Az USA EBESZ képviselete a magyar civilek megfélemlítéséről ír

A civil társadalom fokozódó megfélemlítéséről adott ki nyilatkozatot az USA EBESZ képviselete.
Napi.hu, 2014. szeptember 18. csütörtök, 18:02
Fotó: Napi.hu

Az alábbiakban közzétesszük az USA EBESZ képviseletének ma kiadott nyilatkozatát magyarul - az angol eredeti itt érhető el. A szöveg címzettje a bécsi székhelyű Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) állandó tanácsának elnöke.

"Három hónappal ezelőtt, június 19-én az Egyesült Államok az Állandó Tanácshoz fordult egy Magyarországon tapasztalható, a magyar civil társadalom és a független média ellen irányuló megfélemlítési kampány ügyében. Sajnálom, hogy ismét erről a témáról kell beszélnem a Tanáccsal.

Mint júniusban mondtuk, a magyar kormány csupán egy nappal az április 6-i választások után azzal vádolt meg emberi jogokkal, átláthatósággal és a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozó törvényes szervezeteket, hogy "idegen érdekeket szolgálnak". Röviddel ez után a Miniszterelnöki Hivatal azt állította, hogy az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait monitorozó és értékelő NGO-k az egyik ellenzéki párthoz kötődnek. Szeptember 8-án a magyar Nemzeti Nyomozó Iroda rendőri razziák sorozatát indította az EGT/Norvég NGO magyarországi támogatási programjáért felelős két NGO ellen. Előzetes figyelmeztetés nélkül, látványosan megfélemlítő módon több mint 30 rendőr lépett az intézmény területére és lefoglalták a szervezet dokumentumait és számítógépeit.

Úgy tűnik, hogy e razziák a bíráló hangok elfojtására és a civil társadalom szabad mozgásterének a korlátozására irányulnak. Az Egyesült Államok ismételten emlékezteti Magyarországot az EBESZ keretében vállalt, az emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat, a demokráciát és a jogállamiságot illető kötelezettségeire.

Elnök úr, azért vetjük fel ezeket a kérdéseket, hogy aggodalmunkat fejezzük ki az EBESZ elveivel összeegyeztethetetlennek tűnő cselekedetek miatt, s egyúttal párbeszédre ösztönözzünk. Szándékunk szerint a magyar kormányt a továbbiakban is arra fogjuk buzdítani, hogy tartsa magát vállalt kötelezettségeihez, s ezután zaklatás, beavatkozás és megfélemlítés nélkül hagyja működni az NGO-kat. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a kötelezettségek tiszteletben tartása segíteni fog abban, hogy Magyarország még inkább virágzó, erős és befogadó demokráciává váljon" - áll a dokumentumban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Veczelin, 2014.09.20 14:06

Amerika ne adjon senkinek sem normát! 1946-ban a Kongresszuson elhangzott: ?Ha egy kommunista bekerül a parlamentbe, már az is sok!? ? és elrettentő példaként koholt vádakkal halálra ítélték, majd kivégezték Saccot és Vancettit.
Mit szólna az USA ahhoz, hogy a területén orosz pénzen ?civil szervezetek? mozgatnák a kommunista szálakat?
ismerjék már be, hogy a pénkiáramlás megállítása miatt megtesznek mindent, hogy ezt a kormányt megbuktassák, és sajnos, ehhez jó szolga a jegybanki alapkamatot 8 évig 7 %-on tartó "bal oldal".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.09.19 20:01

Azok pofáznak, akik öldösik a civileket? Odahaza a rendfenntartók, más országokban a hadsereg. Így könnyű az "ellenfelet" megsemmisíteni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.09.19 19:48

Civilek? Miféle "civilek" megfélemlítéséről beszélnek? Ezek NEM "civilek"! Csak rá kell kukkantani pl. a TASZ módszereire, azonnal kiderül, hogy külföldi pénzből, külföldi érdekeket szolgálnak liberálbolsi módszerekkel!

Nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az ilyen "civilek". Ebben a kérdésben a jobbiknak igaza van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.18 20:07

a ruszkiknál, és azok f.sszopóinál úgy látszik ez bevett szokás.... megfélemlítés, mert csak ehhez értenek... 1956-ban is ezzel operáltak, és akkor a szektások ősei be is hívták a ruszkikat "segíteni"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html