkezetek többek közt Mengyi Roland miatt kerültek be a hírekbe. Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte ugyanis a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője mentelmi jogának felfüggesztését. Két bűncselekmény merült fel Mengyivel kapcsolatban. Szociális szövetkezetek szerettek volna tavaly uniós pénzre pályázni, és az ügyben eddig meggyanúsított szereplők szerint Mengyi a megnyert pénz először 50, aztán már 90 százaléka fejében segített volna nekik úgy, hogy elintézi: kifejezetten rájuk írjanak ki egy 500 milliós pályázatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK